Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden we de leden op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je in via deze link. ...

Meer lezen | Meer lezen

Nieuwe website Horti Consult

De nieuwe website van Horti Consult is vanaf heden online. Zoals u ziet is de site in een nieuw modern jasje gestoken. Ook de foto's van onze adv...

Meer lezen | Meer lezen

Komkommer 17 2012

Terug naar het overzicht

Komkommer, week 16 2012

Ondanks een goede start van de komkommerteelt brengt de maand april nog niet dat wat we er van verwacht hadden. De prijs laat het op dit moment afweten en de productie moet weer op gang komen. Na een goed productie van de laatste weken moeten de gewassen nu herstellen in groei.

Veel bedrijven hebben het ras Proloog staan en ook dit ras wat bekend staat om zijn open gewas en goed kwaliteit laat zien dat lage etmaal temperaturen tijdens de groei de vrucht kwaliteit niet ten goede komt. Het ras kan erg vruchtbaar op de scheuten
zijn en legt daarbij meerdere vruchtbeginsels per oksel aan. Het is daarom belangrijk nu gewassen meer leeg komen te staan dat de etmaaltemperatuur boven de 20 c blijft.

Het weer van de laatste week is geen gemakkelijk weer om het klimaat op te sturen.
De wisselingen in zon en geen zon en dat bij lage buiten temperaturen maakt het gewas vaak nog generatiever. Voorkom dat jonge scheuten te spichtig worden en het blad zich niet goed kan ontwikkelen. Loopt door invloed van instraling de kas temperatuur hoog op dan neemt de kan op broeirandjes in het blad en kop van de plant toe. Probeer het klimaat van uit de morgen uren tot na 14.00 - 15.00 uur luchtig te houden. Leg ook de basis stook temperatuur  niet te hoog want ook op het moment dat de zon weg valt kan het in de kas door gesloten ramen nog  te dompig worden.
Streef naar een vlak stookregime. Waarbij een korte voornacht wordt opgevolgd door een lange nancht van 19,5 - 20 C . Zodra de buiten temp gaan stijgen de basis nacht weer verlagen.

Pas de watergift aan de buiten omstandigheden. Vooral in de periode na 14.30 ur wordt per beurt te veel drain gerealiseerd wat een gewas te bleek kan maken. Druppel nu niet met te lage EC maar ga uit van 2.8 tot 3,2. De Ph in de mat neemt op veel bedrijven de laatste week toe. De plantbelasting neemt af maar de buiten omstandigheden werken niet mee om dit vlot om te zetten. druppel met een lagere PH van  5.1 tot 5.3 en verhoog tijdelijk de voeding met ammoniumnitraat.

De bedrijven met de vroege komkommer rassen staan op het punt deze gewassen te vervangen. De eerste bedrijven hebbenvorige week al het gewas geruimd en vervangen. Hoofdras voor de tweede teelt zijn Roxanne, Sheila en Bonbon . Vooral de rassen Roxanna en Bonbon zijn groeikrachtige rassen die bij het huidige weer generatief gehouden moeten worden. Druppel met voldoende hoge EC van 3.2 tot 3.5 en beperk de watergift zodra de plant in de mat vast staat. Het koude weer houdt de planttemperatuur laag streef naar een etmaal temp van 21.5 - 22 C .
Bouw voldoende droge stof op in het stengeldeel naar de draad. De gevoeligheid voor botrytis en uitval wordt in deze fase bepaalt. Daarnaast zal het regelmatig nodig zijn preventief een bestrijding tegen schimmels als meeldauw, botrytis en mycospharella uit te voer Start bij voorkeur met een schone kas. Daarna moet de bestrijding van witte vlieg, spint  en trips  vooral komen van biologische bestrijders.