Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden we de leden op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je in via deze link. ...

Meer lezen | Meer lezen

Nieuwe website Horti Consult

De nieuwe website van Horti Consult is vanaf heden online. Zoals u ziet is de site in een nieuw modern jasje gestoken. Ook de foto's van onze adv...

Meer lezen | Meer lezen

Komkommer 36 2011

Terug naar het overzicht

Komkommer week 36 2011

Kwalen
Op pad komen we alle kwalen wel tegen. Opvallend is dat ondanks het donkere natte weer redelijk veel rupsen aanwezig zijn. Gelukkig is eenmalig 50 tot 100 ml Nomolt voldoende om dit probleem op te lossen. Ook katoenluis heeft menig collega verrast. Direct reageren is het advies, want een katoenluis populatie ontwikkeld zich zeer snel. Spint is in het algemeen vrij rustig. Trips op een enkele tuin een plaag en elders niet aanwezig en de witte vliegen rukken op. Het lijkt wel dat onder donkere omstandigheden de Swirskii zich niet best ontwikkeld, dan doet de Montdorensis het op dit moment veel beter. 

Meeldauw
Daar waar voldoende groei op het gewas aanwezig is echte meeldauw geen probleem. En is een maal per week een ruimte behandeling voldoende. Staat het gewas echter wat houterig is een maal per week spuiten en eens per week foggen of LVM-en nog steeds noodzakelijk. Dankzij het donkere en nate weer zijn de resultaten van Enzycur gemengd met Fungaflor weer erg goed. In een warm en droog najaar zoals in 2009 dan voldoet deze mix niet. Knijp de luchtramen vooral aan de windkant op dagen zoals afgelopen vrijdag. Te veel wind met een lage luchtvochtigheid in de kas is gunstig voor 'het wit'.
Met de aantasting van valse meeldauw valt het alles mee. Onder luchtramen en op plekken waar goten zijn overgelopen is het te vinden. Deze kwaal is echt de laatste twee weken naar voren gekomen, maar valt door het gebruik van Daconil alles mee.

Mycosphaerrella
Het is zeer moeilijk om groeikrachtige meeldauw tolerante rassen als Bonbon, Cadance en toploader van het licht af te telen. Mycosphaerrella blijft deze soorten in een zomer met nat, donker weer met relatief hoge temperaturen achter volgen. De Green fitt is dan wel niet echt groeikrachtig te noemen, maar door het donkere weer zo van de leg dat hier ook voldoende myco's is aan te treffen. We zien een duidelijke tweedeling in het rassen assortiment met Sheila, Troyka en Euphoria als rassen met aanwijsbaar minder myco's dan de rest. Enige remedie is voldoende hard stoken, luchtlijn op de stooklijn vooral in de ochtend en naar een hoge ec in het medium streven. En aan hoog moet met dit weer gedacht worden aan minimaal 4,5 mS in de drain. Verder zien we effect van een groeibuis tussen het gewas. Op 45 graden tussen 06.00 en 09.00 uur en in de avond van 18.00 tot 21.00 uur is het een effectief instrument. Beste bestrijding van Mycosphaerrella is energie verbruiken.

Botrytis
Al eens eerder in een nieuwsbrief hebben we duidelijk gemaakt dat Horti de botrytis bestrijding in de herfst in twee delen hakt. Eerste deel is de fase van groei naar de draad en de productie aan de stam. In dit deel van de teelt moet getracht worden een zo'n hoog mogelijke droge stof in de plant op te bouwen; dus voldoende stoken, luchtlijn op stooklijn, hoog Calcium gehalte en hoge ec in druppelwater. Tweede fase is alles na fase een. En die is voor de meeste gewassen nu aangebroken. Accepteer vanaf heden meer vocht in de kaslucht. Er zullen zich dan meer plekken botrytis op de stam ontwikkelen, maar de schimmel groeit niet direkt door de stam heen. Dat was bijvoorbeeld afgelopen weekend wel het geval. Lucht in de ochtend aan beide zijden door, maar stel vanaf 12.00 uur een grotere naloop van de windzijde in. Ook kan het verschil stoken : luchten dan naar 1 graad verhoogd worden en vanaf 15.00 uur zelfs naar 2 graden. Ook is vanaf dat tijdstip de windzijde niet meer nodig, knijpen dus. Voor de zeer groeikrachtige rassen als Roxanne, Bonbon en Cadance is het juist raadzaam om naar een hogere middag temperatuur te streven, zelfs op een donkere dag. Met minder frequent druppelen in de middag zijn de ranken dan in toom te houden. Wordt de etmaal temperatuur te hoog dan biedt een voornacht uitkomst.
Een starttijd voor 08.30 uur is niet nodig. Nachtbeurten zijn gezien de uitgroeiduur taboe. Stop verder op tijd. Het is beter om standaard om 17.00 uur te stoppen en op een heldere middag toch noch tot 18.00 uur te druppelen, dan op een regenachtige middag er achter komen dat 18.00 uur toch te laat was. Stel verder een minimum buis van 35 graden in de nacht (19.00 tot 05.00) in, dit voorkomt dat het vochtdeficiet ver onder de 1 uitkomt en dat het gewas te snel vergeeld.
Op dit moment worden er veel middelen (Collis en Ortiva) gedruppeld. Wij snappen dat deze werkwijze het beste werkt, want er worden wortels gesnoeit. Maar vanaf nu hebben de meeste gewassen al de groei nodig voor de laatste 20 tot 25 stuks per m2.

Groei houden
De uitgroei duur van een komkommer gat in oktober naar de 3,5 tot 4 weken. Voor oogst na de herfstvakantie moet er op 1 oktober bloei zijn. Dat houdt in dat er vanaf half september wel groei moet wezen. Etmalen moeten dan ook rond de 21,5 uitkomen. Deze doelstelling is goed te combineren met de aanpak van Botrytis, knijpen en een minimum buis in de nacht.Groei houden is moeilijk op de rassen met als plantdatum 15 juli t/m eerste week augustus. Van deze gewassen is de stam te traag leeg geoogst en zijn de ranken dun en chlorotisch geworden. Dit is de plantperiode waar het langst 30-tigers van geoogst is.