Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden we de leden op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je in via deze link. ...

Meer lezen | Meer lezen

Nieuwe website Horti Consult

De nieuwe website van Horti Consult is vanaf heden online. Zoals u ziet is de site in een nieuw modern jasje gestoken. Ook de foto's van onze adv...

Meer lezen | Meer lezen

komkommer 07 2010

Terug naar het overzicht

Nieuwsbrief week 07

Manlijke bloemen
Alle rassen hebben wel eens een manlijk bloeiende plant, maar bij Sasja is het echt hinderlijk. Gaf dit ras soms op het 4de en 5de blad al een manlijke bloem op blad 16 en 17 is het nog erger. Het lijkt verder dat in de Proloog ook iets meer manlijk bloeiende planten staan dan vorig jaar. Nu we het toch over Proloog hebben. De Proloog en Euphoria zijn als plant wel erg ongelijk; veel kleine planten in elk plantsel.

Spint
Ondanks de abamectine komt op veel bedrijven de spint hard opzetten. Opmerkelijkste feit is dat de aantasting steeds op het onderblad begint. Let dus vooral op het onderblad bij kas-poten en langs de gevels. Een chemische bestrijding heeft nu geen zin meer, het advies luidt dan ook uitzetten. Meeste collega's kiezen voor een basis van phytoseius persimilus (kortweg de spint roof-mijt). Deze roof-mijt wordt op al de planten bij de poten en langs de gevels uit gezet. Koppert introduceert dit jaar de californicus in kweek-zakjes. Zakjes zoals we gewend zijn bij de tripsroof-mijt en de swirskii. De zakjes dienen ook hetzelfde doel namelijk populatie opbouwen.

Kou-strepen & Zonnebrand
Dit seizoen komen er opvallend weinig kou-strepen voor. Zo vreemd is dat nu ook weer niet als we kijken hoe kou-strepen ontstaan. Kou-strepen zijn niets anders dan druk strepen door een te hoge wortel-druk. Vroeger met matverwarming en zonder een scherm waren koustrepen heel normaal. Dit jaar echter groeien de meeste gewassen niet perfect, is het medium eerder te koud dan te warm, ligt er elke ochtend wel een hete buis onder het gewas en ging het scherm laat open. Dus al heeft het gewas voldoende wortels de spanning werd er elke ochtend wel van af gehaald.
Op vrijdag 12 februari hebben een klein percentage van de vruchten hier en daar een licht zonnebrandje opgelopen. Week 6 had een uniek scenario om zonnebrand op te lopen. Een zeer donker weekend en maandag, met als gevolg een vrucht-huid die niet sterk genoeg is. In het westen vielen de instraling de rest van de week wel mee, terwijl in oost Brabant en Limburg het alleen op de vrijdag iets opklaarde. Een verschil van bijna 1000 joule in een week.  Want vrijdag 12 februari was de lucht kraak helder met een buitentemperatuur onder nul. Er kon dus niet gelucht worden en de temperatuur liep tussen 10.00 en 13.00 uur met daadwerkelijk 5 graden op.Alleen het sluiten van het scherm tussen 11.00 en 12.30 uur heeft toen geholpen.

Folie
Eindelijk dooi? Het ziet er niet naar uit dat de winter nog een keer terug komt. Daar waar naast een vast folie scherm ook nog een beweegbaar scherm aanwezig is moet het folie open geschoven worden.Vooral als het gewas gekopt is en de ranken groeien. Bij het hoge vocht onder het folie valt de rank-groei niet goed te sturen en het gewas heeft nu wel zoveel massa dat het zelf klimaat kan maken. Geen beweegbaar scherm boven het folie? Begin dan op de warme hoeken met gaatjes in het folie te snijden.

Balans
Nog steeds is er weinig balans in de gewassen. De december plantingen hebben op heel veel plaatsen het derde vrucht laten zitten en staan nu erg generatief op de rank. Dit beeld is ook al te zien aan de ranken van de januari plantingen. En er was weinig botgroei onderin de planten die in februari zijn gepoot. Dit allemaal als reactie op het weinige licht in januari (-9%) en de lage rv's door de hoge buis-temperaturen. Hoe nu reageren in een ook weer donkere februari? Bij veel bloei op de rank zou je wat van die bloemen eraf willen stoken. Dat lukt alleen op donkere dagen, mat als risico dat het gewas teveel wordt aan gezet en daardoor teveel verzwakt. Draai daarom op donkere dagen de rustige etmalen (19.5 tot 19.8) die de laatste weken steeds gehaald zijn. Maar benut de zonnige dagen om vaart op het vrucht te brengen en selectiviteit tussen de jonge vruchten te krijgen. Een lichtverhoging van 1 a 2 graden tussen 100 en 400 watt is nu niet meer genoeg. Vooral in nieuwe kassen die moeilijker op temperatuur te krijgen zijn is het verlengen van de dag middels een stralingsom verhoging een must. Laat vanaf 11.00 uur de stralingsom van 2 tot 3 graden met 1 uur per graad in komen. Als het traject tussen 400 en 700 joules wordt in gesteld zal de stralingsom verhoging net na 15.00 uur het van de lichtverhoging overnemen.
Weinig groei betekent ook dat de ranken niet te lang moeten doorgroeien. Top de hoofdranken op 4 a 5 bladeren, zodat er niet meer bloemen aan de ranken kunnen komen.

EC
Omdat er zo weinig groei is zien we de Ec in het medium sterk oplopen. Verlaag de druppel ec eerst naar 2.6 mS en verhoog daarna het aantal beurten. Het sterk vergroten van de druppel-beurten heeft niet de voorkeur, vooral niet als er koud bassin-water wordt gebruikt. De temperatuur van het medium kan bij grotere beurten dan 100 cc gemakkelijk onderuit gaan.