Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden we de leden op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je in via deze link. ...

Meer lezen | Meer lezen

Nieuwe website Horti Consult

De nieuwe website van Horti Consult is vanaf heden online. Zoals u ziet is de site in een nieuw modern jasje gestoken. Ook de foto's van onze adv...

Meer lezen | Meer lezen

komkommer 18 2011

Terug naar het overzicht

Nieuwsbrief week 18

Spint
Het weer was afgelopen weken ideaal voor de spintmijten. Veel licht, hoge temperaturen en door de wind een lage luchtvochtigheid.Doordat de roofmijten goed aktief zijn en er op tijd met Floramite wordt ingegrepen. Niemand laat het net als vorig jaar uit de hand lopen en daardoor valt de gemiddelde aantasting nog mee.

Meeldauw
Door hetzelfde weer is er afgelopen week duidelijk meer meeldauw gevonden, ook in de Proloog! Gelukkig slaat een bestrijding op dit ras goed aan. Net als vorig jaar zijn er ook nu weer goede resultaten te melden van Enzicure gemengd met Baycor of Fungaflor. Vooral de oude gewassen zijn nu zo hard dat eventuele schade van Enzycure niet voorkomt. Probeer in geval van een aantasting wekelijks te spuiten.op een jong gewas kan het beste of Baycor of Fungaflor in een lagere concentratie met abamectine mee gespoten worden.

Mycosphaerrella
Vreemd genoeg is in dezelfde periode als de meeldauw ook de Mycosphaerrella toegenomen. Vanaf begin week 16 is de hoeveelheid Mycosphaerrella in de vruchten hard toegenomen. Dit was te merken aan het aantal aantekeningen bij de keur. Dat liep van een verdwaalde tot wel 20% in week 17 Uiterst vreemd omdat afgelopen twee weken er toch vooral op de oudere gewassen voldoende is gelucht. Of hebben donderdag 14 en vrijdag 15 april met het donkere en warm vochtig weer toch een grote invloed gehad?

Overpoten
Meeste planten worden 1 a 2 dagen eerder afgeleverd dan volgens het zaaischema verwacht. Plantmateriaal is in het westen overwegend gerekt, met voldoende groei in de eerste oksels en gelukkig op het derde oksel al een vruchtbeginsel, dus geen loze.
Druppel op steenwol de eerste 3 tot 4 dagen van 09.00 tot 15.00 uur elk uur en verklein deze hoeveelheid beurten zo gauw de wortels onder in de mat zijn. Bij bloei van vrucht twee moet de watergift weer opgevoerd worden, want er staat dan al een aardig gewasje. Met luchten als afgelopen week is frequent druppelen op perlite vereist. Van 08.00 tot 18.00 uur elk uur zeker 2 tot 3 beurten. En in de nacht eerste dagen elk uur en daarna elke twee uur. Betekent in de eerste week 80% drain, zo niet zal de perlite al het vocht uit de steenwol pot trekken en is het einde oefening voor die plant. De luchtvochtigheid was afgelopen dagen zo laag dat de planten wel moesten wortelen en er is dan ook geen sprake van Pythium op pad.
In een startschema bj komkommers zit 1 mmol/l extra aan calcium (4,5 a 5 mmol/l) en 2 mmol/l minder kalium (6 mmol/l dus). Verhoog na wtee weken als het vrucht gaat trekken de hoeveelheid kalium.

Veel licht en geen plantbelasting betekent hoge etmalen draaien op het jonge gewas. En aan hoog moet men denken 22 graden. Dit was met 19 stook en 19,5 luchten gedurende paasdagen geen enkel probleem. Nu is het echter veel kouder en zal er echt naar deze etmalen gestookt moeten worden (dus 20 nacht en 22 dag). Vergeet in de ochtend tussen 05.00 en 09.00 uur de minimum buis van 45 graden niet.
Een jong gewas dat nog niet aan de draad staat heeft nog niet de optimale LAI en kan dus nog geen klimaat maken. Dit betekent daar waar mogelijk doorluchten, want indien het gewas geen vocht kan produceren moet temperatuur drukken de voorkeur hebben.Dus luchten kort op de stooklijn en in de ochtend de windkant ook openen. Stuur de windkant afhankelijk van de windsnelheid na 12.00 uur wel wat weg, maar helemaal dicht leggen is taboe.

Horti-Consult advissert om schoon te starten dus zeker 2 maal abamectine te spuiten. Dit om zeker te zijn dat spint, wants en een eventuele trips bestreden is. Start een week na de laatste behandeling met abamectine met het inzetten van de roofmijten.

Zwarte
e hoeveelheid zwarte vruchten in de Proloog, per oogst dag vallen mee.Bij de meeste houdt het met een enkele vrucht op. Toch vallen een aantal collega's uit de boot met duidelijk meer zwarte vruchten. De overeenkomsten tussen deze tuinen is dat ze duidelijk minder groei hebben dan de rest en tot twee weken geleden al veel vruchten per m2 sneden. Te vroeg gepiekt?

Groei
Alle oude gewassen, van de december en januari planting zijn gaan groeien. Zelfs de Proloog groei zoals we dat afgelopen 2 voorjaren niet hebben gezien. Maar ja het is ook een geheel ander voorjaar, met dezelfde hoeveelheid licht als in 2009 en meer dan vorig jaar. Maar de buitentemperatuur en dus ook de gerealiseerde kastemperatuur ligt veel hoger. De groei stoppen lukt niet zonder te veel schade op te lopen, wel kan de groei getemperd worden. Verhoog de hoeveelheid ammoniumnitraat naar maximaal 20 liter per m3. Ook kan de gift aan kali naar 10 mmol/l. Door de opname van deze twee positieve ionen zal het wortelmilieu verzuren en het gewas generatiever reageren. Van deze twee ionen reageert een gewas vrij snel op ammonium en wat trager op de hoeveelheid kalium, want dan moeten er grote hoeveelheden gesneden worden. En dat is juist niet het geval als een gewas hard groeit.
Het is niet de hoeveelheid kilo's aan aan plant die veel assimilaten vraagt, maar de kracht waarmee de vruchten aan deze assimilaten trekken. Juist jonge snel uitgroeiende vruchten hebben zo'n grote vraag. Houdt dus snelheid op het vrucht, door vocht en temperatuur aan het eind van de dag op te laten lopen naar een maximum van 27 graden. Pluk ook blad zodat er meer licht op het jonge vrucht komt. Lucht verder in de ochtend door. En doe dat met beide zijde, dus zonder naloop. een gewas gaat pas echt groeien als inde ochtend temperatuur en luchtvochtigheid hoog zijn.