Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden we de leden op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je in via deze link. ...

Meer lezen | Meer lezen

Nieuwe website Horti Consult

De nieuwe website van Horti Consult is vanaf heden online. Zoals u ziet is de site in een nieuw modern jasje gestoken. Ook de foto's van onze adv...

Meer lezen | Meer lezen

het is zomer; juni 2009

Terug naar het overzicht

Het is zomer, en de komende dagen wordt het nog warmer. We moeten nu proberen om de etmaaltemperatuur zoveel mogelijk te drukken. Stel daarom dag en nacht de temperatuur laag genoeg in, zodat we de ramen open houden. Alleen bij meer als 4 m/s wind (noord/of oost) kan de windzijde terug naar de hoogte van de nok worden gehaald, verder is het devies doorluchten.

Bij zeer schraal weer kan het zinvol zijn om in de avonduren (20.00 uur - 22.30 uur) de windzijde te sluiten om het vocht terug te laten komen. Bij vochtigere nachten, zoals de laatste etmalen is dit niet nodig.

Tuinders met neusrotgevoelige rassen kunnen nu 1-1,5 mmol extra calcium en 0,25 mmol extra fosfaat meegeven. Let ook op dat het natriumcijfer niet te hoog is. De kalium en natrium samen opgeteld moeten moeten niet hoger zijn als het calcium cijfer (bij gevoelige rassen als dunee, savantas, tricia, tourance etc.)

Geef zeker 3 cc per joule water en druppel gerust iets langer door, zeker bij schraal weer. Zorg wel dat er rond 10.00 uur uiterlijk de eerste drain is. De laatste 3-4 beurten hoeven we niet teveel drain te hebben. Stel daarom na 17.30 uur het licht wat hoger in, 20-25% drain per beurt is voldoende.  Bij perlite of andere droge substraten is een of twee nachtbeurten nu nodig. De EC kunnen we bij warm weer wel verlagen naar een niveau van 2.5 -2,3 (afhankelijk van ras.)

De CO2 kan aanblijven bij hogere temperaturen, mits de plant fris blijft staan. Een donkere kop of wat slapgaand blad is wel een reden om de CO2 uit te zetten. Doseer een zo lang mogelijke periode (7.00 uur-20.00 uur.) Liever langer op een lager niveau dan een hoger niveau waarbij we te vroeg moeten stoppen.

Bij tomaat moeten we in principe het scherm niet gebruiken om de zon weg te schermen. Bij oplopende kastemperaturen boven de 29 graden is gebruik van dakberegening als koelmiddel wel zinvol.

Probeer op tijd met het werk te starten 6.00 uur is een mooie tijd, is goed voor de plant en goed voor de mensen. Vroeger starten valt vaak tegen, de mensen zijn dan te weinig uitgerust, en het arbeidstempo zakt naar enkele dagen vaak wat verder terug.