Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden we de leden op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je in via deze link. ...

Meer lezen | Meer lezen

Nieuwe website Horti Consult

De nieuwe website van Horti Consult is vanaf heden online. Zoals u ziet is de site in een nieuw modern jasje gestoken. Ook de foto's van onze adv...

Meer lezen | Meer lezen

komkommer 19 2009

Terug naar het overzicht

Nieuwsbrief week 19

Virus
Afgelopen week zijn op diverse tuinen de eerste planten met bontvirus weer gevonden. Iedereen hoopt toch zo dat het virus weg blijft. Op zich is het niet vreemd dat het bontvirus zich juist nu openbaard. Het bontvirus wordt pas zichtbaar, nooit in een periode van zware vrucht dracht, maar altijd daarna gedurende de periode van groeiherstel.

Mycosphaerrella
Het was afgelopen 2 weken weer raak met de hoeveelheid myco's. Is het nu vreemd dat dit jaar zoveel mycosphaerrella voorkomt? Het antwoord is kort weg nee. De gewassen hebben zich in de laatste dagen van maart helemaal afgeladen met vruchten. Toen brak het mooie weer van april aan en bleven de gewassen maar bloeien. Dat deze bloemen door de grote concurrentie langer hebben opengestaan is wel duidelijk. En een bloem die langer open staat is vatbaarder voor mycosphaerrella. Deze trage vruchten zijn afgelopen 2 weken met myco's en al uitgegroeid.
Er is veel discussie wanneer nu de mycosphaerrella ontstaat. Horti-Consult zegt 's avonds. En wel hierom; gedateert onderzoek naar mycosphaerrella heeft aangetoont dat rond zon ondergang de meeste sporen in de lucht hangen. Gewassen met meer groeikracht (dit vrijwaard Sabrina en Carambool enigsinds) hebben vanwege de grotere worteldruk meer last. Je kan je dan ook afvragen of het effect van het middel Ortiva niet meer komt door het feit dat het wortels kost. Verder zien we dat daar waar laat in de middag extreem gepot wordt er beduidend meer mycosphaerrella optreedt. In oude kassen kon het met bijna gesloten luchtramen ook 27 graden worden, maar de luchtvochtigheid had dan moeite om de 85% te overstijgen. Terwijl in nieuwere en dus dichtere kassen de rv rond zon onder gemakkelijk 90% en op is geweest. Dit is echter geen opleidooi om niet te potten. Het klimaat (harde hoge wind met lage buitentemperaturen) van de afgelopen 3 weken vroeg om het sluiten van de luchtramen in de middag. Anders was er echt geen groei klimaat geweest.
Als we dan weten dat een komkommer z'n vruchten, middels worteldruk, al begint te vullen voor zononder. Dit is ook niet zo vreemd want als er geen verdamping is is er worteldruk en omgekeerd. Er is dus al worteldruk voordat de zon onder gaat en dit wordt alleen maar meer naarmate er meer geknepen wordt en de luchtvochtigheid dus stijgt. En dan is er een situatie geschapen van lang openstaande bloemen, worteldruk en veel sporen.
Voor de jonge plantingen geldt dan ook dat net voordat een gewas kan gaan parelen (gutteren) en dat is zo'n 3 a 4 dagen voor de eerste oogst het beste moment is om enig effect van Ortiva te resulteren.

Groei
Hierboven schreven we al dat de meeste gewassen met een plantdatum van voor 10 februari door de grote hoos vruchten heen is. Dat betekent onherroepelijk dat deze gewas gaan of zullen gaan groeien en zeer massaal. De afgelopen 3 weken waren met de hoge wind nu namelijk niet echt groeizaam en de gewassen moeten echt helemaal leeg gesneden worden voordat er hergroei optreedt.
Hoe leiden we dez explosieve groei in goede banen. Pluk voldoende oud stamblad zodat er veel licht op de jonge zijranken kan vallen. Trek desnoods een aantal van deze zijranken onderaan de hoofrank weg. Ga niet toppen, want snoeien doet groeien. Verlaag de temperatuur in de ochtend tot desnoods 18,5 en leg de luchtlijn daar 0.2 graden boven. Door in de ochtend al het vocht snel weg te luchten voorkom je celstrekking en dus groei. Voorkom verder te hoge etmaaltemperaturen (21 graden) speciaal op donkere dagen. Verhoog verder de druppel ec naar 3,2 mS. Verder is het effect van ammonium in een periode van groei groter dan het effect van een hogere kaliumgift. Hoog kali cijfer verlaagt de pH eigenlijk alleen bij een zware vruchtdracht.

Ouderwets
In de nieuwe plantingen wordt op een aantal tuinen weer ouderwets gestookt. Dus met 20 nacht en 21 dag naar de draad. In de ochtend, van 05.00 tot 10.00 uur, staat voor de broodnodige rek op gewas en vrucht en minimum buis van 45 tot 50 graden in gesteld. De luchtlijn ligt strak op de stooklijn. Knijpen in de middag heeft als een gewas geen klimaat kan maken toch geen zin. Deze teeltwijze heeft zo z'n voordelen. De komkommer is zwaarder, er behoeft minder gedunt te worden er is minder sprot aan de stam en de ranken komen zo altijd. Verder is het werken op groei ook een middel in de strijd met virus.
Let bij jonge plantingen met dit weer op rotte punten. Deze onstaan als er te weinig lucht getrokken wordt en de plant dus worteldruk kan opbouwen.