Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden we de leden op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je in via deze link. ...

Meer lezen | Meer lezen

Nieuwe website Horti Consult

De nieuwe website van Horti Consult is vanaf heden online. Zoals u ziet is de site in een nieuw modern jasje gestoken. Ook de foto's van onze adv...

Meer lezen | Meer lezen

komkommer 01 2010

Terug naar het overzicht

Dun
Door de donkere dagen met sneeuw en de lagere luchtvochtigheid moesten de de vroege planters vorige week toch iets terug in temperatuur. Dat betekende van 19,8 terug naar 19,4 a 19,5 etmaal temperatuur. Dit is voor een december planting wel de laagste etmaal-temperatuur die gerealiseerd mag worden. Nu is generativiteit voor de hoofdmoot een ras-eigenschap, maar een december planting maakt ongeacht het ras altijd te weinig massa en dus in verhouding te veel bloemen. Lage etmalen (langdurig rond de 19 graden) leveren later op de ranken extreme vruchtbaarheid op.
De vroegste planters hadden net na kerst de eerste bloei en de kop is of gaat deze week uit de plant. Deze groei-schok zal nooit de eerste vrucht die reeds gezet is maar altijd de tweede vrucht treffen. Vooral een Mystica laat dan gemakkelijk deze vrucht verstenen. Pas het temperatuur-regime binnen de grenzen van de etmaal-temperatuur hier op aan. Ga zeker niet hoger in etmaal want abortie van het tweede vrucht komt alleen door een gevecht om assimilaten. Dir gevecht verliest dit vrucht van het eerste vrucht en de uit groeiende ranken. De bloei-snelheid van het tweede vrucht zal verhoogd moeten worden. Verlaag daartoe de nachttemperatuur naar 19 graden, om in de middag te kunnen "pieken". Met het spaarzame licht van deze dagen staat de dag tussen 11.00 en 15.00 uur op 20,5 plus 0,5 licht (100 - 200 watt). Komende weken zal dat verhoogd moeten worden naar 21 plus 1. Bedenk wel dat een gewas met uit groeiende stam-vruchten veel suikers nodig heeft. Op donkere dagen worden die niet gevormd. Dus piek alleen op zonnige dagen en niet op de donkere of ga op deze dagen niet langer door dan 14.30 uur. Vooral van te lang door stoken met hoge dagtemperatuur gaat de kop van de plant erg donker gaan staan. Het gewas is leeg gestookt en zal later heel snel onderin vergelen.
Let vooral op bij gewassen onder een vast folie scherm. Een hogere dagtemperatuur is dan noodzaak om voldoende elementen in de plant te krijgen, een folie scherm beperkt namelijk de verdamping van het gewas met een derde. Maar de plant temperatuur onder een gesloten folie scherm is altijd hoger dan onder een beweegbaar scherm dat nog een aantal uren open gaat. Vooral in de namiddag koelt het gewas onder folie minder sterk af. Uitstraling van het gewas naar het koude dek wordt door het folie belemmerd.

Druppelen
In worteling duurt in deze periode van het jaat zeker 14 dagen. Normaal wordt het aantal druppel beurtjes vooral op steenwol dan sterk beperkt tot soms maar 1 of 2 per dag. Met het weer dat ze voor deze week afgeven, zelfs overdag niet boven 0 is het raadzaam om ook in de nacht te druppelen. Op steenwol hoog uit 1 beurt en op perlite 2 of 3 beurtjes van 50 cc. Verhoog, onder een vast folie, na het inwortelen de ec naar 3,5 mS. Bij een beweegbaar scherm is een druppel ec van 2,8 mS genoeg. Ga verder weg op een calcium schema (6 mmol/l) en een normale hoeveelheid kali (ook 6 mmol/l) en uiteraard geen ammoniumnitraat, want dat werkt te generatief.

Scherm
Het is geen wet van Meden en Persen dat een doek de eerste 2 weken 168 uur dicht moet blijven liggen. Zo waren maandag 28 december en afgelopen zondag 3 januari dagen dat zelfs bij een heel klein plantje het licht gepakt moest worden. Waren ook zeer zonnige dagen met weinig buis vraag overdag. Laat het scherm dan vanaf 11.00 uur open lopen en sluit het 14.30 en zeker 15.00 uur weer snel. De hoeveelheid licht na dit tijdstip is zo gering en de buis vraag neemt zo snel toe dat het dicht moet. Bij een dubbel scherm (doek en folie) zal het doek al om 09.00 uur open gestuurd moeten worden en weer om 16.00 uur sluiten.

Buis temperatuur
Maximum buis staat op z'n hoogst op 60 graden ingesteld. Hoger is ongewenst uit energie oogpunt, maar ook voor het kasklimaat. Het wordt gewoon te droog, dus accepteer dan maar een lagere etmaal-temperatuur. Met gas verbruiken van meer dan 1,5 m3 per m2 afgelopen week en deze week waarschijnlijk 1,75 m3 is een minimum buis klimatologisch niet nodig. Een minimum buis van ingesteld 35 maakt de regeling alleen wat rustiger. Daar waar een groei-buis tussen het gewas hangt moet met uit groeiende vruchten voorzichtig omgegaan worden. De groei-buis hangt vaak ten hoogte van de tweede vrucht. Hoge buis temperaturen (38 tot 45 graden) zullen de uitgroei snelheid van de dichtst bijzijnde vrucht verhogen. Wat inhoudt dat de eerste stam-vrucht in uitgroei snelheid wordt afgeremd.