Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden we de leden op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je in via deze link. ...

Meer lezen | Meer lezen

Nieuwe website Horti Consult

De nieuwe website van Horti Consult is vanaf heden online. Zoals u ziet is de site in een nieuw modern jasje gestoken. Ook de foto's van onze adv...

Meer lezen | Meer lezen

komkommer 21 2009

Terug naar het overzicht

Nieuwsbrief komkommer week 21

Even dachten we vorige week dat de prijzen in een lift naar boven zaten, maar aan het eind van de week was er toch weer wat van de stijgende prijs af. Te vaak horen we dat de handel voor 12 en 13 cent geen perfecte komkommers kan verwachten. Dus wordt alle troep ook maar in de doos gestort. Deze houding is zeer begrijpelijk, maar we graven zo wel ons eigen graf. Ook de troep moet verkocht worden en zo houden we te veel komkommers in opslag.

Gelukkig valt het qua ziekten op dit moment mee. Er zit op pad weinig trips, spint en witte vlieg. Wel zijn er al veel eerder dan in andere jaren luizen ontdekt, maar met plaatselijk wat admire of plenum is deze kwaal gauw opgelost. Uit andere teelten (aubergine) komt wel het bericht dat het aantal plekken met wantsen toeneemt. Dus vooral voor diegene die net hebben over gepoot of nog geen overpoten, druppel op tijd admire in de jonge teelt.

Fusarium komt nagenoeg niet voor en ook wit is verwaarloosbaar. Dit is niet zo opmerkelijk want de laatste 6 weken is het tegen lucht niet of nauwelijks open geweest. Ook daalde de kastemperatuur in de voornacht uit zichzelf zodat afluchten niet nodig was. Er wordt door de geringe infectie druk hoofdzakelijk nog met Fungaflor gedraaid al dan niet gemengd met Baycor flow. Dit is aanzienlijk goedkoper dan Rocket. De grootste hoos Mycosphaerrella is nu voorbij, maar door onbalans en het natte weer van vorige week duikt Botrytis op. De punten van stekkomkommers en geaborteerde vruchten smetten erg snel en een bestrijding met Collis, Teldor en/of Rovral is op z'n plaats.

De heggeschaar en het hakmes zijn ook weer van stal gehaald. Bedenk wel dat door het hakken er ook kopjes sneuvelen. En snoeien doet groeien dus doe zo'n actie niet eerder dan uiterlijk 3 weken voor einde teelt.

Op een aantal tuinen is in de jonge teelt, maar ook in de hoge draad geëxperimenteerd met het 100% sluiten van het energiedoek overdag. De luchtvochtigheid in een jong gewas stijgt hiermee met wel 10%. Deze actie kan echter alleen als het buiten niet te warm (onder de 20 graden) is en als er wind staat.

Terugblik rassen eerst teelt; Over de hele linie heeft de Sabrina het nog niet zo verkeerd gedaan. Oke de kleur is niet altijd even mooi, maar wat productie en vorm betreft is er niets mis mee. Dan valt de Carambool in negatieve zin meer op. Deze licht gevoelige komkommer kan ongekent produceren, maar bij veel te veel vruchten aan de ranken geven de laatste gewoon licht zo geel kunnen ze zijn. De Mystica, Saldo en Venice vallen nu op door hun extreme groei en de hoeveelheid mycosphaerrella in de afgelopen weken. Deze extreme groei heeft de Sasja ook gekend. Uit veel tellingen blijkt echter dat de Sasja in productie niet helemaal mee kan komen. Dat is jammer, want wat kleur is dit meeldauwtolerante ras onovertroffen. Op de vorm van de Sasja zijn ook wat opmerkingen binnen gekomen; op de rank wat flessig en afgelopen weken meer stekpunten.
Positieve nieuws van het rassen front is de Euphoria, die het productie technisch en kwalitatief goed gedaan heeft. En voor diegene die een Euphoriatype voor de eerste drie weken van januari zoekt moet eens aan de Proloog denken. Meeldauwtolerantie, makkelijk te telen en een goede productie en kwaliteit.