Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden we de leden op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je in via deze link. ...

Meer lezen | Meer lezen

Nieuwe website Horti Consult

De nieuwe website van Horti Consult is vanaf heden online. Zoals u ziet is de site in een nieuw modern jasje gestoken. Ook de foto's van onze adv...

Meer lezen | Meer lezen

komkommer 09 2011

Terug naar het overzicht

Nieuwsbrief week 09

Meeldauw
Er is bij Horti-Consult nog geen melding binnen gekomen van een aantasting van meeldauw. Maar gezien het feit dat er de laatste weken toch regelmatig een luchtje is getrokken kan een preventieve behandeling geen kwaad. Behandel het gewas de komende maand om de 14 dagen met Baycor of Flint. Dit zijn de zachtste meeldauwmiddelen die er zijn. Met het middel Fungaflor, dat gezien wordt als chemisch toppen wordt gewacht tot er voldoende balans en groei in het gewas is, tot 1 april dus.
Daar waar Proloog is aangeplant moet er niet vanuit gegaan worden dat de partieel resistentie van dit ras betekent dat er geen meeldauw in voor kan komen. Dat kan wel degelijk, maar dan is het wel veel gemakkelijker te bestrijden. Verder blijft de Proloog wat vatbaarde voor botrytis en/of sclerotinia. In het Westen van het land zijn al planten met Botrytis aangetroffen. En niet in Proloog maar in andere gewassen, waar het foliescherm net te lang is blijven liggen.

Traag
Even dachten we vorige week dat het voorjaar zou worden, maar na 5 regenachtige dagen is de snelheid helemaal uit de vruchten. Dit geldt zowel voor de stam- als de rankvruchten. Zak op deze donkere dagen echter niet te veel in etmaal temperatuur. Voor komkommer is een etmaal van 19,5 graden echt het minimum. Lager gaan betekent vruchtbeginsels in eren houden die eigenlijk niet gewenst zijn. En die als het weer omslaat, naar zonnig voorjaars weer, ook gaan bloeien en daarna de uitgroei-snelheid van net gezette vruchten tegen houden. Wat voor een tomaat geldt, geldt ook voor een komkommer een bloem die traag afbloeit wordt per definitie een kwalitatief slechte vrucht. Blijf daarom op donkere dagen een etmaal van 19,7 aanhouden en maak op zonnige dagen snelheid met een etmaal van 20, 5 tot 21 graden.

Broeikoppen
Op donderdag 18 februari, een zonnige dag met 12 graden buiten, hebben veel gewassen tegen een broeikop aan gezeten of ze net opgelopen. Grafieken bekijkend bleek de luchtvochtigheid op de kritieke momenten nooit extreem hoog te zijn geweest. Dus waarom heeft het gewas niet kunnen verdampen, waardoor de planttemperatuur te hoog opliep. We denken dat het klimaat in de periode voorafgaande aan deze dag te bedompt is geweest, waardoor de cellen in de kop te zwak zijn aangelegd. Dan is een kleine afwijking in het vochtdeficiet al genoeg om in de problemen te komen. Voorkom het benauwde klimaat in de ochtend door op tijd bij een lage ventilatietemperatuur met een heel grote P-band een luchtje te trekken.

Zonnebrand
Het weerbericht voorspelt voor eind van deze week lichte vorst in de nacht en overdag veel zon en een temperatuur rond de 7 graden. Dit is, met vandaag dag 5 van een  donkere periode, bij uitstek het weerbeeld voor flink wat zonnebrand. Blijft de buitentemperatuur in de ochtend te lang onder de vorstgrens dan gaan de ramen niet open en zal door de zon de kasluchttemperatuur in een enkel uur te snel oplopen. Daarbij komt nog het feit dat alle gewassen meer dan voldoende massa hebben en het vochtgehalte van de kaslucht dus hoog is. Een vrucht hoeft dan niet eens zo koud te wezen om te condeseren. Wat te doen? Bekijk of de vorstgrens die bij de meeste op 2 graden staat niet verlaagd kan worden, zodat er gelucht kan worden en de snelle temperatuurstijging te niet gedaan kan worden. Lukt dat niet dan zal het scherm rond 10.30 uur dicht moeten om directe instraling tegen te gaan en om de verdamping van het gewas af te vlakken. Hopen dat het niet zo ver hoeft te komen.

Druppelen
Vorige week dinsdag 22 februari was wat instraling betreft een perfecte dag een van de eerste boven de 1100 joule. Maar de buitentemperatuur is niet boven de 0 gekomen. Metingen van de dag erna lieten een oplopende Ec en een dalende pH zien. Dit terwijl de meeste keurig 3 maal de straling aan cc's haden gegeven en maar een iets lagere drain hadden gerealiseerd. Vooral op perlite stonden er op woensdag ochtend gewassen duidelijk te donker. Het probleem was niet de instraling, maar de maximum buis op de dinsdag. Het gewas had meer verdampt dan volgens de straling berekent was. Voor een spontane groei op perlite zijn dus nu al nachtbeurten nodig.

Schermen
Gewassen staan er goed groeiend, zo niet te sterk groeiend op. Dikke ranken, secundaire in elk oksel op een steeltje en lappen van bladeren, zelfs bij een Proloog. Er moet dus energie in het gewas, want alleen verdamping kan voor een generatieve inslag zorgen. Dit is op donkere dagen moeilijk en dus zal dat met het scherm moeten gebeuren. Een uur na zon op moet het scherm bij buitentemperaturen boven 3 graden open wezen. Sluit het scherm niet te snel in de namiddag, pas een uur voor zon onder mag het dicht. Op donkere dagen het scherm dicht trekken om een komkommer aan te zetten is met de huidige vruchtdracht te gevaarlijk. Wordt door deze tijden van openen en sluiten van het scherm de etmaal te laag verhoog dan de dagtemperatuur.