Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden we de leden op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je in via deze link. ...

Meer lezen | Meer lezen

Nieuwe website Horti Consult

De nieuwe website van Horti Consult is vanaf heden online. Zoals u ziet is de site in een nieuw modern jasje gestoken. Ook de foto's van onze adv...

Meer lezen | Meer lezen

komkommer 26 2011

Terug naar het overzicht

Nieuwsbrief week 26

Pythium
Er is weinig Pythium op getreden door het zeer warme weer van vorige week. Bij zulke lage luchtvochtigheden moet het gewas wel verdampen en dus wortels maken. In de twee weken daarvoor is door het donkere weer meer pythium voor gekomen. Het gaat helemaal niet om grote hoeveelheden planten per ha, en is met Aaterra goed te bestrijden.

Spint
Ook spint valt ondanks de vele instraling van het voorjaar erg mee. Op veel bedrijven is naast de Phytoseius ook de Californicus uitgezet. Deze twee roofmijten met het pleks gewijs bijspuiten van de haarden met Floramite heeft tot nu toe zeer goed effect gehad. Wees wel allert als het om spint gaat, want alleen chemisch wordt een ramp dat heeft de maand juli van vorig jaar wel bewezen.

Wantsen
Wantsen zijn hardnekkig dit jaar of er is veel invlieg van buiten. Dat Vertimec niet het beste middel tegen wantsen is wisten we al, maar dat het effect van Gazelle veel minder zou zijn dan dat van Calypso hadden we niet verwacht. Dus indien er Vertimec toegepast wordt samen met Calypso en voordat de kop eruit gaat een maal Admire. Er ligt nu een bescheide proef in de aubergines met een wit plaklint tegen de wantsen. eerste indruk bestaat dat deze lieve beesten liever op wit dan op geel vliegen.

Temperatuur week 25
Ogenschijnlijk hebben de zeer warme dagen van vorige week geen grote gevolgen gehad voor de meeste gewassen. Je zou anders verwachten als je twee maal een etmaaltemperatuur van 25 tot soms wel 28 graden ziet staan. De oudere teelten met productie goed op de ranken hadden maandag de 27 juni net een off-day. Er is door de donkere zaterdag (400 joule) toen weinig geoogst, maar de gewassen hielde zich kranig. Meeste gewassen die vorige week de in de laatste week van de stamproductie zaten hadden massel er was nauwelijks of geen rank ontwikkeling. het plantmateriaal was overwegend mooi, maar net iets te klein. Daardoor kwam het gewas met moeite boven en bleven, zelfs bij netjes dunnen de ranken achter in ontwikkeling. Voor de een week oudere gewassen kwam de hoge temperatuur als een zege. Deze gewassen met dunne wat chlorotische ranken hebben de temperatuur en licht gebruikt om een mooie overgang direct in productie om te zetten. Dus geen noemenswaardige problemen door de hoge etmalen.

Meeldauw
Het wisselvallige weer van de maand juni heeft er voor gezorgd dat echte meeldauw niet echt een probleem is. Ook blijft een ieder netjes bestrijden en zo nodig wordt er gespoten met Rocket, Enzi Cure en Collis + Nimrod. Van de laatste combinatie hebben we de afgelopen weken veel bladschade gezien. Niet het geelverkleuren van het boevnblad zoals dat bij LVM-en het geval is maar weer eens lekker ouderwetse spuitschade. Maar het wit is altijd dood. Ook de valse meeldauw is al weer gesignaleerd. Door hoge temperaturen, overlopende goten of inregenen is het blad zo aangetast. Er is dus infectiedruk en gewassen die de komende weken staan te guteren kunnen het zo oplopen. Neem tot de draad een enkelek keer Daconile mee in het bestrijdingsschema. Is het niet tegende valse meeldauw dan wel tegen de Mycosphaerrella. Lucht verder kort op de stooklijn en zorg dat het gewas in de ochtend op temperatuur is middels een minimum buis van 50 graden. Ook Mycosphaerrella blijft zo maar een beetje door etteren. Het gaat niet om grote hoeveelheden, maar is constant aanwezig. En het feit is dat als je eenmaal Myco's op de tuin hebt gehad je er nooit meer van afkomt. Voor Myco's geldt voldoende energie in het gewas stoppen, op de stooklijn luchten, goed dunnen voor een goede overgang. En verder bij weersovergangen en een leeg rakend gewas nachtbeurten eruit en op tijd stoppen metdruppelen.

Rassen
Greenfitt heeft het moeilijk dit jaar. Door het goede weer in de maand mei was het plantmateriaal aan de kleine kant. Daardoor had de Greenfitt zelfs bij hoge etmalen (22,5) en weinig stamvruchten (max 12) nog moeite met sterke , gelijkwaardige ranken. Dat voorspeld niet veel goeds voor de secundaire ranken, die normaal iets te generatief zijn. Ook de lengte van de stamvruchten van Greenfitt viel iets tegen.Dus absoluut geen voornacht op dit ras, maar doorstoken.
Sheila doet het op de lengte van de stamvruchten als er netjes gedund is dan beter ook komen de ranken bij hoge etmalen er altijd netjes en gelijk uit. Dat geldt het zelfde voor de Roxanne een groeier bij uitstek, die met hoge etmalen (22 - 22.5) en een hoge ec (bij koud wisselvallig weer) naar de draad geteeld moet worden. De hoge etmalen zijn nodig voor de vruchtlengte en een vlotte afbloei, waardoor er minder Myco's in het vrucht voorkomt. En de hoge ec (tot 4,5 mS in steenwol) bij wisselvallig weer om de stekpunten te voorkomen. Dit zelfde teeltpatroon geldt ook voor de Bonbon en da Cadance, beide meeldauw tolerante rassen het zij niet in dezefde sterkte. Bonbon en Cadance zijn dus ook groeiers, waarbij het vrucht van de cadance langer is dan die van de Bonbon. De vrucht van de Bonbon heeft in beginsel een uitgezakt kontje, maar dat trekt later weer bij. Op de rank lijkt de Bonbon iets minder sterk te zijn als de Roxanne en al helemaal niet mee te kunnen met het geweld van de Cadance, die dus een stamvruchtje meer kan hebben.