Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden we de leden op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je in via deze link. ...

Meer lezen | Meer lezen

Nieuwe website Horti Consult

De nieuwe website van Horti Consult is vanaf heden online. Zoals u ziet is de site in een nieuw modern jasje gestoken. Ook de foto's van onze adv...

Meer lezen | Meer lezen

komkommer 36 2009

Terug naar het overzicht

Nieuwsbrief week 36

Augustus plantingen
Door woensdag 19 en donderdag 20 augustus zie je alle augustus plantingen min of meer het zelfde staan. Er wordt binnen 19 dagen gesneden, het gewas is nog niet bij de draad, dunne kop met dito rankjes en zwakkere vruchtbeginsels boven in het gewas dus kortere vruchten later. Een koude week weer zoals afgelopen week lijkt goed om het vrucht sterk en de rank kort en dik te houden. Maar er zijn twee redenen waarom er toch iets meer gas gegeven dient te worden. Lagere etmalen en vooral lagere temperaturen in de middag bevorderen de uitgroei-duur van de vruchten niet. Dus bij lagere temperaturen zullen de ranken het niet gemakkelijker hebben. Het tweede punt is dat over een dag of 10 er wel groei moet wezen om voldoende bloemen voor de snij-maand oktober te hebben. Dus streef naar een etmaal van 21 graden.

Een zelfde verhaal gaat ook op voor de juli plantingen. Deze zijn door de twee perioden (week 32 en 34) van warme dagen behoorlijk in de golfbeweging geraakt. Dat betekent langere slierterige ranken, waar deze week weer leuk bloei op komt. De vraag is willen we op dit moment wel zoveel bloei? Nee, want veel bloei betekent direct minder groei en dan houden we voor de toekomst minder over. Dus ook voor deze plantingen geldt etmaal naar de 21 graden. Iets wat komende week waarschijnlijk weinig gas zal gaan kosten.Bij de volle gewassen moeten we klimaat gaan maken in de middag. Dus vanaf 12.00 uur sterk knijpen (onder de 45%) met het tegenlucht en vanaf 15.00 uur zo min mogelijk windkant erin zetten. Voordeel hogere temperatuur op de middag + meer vocht betekent dat het uit groeiende vrucht sneller vult en dat er selectiviteit in het jonge uit groeiende vrucht komt.

Ideaal weer
Afgelopen augustus maand was weer een ouderwetse. Dus ideaal voor meeldauw en spint. Beide kwalen zijn op sommige tuinen zeer hard gegaan. Nu heeft het uitzetten van spintroofmijt begin september niet zoveel zin meer. Dus pak de spint chemisch aan. Spuit haartjes met Floramite en Het hele gewas met Oberon (vanaf 1 september weer toegestaan). Uiteraard kunne Torque en Nissorun nog steeds gemengd gespoten worden.
Het is logisch dat de echte meeldauw afgelopen maand uit de hand is gelopen. Met het heel hete weer werken al de middelen verbruikt via de LVM onvoldoende, zelfs foggen werkte niet goed. Dat er weinige aan spuiten toekwamen is ook logisch.Laatste week is er wat meer met Enzycur van Koppert gespoten en op de meeste plaatsen zien we de meeldauw van het blad spoelen ook het wit op de stam heeft het moeilijk. Maar ja je moet dit middel spuiten en is dus geen oplossing voor het echte zomerweer.

Water gift
Het wisselvallige weer van afgelopen week vergt veel naloop werk van de water gift. De start-tijden zullen wel duidelijk zijn ca. 2 uur na zonop starten is 09.00 uur. Maar het stoppen is moeilijk op een donkere dag is 16.00 uur op steenwol en puimsteen op tijd. Op nieuwe perlite misschien wel 16.30 uur. Ga er echter niet van uit dat omdat perlite als droger medium wordt gezien er geen intering van het medium nodig is, ook op perlite is 8 tot 10% intering een noodzaak.Wees wel alert met water gift in de stam-periode. Op dagen zoals afgelopen maandag 31 augustus is druppelen tot ca 19.00 uur noodzakelijk anders teert het gewas teveel op het vrucht gewicht in. Stel dus op de computer tussen 16.00 en 18.30 uur een periode in waarin op straling (80 of 100 joule) toch nog water gegeven kan worden.