Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden we de leden op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je in via deze link. ...

Meer lezen | Meer lezen

Nieuwe website Horti Consult

De nieuwe website van Horti Consult is vanaf heden online. Zoals u ziet is de site in een nieuw modern jasje gestoken. Ook de foto's van onze adv...

Meer lezen | Meer lezen

Komkommer 02 2011

Terug naar het overzicht

Nieuwsbrief week 02

Problemen
Gemiddeld genomen is er netjes schoon gemaakt. Toch zijn op enkele bedrijven enige tripsen ontdekt. Het zal jullie niet vebazen dat daar zonder uitzondering antiworteldoek op de grond ligt. Wil je trips goed bestrijden dan zal er volvelds loopfolie over het doek getrokken moeten worden. Gelukkig zijn de eertse tripsen "oude knarren", nog gemakkelijk met abamectine te bestrijden.
Naast tripsen komt er ook al weer witte vlieg voor. Niet op grote schaal gelukkig, maar ze zijn er weer. In deze tijd van het jaar houden witte vlieg zich vaak op maar enkele plekken in een kas op. Belangrijk is om de plekken te markeren en een overdosis aan gele vangkaarten weg te hangen. Van vroeger weten we dat met een hobbybrandertje (wees voorzichtig) of kruimeldief vele witte vliegen zijn weg te vangen. En vang ze weg want dan leggen ze in ieder geval geen eieren meer. Is het gewas groot genoeg hang dan direct veel Swirskii op deze plekken weg en vergeet de Encarsia niet.
Laatste probleem dat we tegen komen is Pythium. Het is dan wel niet extreem ernstig maar het is aanwezig. Wat opvalt en eigenlijk wel logisch is, is dat het alleen voorkomt in de kleinste planten van een partij. Dus in de planten die op de koudste plek bij de plantenkweker hebben gestaan. En dat is weer juist, want de Pythium die we in de winter opdoen is een koude minnende soort, dit in tegenstelling tot de stam die in de zomer toe kan slaan. Gewassen zijn nog niet sterk genoeg om al aan Aaterra te denken, gebruik daarom Previcur N.

Menno Clean
Gezien de problemen die dit middel een aantal jaren geleden gegeven heeft staat Horti-Consult niet onvoorwaardelijk achter Menno Cleam. We zijn namelijk van mening dat het "iets" met de weekmakers in plastic doet. Maar goed het heeft een toelating en wordt toe gepast. Bij een collega van u is het middel toegepast, netjes 3 weken voor het poten, buizen afgestookt en het vaste folie is na een aantal dagen pas dicht geniet. Krijgt deze tuinder een vraag van zijn Poolse medewerkers wat hij met het loopfolie heeft gedaan, het voelde bij het lopen anders aan.

Druppelen
Van de vroegste plantingen gaat het eerste vrucht nu zwellen en zien we het medium iets interen. Zolang de ec in het medium niet stijgt is dit nog geen reden om sterk te reageren. Afhankelijk van het medium kan tussen 10.00 en 14.00 uur de minimum pauzetijd op straling verkort worden. Behalve onder een foliescherm willen we niet dat zo vroeg in het seizoen de ec al te ver stijgt. Onder het folie zal daar waar de ranken uitgroeien een druppel ec van 3,5 tot 3,8 mS nodig zijn om kleur op het gewas te houden.
Laat in deze fase van de strijd op een december en vroege januari planting ammonium achterwege.

Schermen
Komende dagen moet het scherm vanwege de hogere buitentemperaturen overdag open. Stel het doek vanaf 11.00 uur tot 14.00 uur zo in dat het boven de 5 graden en 125 watt open mag. Eerder is alleen afhankelijk van de temperatuurs opbouw buiten. Gemiddeld zal de kaslucht bij eerder opentrekken van het scherm nog te veel weg zakken. Laat het langer open liggen van het scherm alleen afhangen van de gevraagde buistemperatuur > 38 graden is dicht.
In geval van een dubbel scherm zal al vroeg in de ochtend het boven scherm bij 2 graden openlopen (afhankelijk gewasgrootte) en waarschijnlijk pas na zonsonder weer sluiten. En in nachten warmer dan 5 graden niet meer sluiten. Bij de vroegste gewassen wordt er op vocht ook al boven het foliescherm gelucht. Vanaf 06.00 uur zo'n 3 tot 5% bij een dichte kas. Na 10.00 uur wordt er zelfs al 15% raam aan de luwe zijde getrokken tot ca 15.00 uur. Vergeet niet om bij luchten boven het scherm in te stellen dat als de ruimte temperatuur onder de ingestelde stooktemperatuur komt dat de ramen dicht gaan.

Klimaat
De mooie dagen van begin deze week hebben de gewassen goed gedaan. Zondag en maandag liep de etmaal temperattur bij velen op naar 20.6/20.8 graden. Dit is uitstekend zolang er nog geen plantbelasting van betekenis aan het gewas hangt. Verbruik de aangemaakte assimilaten door snelheid te maken. Er was echter wel een verschil tussen kassen met een vast foliescherm of met het beweegbare doek open. Onder het folie werd bijna de 25 graden aangetikt terwijl de ongeschermde kassen vaak moeite hadden om de 21 graden te bereiken. Deze gewassen stonden dinsdag dan ook met een erg dikke kop. Leuk dat, dat een kort geschakeld gewas met heel veel dubbele geeft, maar je verliest er veel te veel snelheid door. Dus als het gewas klimaat kan maken benut dan het licht en zet op de stooklijn tussen 11.00 en 15.00 uur een lichtverhoging van een enkele graad. Waarom tot 15.00 uur? Omdat in januari dan de zon al veel van zijn kracht verliest en de meeste schermen al weer dicht liggen. En dat een komkommer gezien de snelheid waarmee dit gewas naar een hoge plantbelasting loopt ongeschikt is om onder een scherm aan te zetten. Want van te veel aanzetten krijg je alleen maar zwakke vruchtbeginsels.