Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden we de leden op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je in via deze link. ...

Meer lezen | Meer lezen

Nieuwe website Horti Consult

De nieuwe website van Horti Consult is vanaf heden online. Zoals u ziet is de site in een nieuw modern jasje gestoken. Ook de foto's van onze adv...

Meer lezen | Meer lezen

komkommer 20 2010

Terug naar het overzicht

Nieuwsbrief week 20

Jonge planten
Afgelopen weken was het buiten veel te koud en donker voor een jonge aanplant van komkommers. Al hoewel het weer nu weer iets is verbetert blijft het belangrijk om voldoende ontwikkelingssnelheid in het gewas te houden. Vooral in de eerste anderhalve week moet er gestreeft worden naar etmalen van 21+. Anders schakeld het gewas te kort, krijgt te grote en dikke bladeren, te vroeg en veel dubbele vruchten en bouwt het gewas niet voldoende droge stof op. Dus nacht op minimaal 19 en op tijd opstoken naar de 20 en een dag van minimaal 21. Nog belangrijker is bij dit weer de minimum buis instelling in de ochtend en late middag. In de ochtend tussen 05.00 en 09.00 is een minimum buis van 50 graden vereist. Ok in de late namiddag vanaf 18.00 uur is een minimum buis van 45 gewenst om niet te veel vocht op te bouwen als na 2 weken het jonge gewas eindelijk klimaat kan gaan maken. Lucht verder kort (0.5) boven de stooklijn en vergeet daarbij de naloop van de windzijde in de ochtend na 08.00 uur klein te houden en deze na het middag uur te vergroten. ak pas met de stooktemperatuur als het vrucht gaat trekken en het gewas in de kop reageert.

Traag
De producties van de weken 18 en 19 vielen ronduit tegen.Dit is niet vreemd daar het weer vanaf de koninginnedag sterk veranderde. In week 18 werd maar net 8500 joule gehaald en in week 19 met maximaal 7500 joule over 7 dagen was de instraling nog minder. Komt nog bij dat veel gewassen eind week 17 geheel leeg waren geoogst. Dit alles heeft tot gevolg gehad dat gewassen zijn gaan groeien en dat door de traagheid van het vrucht de mycosphaerrella druk groot is. Dit geldt ook voor de jonge gewassen, daar wordt ook niet binnen de 16 dagen gesneden. 

Mycos
De druk van mycosphaerrella is afgelopen weken alleen maar toe genomen. Dat er eind week 17 op veel bedrijven een onbalans is ontstaan is wel duidelijk. Te vaak horen we "er wordt ook teweinig gestookt". Dat is wel waar maar geldt niet voor de afgelopen periode. In zowel week 18 als 19 is er gemiddeld meer dan 1 m3 gas verstookt. Er zullen in februari en maart hogere etmalen gedraaid moeten worden om zeer grootte zetsels te voorkomen. Afgelopen 2 weken kenmerkte zich door donker, vochtig weer met zeer koude nachten. Die koude nachten waren een geluk bij een ongeluk, er lag elke ochtend voldoende buis onder het gewas, waardoor het vochtdeficiet voldoende hoog was. Dus niet te bedompt in de ochtend. Het grootste probleem lag in deze weken in de namiddag. Op teveel tuinen werd de stooktemperatuur na 18.00 uur afgebouwd naar de voornacht, maar bleef de luchtlijn nog op de hoge middagstand van bijvoorbeeld 24 graden staan. Met als gevolg dat het lucht dicht lag. Willen we mycospaerrella een halt toeroepen dan zal een kas en vooral de nieuwere lek gemaakt moeten worden, daar wanneer het buitenklimaat het toelaat. Dus lucht in de ochtend en namiddag op vocht en stook met de buizen de ramen open. Iets dat wel zeer opmerkelijk is, is het feit dat de hoeveelheid myco's in de vruchten van de Proloog meevalt. Dit ras is jammer genoeg niet helemaal vrij van punten.
Een afdoende chemische bestrijding is er niet. Ortiva werkt pas in concentraties waarbij wortelverbranding plaats vindt, dan is het spuiten van Collis veiliger en effectiver. Komen er vragen over het spuiten van kalibicarbonaat in komkommer. We weten dat de hoge pH van een spuitvloeistof schimmels en hun sporen afdood. Maar een komkommer gewas is wel iets anders dan een tomaat, waar een bespuiting met een pH van 11/12 geen schade geeft. We weten dus niet bij welke grens een komkommer gewas verhout en productie inlevert.

Rot
Op bovenstaande aansluitend barste het afgelopen week van de rotte punten en blad en stengel botrytis. Twee dingen zijn daarin erg opvallend; Ten eerste de meeste aantastingen van botrytis, mycosphaerrrella en sclerotinia zien we daar waar in de namiddag niet gelucht werd. Met een vochtdeficiet van 0.5 gram vraag je om rot. Net als bij myco's maak de kas lek of met een minimum buis of door op vocht te luchten. Bij het rot speelt alweer de Proloog een hoofdrol. We wisten al dat de bladstelen van en Proloog na het plukken van blad erg snel naar de stam doorsnotte. Maar dat de jonge vruchten, geaborteerde vruchten het gewas zo snel konde infecteren was nog niet bekent. onclusie moet dan ook zijn dat de groene delen van een proloog niet de meeste inhoud hebben.

Hygienne
Het komkommerbont virus rukt op, vooral daar waar na het heel zware zetsel van april even nauwelijks groei is geweest zien we dit virus naar voren komen. et is niet tegen te houden dus richt je op hygienne. Elke rij een mesje en bij alle werkzaamheden de handen en/of mas dopen in Easy clean. Easy clean heeft de voorkeur boven melk, omdat het minder stinkt en je kan aan de veranderende kleur zien dat het ververst moet worden. Het is dus niet zo dat melk niet meer werkt. Laat nooit een medewerker met een eigen mesje toe en probeer ook de weekenden met eigen mensen en schooljeugd door te komen. Voor gasten geldt; sloffen en liefst de hoge doorzichtige, een overall en handschoenen. UIt onderzoek is gebleken dat het virus pas na wassen bij 90 graden dood is. Schaf dus een doos XXL overalls aan en laat ze na eenmalig gebruik weg gooien.