Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden we de leden op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je in via deze link. ...

Meer lezen | Meer lezen

Nieuwe website Horti Consult

De nieuwe website van Horti Consult is vanaf heden online. Zoals u ziet is de site in een nieuw modern jasje gestoken. Ook de foto's van onze adv...

Meer lezen | Meer lezen

Komkommer 13 2010

Terug naar het overzicht

Nieuwsbrief week 13

Spint
Op de meeste bedrijven waar dit jaar al vroeg spint aanwezig was is een heel mooie opbouw van de biologische bestrijding te zien. Er lopen dus voldoende Phytoseiulus persimilis en/of Amblyseius Callifornicus rond. Let echter wel op, het kan net als vorig jaar weer erg drogend worden in april en dan is bijsturen gewenst.

Gomplekken 2
In de vorige nieuwsbrief werd er al even melding van gemaakt dat de kans op gomplekken weer in de lucht hangt. Het is niet alleen zo dat gomplekken zichtbaar zijn doordat het tussenvel verdwenen is en dat komkommers geregeld te lang bewaard worden. Er is namelijk wel degelijk een interactie met de meeldauw bestrijding. Daar waar afgelopen jaren, in het voorjaar, geregeld een meeldauw bestrijding is uitgevoerd ziet men minder schimmelpluis op vruchten. Start dan ook met een meeldauw bestrijding met Baycor en/of Fungaflor. Doe dat ook bij een meeldauwtolerant ras, want ook daar kan meeldauw in komen. Kies dan echter voor een frequentie van om de 2 weken.

Bemesting
Afgelopen twee weken is op diverse tuinen zowel het kali als het stikstofcijfer weggezakt, de ph en het Ca gehalte opgelopen. Onder wegzakken verstaan we een kalicijfer van 2 mmol/l bij een gift van 8 mmol/l en uiteraard een oplopend Ca naar 10 mmol/l. Het gehalte aan stikstof daalde in dezelfde periode naar ca 10 mmol/l. We denken dat er net iets te laat is gereageerd met het verhogen van het kalicijfer en dat de productie van 3 weken geleden daar behoorlijk aan heeft getrokken. Dat het stikstof cijfer daalt en de pH stijgt is heel normaal gezien het donkere regenachtige weer met hoge nachttemperaturen van de afgelopen 2 weken, de gewassen gaan groeien. Het gehalte aan kali in het druppelwater nog meer verhogen heeft ook niet veel zin, omdat het verzurende effect door de kaliopname alleen dan werkt als er veel vruchten worden gesneden. Meer effect heeft het verhogen van het ammoniumnitraat naar 15 liter per m3.

Groei
In vergelijking met vorig jaar hebben we nu al meer groei dan toen tot het einde van de teelt. Niet iedere komkommerteler ziet graag groei, maar een groeiend gewas geeft kwalitatief betere komkommers en heeft minder last van virus. Groei kost echter altijd wel productie. Probeer de groei dus niet te stoppen, maar geleidt het in goede banen. Het scherm moet dus tussen 07.00 en 21.00 uur open wezen en mag in de nacht pas onder de 7 a 8 graden dicht. Vooral 's ochtends veroorzaakt oplopend vocht onder een scherm vegetatieve groei. Lucht in de ochtend kort op de stooklijn (+1 graad) met een minimum raam op vocht. In de middag mag of moet de temperatuur zelfs omhoog naar afhankelijk van kas en ras 25 tot 27 graden. Temperatuur en vocht in de middag geven een hogere uitgroei snelheid van het vrucht, iets dat meer plantbelasting geeft en dus groeiremmend werkt. Stel desgewends een voornacht in om de etmaaltemperatuur te drukken. Bij een lagere etmaaltemperatuur blijven de vruchtbeginsels sterker en worden er op de duur ook meer aangelegd.

Mycos
De hoeveelheid myco's punten die op de diverse bedrijven worden gevonden wordt niet groter. Het is niet te zeggen welke van de volgende acties daadwerkelijk geholpen heeft. Ten eerste is de scherm periode aan gepast. Man heeft in de periodes rondom zon op en zon onder de tijdstippen dat worteldruk kan ontstaan, minder geschermd. Dus 07.30 open en pas om 21.00 uur dicht. In dezelfde periode is de groeibuis op een minimum van 45 graden ingesteld. Verder wordt er op vocht gelucht en is er een bestrijding met Collis uit gevoerd. Ook denkt men dat te veel interen van het groeimedium de plant de volgende ochtend een te grote schok kan geven. Een of twee nachtbeurten voor 02.00 uur geven een wat constantere aanvulling van het medium. 


Proloog
De vruchtkwaliteit van de Proloog is moorddadig. Mooie, donkere zware vruchten, waarbij aangetekend moet worden dat de kleur van Sacha beter is. Maar Proloog heeft ook een aantal minpunten. De eerste vrucht komt er niet het snelst af, maar dat is aan het eind van de stam meer dan recht gezet. Proloog reageerd zeer sterk op licht. En dat is nu net jammer met twee zeer donkere wintermaanden. Ranken worden dan erg dun en vruchtbeginsels klein. Het lijkt wel of onder die omstandigheden de stamvruchten het gewas opvreten. De kleur van de bladeren van de Proloog is licht. En verder heeft de Proloog net als ander meeldauwtolerante rassen het probleem dat bladstelen gemakkelijk snotterig worden. Dit allemaal hebben we vorig jaar niet gezien, maar ja toen was het voorjaar geheel anders. Blijft overeind staan dat de Proloog een aanwinst is