Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden we de leden op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je in via deze link. ...

Meer lezen | Meer lezen

Nieuwe website Horti Consult

De nieuwe website van Horti Consult is vanaf heden online. Zoals u ziet is de site in een nieuw modern jasje gestoken. Ook de foto's van onze adv...

Meer lezen | Meer lezen

komkommer 03 2010

Terug naar het overzicht

Nieuwsbrief week 03

Veranderd
Het was half vorige week goed te zien aan de gewassen dat de ergste vorst uit de lucht was.Vooral de plantingen van eind week 1 hadden in 2 a 4 dagen erg veel gedaan. Lagere buis-temperaturen en daardoor iets gemakkelijker wat luchtvochtigheid in de kas.Het gewas zal de eerste week nog wel dun blijven dus houdt de etmaal op ca 19,5. Ook voor de december plantingen blijft het advies om niet te hoge etmalen te draaien. Al hebben deze gewassen meer massa en zwaren ze al uit, ga niet hoger dan 19,8. Het onderste vrucht gaat nu aan het gewas trekken en bij te hoge etmalen onder deze donkere omstandigheden kan vooral het tweede vrucht aborteren. Verder is mist in januari geen vreemde verschijning, het kan soms wel 3 weken achtereen mistig wezen. Ga met mist ook geen hoge etmalen (hoger dan 20) draaien, omdat het te traag wordt, want het gewas wordt er door kapot gestookt.

Folie : Doek
Een folie scherm heeft zich afgelopen weken terug betaald. Niet dat het veel energie heeft bespaard, iedereen zat tegen z'n maximum uur-capaciteit aan. Nee het voordeel was dat er met eenzelfde buis-temperatuur wel de gewenste temperatuur werd gehaald en dat de luchtvochtigheid zeker 10% hoger was. Dit heeft geresulteerd in groter blad, sneller komkommers en dat de ranken er gemakkelijk en soms zelfs te gemakkelijk uit komen.
Bij de grotere gewassen gaat het vocht vooral op zonnige dagen als afgelopen zondag een probleem worden onder het folie. Vooral op de warmere hoeken drupt het al aardig en ontstaan juist op de zonnige dagen broei-koppen. Bij grote temperatuur-verschillen kan het helpen om bij het middenpad een baan folie los te trekken. In andere teelten is er geexpirimenteerd met banen on-geperforeerd folie aan de gevel. Dit levert een egaler kasklimaat op.
Met het mistige weer moet een doek wel tussen 10.00 en 15.00 uur bij een gewas aan de draad open getrokken worden. Bij jongere gewassen is dat tussen 11.00 en 14.00 uur. Dit is niet om het licht te pakken , maar gewoon om de etmaal te drukken.

Ziekten
Er wordt een enkel tripsje en spintje geconstateerd. Spuit het gewas indien het groot genoeg is een 2 tot 3 tal malen met Vertimec met suiker. Spuit dan zo dat het blad goed van ondere wordt geraakt.

Zonnebrand
Door het aanhoudende donkere weer afgewisseld met een enkele zeer zonnige dag ligt zonnebrand voor de vroege teelt op de loer.Nu is de vraag of de zon in januari al voldoende kracht heeft. Er is afgelopen zondag reeds 350 watt straling gemeten. Zonnebrand is niets meer dan het verbranden van de vrucht-huid door directe zonnestralen. Op een nat geslagen vrucht werkt het laagje vocht als een vergrootglas. Dit wordt verergerd als door het donkere weer de vrucht-huid niets is gewend.
Aan dit laatste is niets te doen, wel aan het nat slaan van vooral de onderste vruchten.Zorg ervoor dat de vruchten in de ochtend om 10.00 uur op temperatuur zijn. Laat vanaf 09.00 uur op een zonnige dag de kasluchttemperatuur in 2 uur tijd niet met 4 tot 6 graden oplopen. Laat een licht-verhoging dan ook niet om 10.00 maar pas om 12.00 uur inkomen en stuur de buis op licht weg.
Laat de temperatuur in de kas ook niet oplopen door een gesloten scherm, de luchtvochtigheid zal namelijk dan ook stijgen en het probleem alleen maar groter maken. Dus open het scherm op tijd en sluit het bij zeer sterke straling weer om 1.00 uur.Door het scherm wordt directe straling weggenomen en zal het gewas minder verdampen. Echter door steeds het scherm te sluiten bij iedere eerste zonnige dag zal de vruchthuid niet sterker worden en geraken we in een neer waardse spiraal.
De beste methode is om vocht af te voeren en de sterke temperatuur stijging te temperen, luchten dus!De luchtlijn moet in de ochtend dicht op de stook-lijn staan en de P-banden mogen best groot zijn.

Interen
In de andere vrucht-groenten wordt er veel gedaan met interen van het groei-medium om de zetting te verbeteren.Dit is in deze fase van de groei bij komkommers nog niet aan de orde. Eind januari begin februari legt een komkommer juist teveel bloemen aan en laat ze nog bloeien ook. En met te veel bedoelen we het aantal dat gezien de licht hoeveelheid kunnen uitgroeien tot een goede vrucht. We moeten ons vooral bij de december plantingen om onvoldoende groei bekommeren en dus tot eind februari op groei blijven werken.