Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden we de leden op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je in via deze link. ...

Meer lezen | Meer lezen

Nieuwe website Horti Consult

De nieuwe website van Horti Consult is vanaf heden online. Zoals u ziet is de site in een nieuw modern jasje gestoken. Ook de foto's van onze adv...

Meer lezen | Meer lezen

komkommer 09 2009

Terug naar het overzicht

Nieuwsbrief komkommer week 09

Rassen:
In de diverse gewassen Sacha komen mannelijk bloeiende planten voor. Nu is dit geen nieuws fenomeen, maar dit jaar zitten er in de Sacha overtuigend meer mannetjes dan in andere rassen. En ook het feit dat een aantal planten gewoon mannelijk blijven.

In week 7 werd er nogal geklaagd over de bloei- en uitgroei snelheid van zowel de Sabrina als de Carambool. De enige uitleg die we hieraan kunnen geven is dat de eerste vruchtbeginsels van deze generatieve rassen zo wie zo nooit erg groot zijn en als er dan ook nog geen instraling is valt de uitgroei gewoon tegen. Afgelopen week echter zien we bij beide rassen stevige bloemen hoger aan de stam en de uitgroei snelheid van het eerste vruchtje valt nog niet eens tegen. Bedenk verder dat het in  februari vorig jaar gewoon voorjaar was met zeer hoge buitentemperaturen en 50% meer instraling. Toen kon alles en dit jaar met donker weer,veel hoge winden en vorst kan er weinig. Dus moet men noodgedwongen in week 7 lichter snijden, snijdt men niet binnen 65 dagen na het zaaien en liggen de snij-getallen onder die van vorig jaar.

Een ander probleem is dat van de loze oksels bij Euphoria en Sophia. Er zit geen vruchtbeginsel in het oksel en als er een in zit dan is die in het oksel daarboven al groter. Nood gedwongen moeten er dan meer oksels worden schoon gemaakt. Want zo'n achterblijvend vruchtbeginseltje bloeit veel later en wordt altijd een langnek, een komkommer van slechte kwaliteit.
Dit probleem zien we elk jaar weer terug komen bij de wat groeikrachtigere rassen.En hoe vroeger ze gezaaid worden des te erger het kan worden. Zo hadden collega's die vorig jaar Euphoria in januari planten erg veel last van dit probleem. En diegene, die in de eerste week van februari het zelfde ras van dezelfde plantenkweker thuis kregen geen last.
Wat weten we over dit probleem? We kennen de rassen die het vertonen. We weten dat vegetatieve opgekweekte planten er eerder  
last van hebben en dat zaadfirma's op de hoogte zijn van dit probleem. Het wordt dus tijd dat zij duidelijk aangeven welk van hun rassen er generatiever moeten worden op gekweekt.

Gele nerven:
Bladeren met geel oplichtende nerven worden ook wel 'Sabrina bladeren' genoemd, omdat dit ras ze gemakkelijk toont. Deze nerven zijn vooral te zien onder vaste schermen en vroeger daar waar al vroeg in de teelt met Fungaflor werd gefogd. We hebben altijd gedacht dat dit kwam omdat onder het folie het gewas minder wortels maakt en dus ook minder voedings elementen opnam. Deze gedachtegang is nog niet zo vreemd omdat ook de Sabrina geen grote wortelpruik aanlegt.
We zien dit jaar echter dit beeld ook bij andere rassen en niet onder een foliescherm. Wat we wel weten is dat het in deze gewassen juist de warme hoeken zijn die dit beeld vertonen. Dit druist lijnrecht in tegen het opname verhaal.
We denken dat het niets met verdamping en opname te maken heeft, maar dat deze gewassen zijn leeg gestookt, te veel zijn aangezet.In week 06 was er op de maandag t/m woensdag zeer weinig instraling. Juist de gewassen met plant-belasting, waar het scherm dicht heeft gelegen, vertoonde aan het eind van die week deze symptomen.En juist op de warme hoeken vertoont het gewas de meeste vergeling.  
Dus wees op donkere dagen met een gewas met plant-belasting behoedzaam met hoge temperaturen en trek het scherm in ieder geval open.

Niet te warm:
Laat komende weken de temperatuur in de kas niette hoog oplopen. Het gewas mag liefst niet warmer worden dan 27 graden. Bij een oplopende plant-belasting zou dit het verstenen van de ranken in de eerste uitgroei kunnen betekenen. Maar ook lange ranken geven dan een heel dun zwart kopje en lijken wat houterig. Dus lucht tussen 10.00 en 15.00 uur op tijd, met een grote p-band. Wacht bij hoge buitentemperaturen zoals vrijdag 6 februari niet tot de kas al 25 graden is. maar stel de ventilatie lijn eerder in. Dan houdt u de kasluchttemperatuur beter in d hand en zijn grote raamstanden niet nodig.

Schermen:
Vast folies zijn in deze winter heel mooi om energie te besparen, maar de horizontale temperatuursverschillen worden er alleen maar groter door. Dus als er nog een bovenscherm aanwezig is moet het folie re gauw uit, maar wanneer. Trek het folie om de tralie tot een halve meter los als de ranken een goede 20 cm lang zijn. Er is dan goed te zien wat de rank gaat doen, oftewel generatief of vegetatief. Een week later moet het folie helemaal open geslagen worden.
Lucht om in de nacht vocht af te voeren boven het scherm. Dit geeft in tegen stelling tot kieren een veel gelijkmatiger klimaat. Bij het luchten boven een folie scherm moet wel tot 40% aan beide kanten gelucht worden wil de buis iets aan trekken en dus vocht afgevoerd worden. Boven een doek gaat dit veel mooier. De katoenen bandjes zorgen bij 4 tot 5% raamopening aan de luwe zijde voor veel afvoer van vocht en dus een lagere rv onder het scherm.