Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden we de leden op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je in via deze link. ...

Meer lezen | Meer lezen

Nieuwe website Horti Consult

De nieuwe website van Horti Consult is vanaf heden online. Zoals u ziet is de site in een nieuw modern jasje gestoken. Ook de foto's van onze adv...

Meer lezen | Meer lezen

komkommer 13 2011

Terug naar het overzicht

Nieuwsbrief week 13

Kwalen
Vooral spint is de afgelopen periode de snelst groeiende kwaal geweest. Niet verwonderlijk met zonnig weer en behoorlijke temperaturen onder glas. De afweging met spint blijft altijd wannneer moet er in gegrepen worden? Of te wel stuur je bij met Floramite, in een redelijk vroeg stadium van aantasting. Met de wetenschap dat het effect in de zomer eventueel tegen kan vallen. Of worden er extra Phytoseiusen uitgezet. Wij denken dat eenmalig vroeg in het voorjaar met Floramite bijsturen niet het grootste probleem is, houdt het echter op eenmaal.

Doordat er meer gelucht wordt neemt de meeldauw druk toe. Bestrijdt op tijd. Voor Enzycure is het nog te vroeg (eventuele schade). Rocket is van de zomer hard nodig en Baycor wordt niet door alle afnemers (Tesco) getolereerd. Blijft er alleen nog Fungaflor over.

De druk van Mycosphaerrella valt erg mee. Uiteraard komt het voor, maar dan enkele vruchten tot een enkel kistjes per snijdag. Het beeld bestaat dat daar waar een vast folie scherm onder het doek heeft gelegen het iets erger is dan met een enkel beweegbaar scherm. Gelukkig is er iets harder gestookt, meer gelucht en er wordt veel met vocht kieren in het scherm gewerkt.

Eerste meldingen zijn er al van rot op de stam. Het gaat in bijna alle gevallen om het ras Proloog. Niet vreemd daar we weten dat bij meeldauw tolerante rassen de bladstompjes lang na snotten, dus niet lekker opdrogen. Combineer een bestrijding van meeldauw en/of mycosphaerrella met Rovral of Teldor.

Productie
De productie heeft afgelopen twee weken voor maart begrippen op een zeer hoog pijl gelegen. Gemiddeld 5.5 stuks/m2 in week 12 en 5 in week 13. Deze hoos heeft er ook direct voor gezorgt dat de troep, die zich in de gewassen van de december en vroeg januari plantingen hadden opgehoopt, weg zijn. Wij denken dat de echte bras er bij de sorteerder wordt uitgehaald. Verder staat er erg veel Proloog, met een zeer mooie vruchtkwaliteit. Waarom dan toch nog klachten uit het handels cirquit?

Dat er veel geproduceert  is geweest was goed te zien aan de monsters. In veel gevallen was het kali-cijfer ver weg gezakt terwijl er toch 8 tot 10 mmol/l gedoceerd wordt.

Zonnenbrand
In week 12 zijn we weer eens tegen een klasieke vorm van zonnebrand aan gelopen. Donderdag en vrijdag 17 en 18 maart waren twee dagen met bij elkaar nog geen 300 joule aan instraling. Gevolgt door een zaterdag met bijna 1600 joule. Deze overgang was voor veel tere vruchthuidjes te veel. Alle vruchten kregen een tik van de grotere vruchten (alleen een gele plek) tot het kleinere vrucht (de gebarste streep in de lengte richting). Het heeft dan ook tot eind van die week geduurt eer dat alle beschadigde vruchten gesneden waren. Vreemd is, dat op grafieken zelden een te laag vochtdeficiet en een te snelle temperatuursstijging te zien is geweest. Daarom praten we ook over een klasieke vorm van zonnebrand, want daar waar het scherm is dicht gestuurd was nauwelijks zonnebrand aanwezig. Ook zeer zware gewassen met voldoende bekleding over het vrucht hadden ook geen last en normaal is het in deze gewassen door het hoge vocht juist prijs.

Schermen
Wees op warme, vochtige en donkere dagen kritisch op het dichtlopen van het scherm in de nacht. In deze fase van de teelt is veel schermen bij wisselvallig weer met hogere nachttemperaturen niet bevorderlijk voor de bloemkwaliteit. Laat het scherm tot 23.00 uur pas onder de 6 graden dichtlopen. Na dit tijdstip onder de 8 graden en bij sterke bloemen 10 graden buitentemperatuur. Stel ook een vochtkier in over de gehele periode dat het scherm dicht mag. En laat het scherm niet later dan een uur na zon opkomst open lopen.

Luchten
Luchten zal de komende periode net als afgelopen dagen maat werk worden. Dus iedere dag bij gesteld moeten worden. Op de meeste gewassen zit voldoende groei om in de ochtend op tijd te beginnen met luchten en liefst aan beide zijden om een te snelle temperatuursstijging in ieder geval niet voor 12.00 uur te hebben. De luwzijde moet kort (maximaal een graad) op de stooklijn staan, met een p-band van 10. Ook de windkant mag tot 11.00 uur een 10% open. Laat de luwe zijde tot 16.00 uur langzaam dichtlopen tot de raamstand dat de gewenste middagtemperatuur en vocht niet meer veranderen. Dit is voor een zonnige dag, maar hoe te luchten op dagen zoals afgelopen donderdag en vrijdag? Dat het bewolkt en vochtig is. Dan zal er op vocht in de middag ook aan de windzijde moeten worden gelucht, met de terechte vraag of dat veel zal uitmaken.