Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden we de leden op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je in via deze link. ...

Meer lezen | Meer lezen

Nieuwe website Horti Consult

De nieuwe website van Horti Consult is vanaf heden online. Zoals u ziet is de site in een nieuw modern jasje gestoken. Ook de foto's van onze adv...

Meer lezen | Meer lezen

Komkommer 34 2010

Terug naar het overzicht

Nieuwsbrief week 34

Iets rechtzetten
In week 29 melden we dat de kwaliteit van de Hi-Jack niet al te best was. Zelfde geluiden uit de praktijk waren Nunhems ook ter oren gekomen. Dit is dan ook de reden geweest dat Nunhems Veiling Zon opdracht heeft gegeven om in week 30 een houdbaarheids proef te starten. Deze proef is op woensdag 4 augustus beoordeeld. De verbazing van de aanwezige medewerkers van Nunhems was groot de Hi-Jack viel helemaal niet door de mand. In een discussie met Nunhems hebben we tot de conclussie getrokken dat het systeem de grootste boosdoener is. Al eerder is er met rassen als korinda tot 2.7 stammen per m2 geplant. Meestal vielen de eerste 5 stamvruchten wel mee, maar in het tussen stok waar het gewas is gaan stapelen was de kwaliteit niet om over naar huis te schrijven. Voor een goede kwaliteit moet er gedund worden. Daar waar Hi-Jack in de hoge draadteelt op tempo wordt geteeld en netjes gedund, komt de uitgroeiduur overeen met andere rassen. Gaat er niet gedund worden dan is 1.8 planten per m2 voor kwaliteit en werkplezier de limiet.

Etmalen
In de weken 30 t/m 33 levert het teeltseizoen 2010 20% licht in ten opzichte van het 10 of 15 jaarlijkse gemiddelde. Dit is de gewassen goed aan te zien. e groeien behoorlijk snel, maar het vrucht is traag. Eigenlijk groeit een komkommer niet veel anders dan een radijs. Het blad groeit bij hoge temperaturen en het knolletje bij veel licht. Er wordt dan al gauw geropen "etmaal drukken" maar hoe? Laatste twee weken zijn het steeds de weekenden die het voor het gewas verpesten. Steeds dan lopen de etmalen weer op. Afgelopen weekend deed 23 graden namelijk weer mee. In onze vorige nieuwsbrief schreven we over een etmaal van 21 graden. Deze staat nog steeds niet ter discussie, maar we gaan er elke week weer dik overheen. Probeer daar waar mogelijk met een voornacht van 17 en een koelere (19) en langere ochtend de etmaal te drukken.  Zoek de etmaal puur in het verlagen van de stooktemperatuur en minimum buis instellingen, gecombineerd met scherp luchten in de ochtend. Ondanks alles moet er vanaf 15.00 uur toch geknepen worden vooral op zonnige dagen. Dit om een vlotte vulling van de vruchten te behouden. Op dit moment mag de windkant niet helemaal dicht komen te liggen. Zoniet zal bij vollere gewassen de luchtvochtigheid na 19.00 uur tot ver boven de 90% oplopen. En zou een minimum buis op vocht weer wenselijk zijn. Over de minimum buis op vocht het volgende; we komen instellingen van 35 + 25 tegen. Een geweldig mooie instelling, maar werkt deze ook bij komkommers? Nee, buiten is de rv ook al hoog bij het verhogen van de minimum buis zal het gewas echt wel meer gaan verdampen en dus de ruimte met vocht vullen. Deze instelling zou werken als het temperatuurs verschil binnen : buiten op loopt naar 10 graden. Dan pas wordt er vocht afgevoerd, maar zal de etmaal temperatuur alleen maar verder oplopen.

Wortelsnoei?
Veel watermonsters van deze week lieten een extreme daling van de pH zie. Tot meer dan 1.5 punt daling in 14 dagen. Wat is er gebeurd? De laatste weken groeide de gewassen eigenlijk te geil en te hard. Dus er is meer ammoniumnitraat en kali naar de planten gestuurd. Dit is een normale aktie. Totdat afgelopen vrijdag en zaterdag de etmalen tot over de 23 graden liepen. Met als gevolg vel wortels verspeeld, wat resulteerd in dunne ranken waarvan de koppen makkelijk uitpluizen en zwakke vruchtbeginsels. Kijk nu kritische naar die vruchtbeginsels die zeker behouden moeten blijven, En verlaag zonodig de etmaal tot 20.5 graden. Houdt dit een aantal dagen aan, waarna weer na het oude regime gegaan moet worden. Bedenk dat een reddings aktie nooit eeuwig kan gaan duren.

Meeldauw
Het vochtige weer van afgelopen 3 weken zou de bestrijding van meeldauw toch gemakkelijk moeten maken. Niets is echter minder waar. Vorige week ging de meeldauw door de oosten wind van het vorige weekend weer erg snel. Probeer frequent te bestrijden, dus minimaal 3 maal in de 14 dagen. Mooiste schema is door de weeks  te spuiten en in het weekend met de LVM of de fog. Er zijn op dit moment ook zeer goede ervaringen met Enzicure op gedaan. Juiste concentratie middel met meer dan 2 m3 water per ha werkt beter dan een normale bespuiting met Nimrod. Allen zo jammer dat het na-ijl effect van Enzicure niet lang is.

Rot
Door de moeizame regeling van het klimaat van afgelopen 3 weken blijven er vruchten met mycosphaerrella voorkomen. Het zijn er in het algemeen niet veel. Dit geldt ook voor de rotpunten, meestal de tweede vrucht op de rank van Sheila, Troika maar ook de Roxanne. Ook hier weer het zijn gen hoeveelheden, maar ze zitten er tussen. Myco's en botrytis op de poot begint al vroeg dit seizoen. Spuit zo gauw de stam leeg is om de 14 dagen met een botrytis middel onderdoor.