Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden we de leden op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je in via deze link. ...

Meer lezen | Meer lezen

Nieuwe website Horti Consult

De nieuwe website van Horti Consult is vanaf heden online. Zoals u ziet is de site in een nieuw modern jasje gestoken. Ook de foto's van onze adv...

Meer lezen | Meer lezen

komkommer 34 2009

Terug naar het overzicht

Nieuwsbrief week 34

Augustus
Sinds 5 a 6 jaar weer eens een echte augustus maand. Dat betekent redelijk wat licht hoge temperaturen en veel vocht. Hoge buiten temperaturen en veel vocht, betekent groei en dat kosten het gewas veel energie. Dit resulteert in lange slierterige ranken met zwakke vruchtbeginsels. Dit is geheel in tegenstelling tot vorig jaar toen augustus gewoon koud was en de ranken kort en vruchtbaar waren.Dit is ook de reden waarom in de oude gewassen het snij-getal de laatste weken maar op gemiddeld 5 a 5,5 stuks per m ligt. Het warme wer van week 32 (14 dagen geleden) gecombineerd met vorige week woensdag een donkere regenachtige dag blijft het moeilijk om sterke vruchtbeginsels te houden. Probeer dan ook komend weekend naar een etmaal van 20 C te streven. Dus een koude voornacht van ca 16 C en een nanacht en ochtend van 19 C. Voor zetting, uitgroeisnelheid en selectiviteit moet in de middag wel naar 21 gestookt worden want de kas temperatuur moet naar 24 C of bij zonnig weer naar 26 C.
Dit geldt zowel voor de juni, maar ook voor de begin juli plantingen. In deze laatste planting zien we de meeste chlorotische ranken. En het vrucht op een gele rank is nooit krachtig.

Minimum buis
Een koude ochtend betekent niet dat de minimum buis vergeten mag worden. Stook het vocht uit de kas en breng zo de verdamping van het gewas op gang. Doe dit met een minimum buis van minimaal 45 C tussen 05.00 en 09.00 uur.

Krijten
Terug kijkend op afgelopen maand lijkt het ons dat krijten niet in alle gevallen positief is geweest. Daar waar het te dik of te egaal erop gebracht is heeft het na de eerste week van juli toen het gewoon nodig was het gewas alleen maar zwakker gemaakt. De ranken onder het krijt zijn nog slierteriger en de vruchtbeginsels nog zwakker. Er zal volgend jaar toch naar een andere mengverhouding gekeken moeten worden. Of dan maar gewoon krijt lekker gekloddert er op laten brengen.

Schermen
Gelukkig was het vandaag nog niet aan de orde. De luchtvochtigheid was lekker laag. Maar voor morgen moet er duidelijk wel opgelet worden met het scherm te gebruiken als zonne scherm. Bij te hoge buiten temperaturen mag het scherm niet naar de gebruikelijke scherm stand van 80/85% lopen. Dit zou als gevolg hebben dat er in de middag rv's van tegen de 90% aan gemeten kunnen gaan worden. Het gewas kan zich dan niet meer goed koelen. Een scherm stand van 65 a 70% is dan genoeg.

Groei
Bij een augustus planting moeten deze dagen op de EC letten gezien de groei die de gewassen begin deze week lieten zien zal de Ec in het groei medium wel gaan dalen. Dus druppel Ec richting het weekend terug naar de 3 mS.

Kwalen
Alles is aanwezig, maar spint, meeldauw en valse meeldauw vragen de meeste aandacht. Spint neemt soms ernstige gevolgen aan. Deze mijt zal zich op de ernstige hoeken ook alweer in zijn winter-vorm de rode spint laten zien.De rode spint is chemisch en biologisch moeilijker te bestrijden.Gezien de prijs van Floramite is misschien het uitzetten van een grote hoeveelheid spintroofmijt wel goedkoper.
Meeldauw is sinds het warme weer van 14 dagen geleden hard gegaan. Het blijkt maar weer dat om de 5 dagen lvm-en niet de manier is. Dan werkt foggen toch weer veel beter. Ook bij deze werkwijze zien we grote verschillen in effectiviteit. Hier van zijn hoeveelheid water/ha,meer water betekent een langere bladnatperiode en dus een beter effect. Ook kan er beter langer dan 1 uur voor geventileerd worden. Ten onrechte wordt er wel eens aangenomen dat bij nog openstaande luchtramen voor ventileren niet nodig is. Bedenk wel dat het behoorlijk wat energie kost om een kolom lucht in beweging te brengen. Ventileer voldoende lang na, dus meer dan 2 uur en probeer de ramen zo lang mogelijk dicht te houden als voor herintreding van de kas nog acceptabel is. Over spuiten schrijven we niet want iedereen weet dat in hoog zomer dat de beste bestrijdingswijze tegen meeldauw is.
Daconil is het beste middel tegen valse meeldauw. Gezien de resultaten van Daconil de laatste 2 jaar mogen we dat wel constateren. We hebben verder het idee dat Daconil onderdoor gespoten ook helpt tegen rot poten.