Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden we de leden op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je in via deze link. ...

Meer lezen | Meer lezen

Nieuwe website Horti Consult

De nieuwe website van Horti Consult is vanaf heden online. Zoals u ziet is de site in een nieuw modern jasje gestoken. Ook de foto's van onze adv...

Meer lezen | Meer lezen

komkommer 29 2009

Terug naar het overzicht

Nieuwsbrief week 29

Wants:
Al eerder maakte we jullie attent op het optreden van brandnetel en harige wants. De bestrijding van deze beesten begint al bij de plantenkweker. Daar moet op dag 13 na het zaaien en net voor het afleveren bij een hoge infectiedruk bestreden worden. De brandnetelwants reageert beter op Vertimec. Dus bij twijfel welke wants er in de kas zit direct een ruimte behandeling met Calypso uitvoeren. Beide wantsen reageren nog steeds erg goed op Admire.

Rupsen:
Het barst opeens van de kleine rupsen. Dit is niet vreemd gezien het warme weer van meer dan een week geleden. Bij het eerste gaatje in het blad direct bestrijden met Nomolt. Wacht niet op de eerste zichtbare vlinder, want de meeste rupsen zijn van motjes, die 's nachts actief zijn.

Meeldauw:
In de jonge aanplant is de meeldauw snel en heftig te voorschijn gekomen. Met het warme weer en etmalen van over de 24 graden staat de kas 24 uur wagenwijd open en vliegt het "wit"er door heen. Bij een snel om zich heen grijpende meeldauw aantasting zijn Baycor en Fungaflor niet meer toereikend en Zal op de Rocket over gegaan moeten worden. Spuiten heeft gezien de blad-nat periode van de wit middelen altijd de voorkeur. Maar door tijdgebrek toch voor een andere doseer methode gekozen wordt heeft foggen de voorkeur. De druppel die uit de mond van een fog komt is namelijk wel 5 tot 7 maal zo groot als de druppel die uit een LVM komt. En zal dus eerder op het gewas neerslaan en minder snel vervluchtigen. Verder hangt het resultaat van de LVM ook sterk af van de mate waarin de kaslucht in beweging is. Dus hoe lang wordt er voor-geventileerd, gedoseerd, na-geventileerd en hoelang blijft de kas dicht.

Stoptijd:
Veel te vaak horen we dat er op Perlite en Puimsteen veel meer gedruppeld moet worden dan op steenwol want het zijn toch zulke droge substraten. Nu doet 3 jaar oude perlite niet veel onder voor steenwol. Kijken we verder naar de lichtlijnen dan neemt het licht om 16.00 uur al erg snel af. Om 18.00 uur hebben we nog wel pieken van 600 watt, maar om 20.00 uur zijn dat maar piekjes van met moeite 200 watt. Het licht en dus de sturing van de verdamping neemt dus hard af. Willen we op perlite en puimsteen ook een intering van 10% op het gewicht hebben dan zal er op zonnige dagen na 18.00 uur niet veel meer gedruppeld mogen worden. Op een donkere dag zal om 17.00 uur de kraan dicht moeten. Maar dan groeien de komkommers niet zo snel wordt dan gezegd. Als er in de ochtend op tijd (07.30 uur) gestart wordt en er dus om 11.00 uur drain is voelen de komkommers altijd hard aan.   

Groei:
Door het warme weer van twee weken geleden zijn veel gewassen op de ranken toch wat kleine vruchten verloren. Met het warme en vochtige weer van deze week gaan deze gewassen gewoon groeien. Voor een generatieve actie moet de koelte van de ochtend op gezocht worden. Dus zo laag mogelijke stook temperatuur in de ochtend met de luchting er pal op, dus al het vocht weg luchten. Tegen het natslaan van vruchten is een buis tussen 05.00 en 08.00 uur van 45 graden nodig. Het scherm mag natuurlijk niet meer dicht of de straling moet boven de 900 watt uitkomen. Verhoog verder vooral de druppel EC tot boven de 3 mS veel meer ammoniumnitraat (1.25 mmol/l) en kalium (10 mmol/l) geven werkt normaal verzurend op het wortelmilieu en dus groei-remmend. Dit werkt alleen als de uitgroeisnelheid van de vruchten hoog is. Nachtbeurten bij een gewas met minder plantbelasting zijn niet nodig en kijk dagelijks naar de stoptijd, zelfs op perlite mag het medium wel 10 tot 12% interen.

Uitgroeisnelheid:
Het lijkt wel of de zomer eerst een week mooi en daarna een week van kouder weer met meer neerslag voor ons in petto heeft.Ook komende week wordt het flink kouder en meer bewolking. Het is met een behoorlijk plantbelasting dan wel zaak om het tempo op het vrucht te behouden. En met tempo wordt in het "Westen" van het land een etmaal van 21 of meer graden bedoeld. Kijk dus kritisch naar de ingestelde voornacht en nanacht temperatuur. Het is uiteraard waar dat bij een hogere etmaaltemperatuur kleinere vruchtbeginsels zwakker worden. Maar het resultaat van te veel traag uitgroeiende komkommers is veel schadelijker