Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden we de leden op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je in via deze link. ...

Meer lezen | Meer lezen

Nieuwe website Horti Consult

De nieuwe website van Horti Consult is vanaf heden online. Zoals u ziet is de site in een nieuw modern jasje gestoken. Ook de foto's van onze adv...

Meer lezen | Meer lezen

Komkommer 37 2010

Terug naar het overzicht

Nieuwsbrief week 37

Oktober ziekte
De oktober ziekte is door het donkere weer van augustus en september dit jaar wel erg vroeg. Zelfs bij de laatste plantingen van rond 13 augustus wordt het onderblad al wat geel. Noormaal treedt de oktoberziekte'het in enkele dagen vergelen van de stambladeren tot ver over de helft van de stam, pas in oktober bij mistig weer. Het heeft namelijk alles te maken met het uitdoven van het licht.  Met net geen 7000 joules vorige week is het nu al raak. Is er wat aan te doen? Ja, stel een minimum buis van 35 graden in de nacht in. Dit voorkomt de hoge rv's wel niet, maar er wordt in ieder geval in de pot geroerd. Is het verstandig om dit te doen? Dat hangt af van het optimisme over het einde van de teelt. Voor de vroege juli plantingen geldt dat nog 15 stuks per m2 snijden een zware dobber gaat worden. En de augustus plantingen zullen er niet meer dan 5 extra gaan snijden. De grote vraag is wat gaat de prijs doen.

Schermen
Met gasverbruiken van 0.9 m3 in week 35 en 0.75 vorige week kan het scherm komende koude nachten dicht. Normaal is het zo dat als je zeker weet dat het morgen helder weer is je altijd kan schermen. Dat gaat in het voorjaar tot de langste dag altijd op, maar in de herfst meestal niet. Wil niet zeggen dat het scherm niet gebruikt kan worden, alleen voorzichtiger. Het scherm kan tussen 02.00 en 07.15 uur gesloten worden onder de 8 graden buitentemperatuur. Bang voor te hoog vocht stel dan de maximale doekstand op 95% in.

Rotpoten
Ondanks dat er veel gas is verstookt in de laatste 4 weken, begint de Botrytis z'n tol te eisen. Zelfs in plantingen van rond 13 augustus, waarvan de stam nog niet leeg is vallen sinds afgelopen weekend planten weg door Botrytis. Dat er meer rotpoten zouden ontstaan was de laatste weken al wel duidelijk. Elke week had elk weertype wel in zich. Gelukkig vallen op de meerderheid van de bedrijven tot nu toe weinig of geen planten weg. Daar zit dan Mycosphaerrella op de poot en dat is gelukkig een droogrot. Daar waar wel Botrytis aanwezig is, kan het beste eens naar de instellingen gekeken worden, waarschijnlijk staan er nog te veel zomer instellingen in. Luchtlijn in de ochtend korter dan 0.5 op de stooklijn, moet 1 graad zijn. Veel te veel tegenlucht in de middag, meer dan 25% is na 12.00 uur niet meer nodig en om 15.00 uur kan het tegenlucht er helemaal uit. Minimum raam in de nacht, zonder de instelling dat als de ruimte temperatuur onder de ingestelde stooktemperatuur komt dat het raam dicht gestuurt wordt. Bedenk dat hoe vochtiger het klimaat des te meer plekken je op de stam ziet, ze zijn alleen vrij oppervlakkig. Is het klimaat daarentegen droog dan zit er hier en daar een lesie, maar daar rot de stengel zo op door.
Verder helpt spuiten nog steeds. Richt echter de aandacht niet alleen op de poot. Nu nog zit de meeste schimmelgroei op de poot, maar is ook al op de ranken en hoger aan de stam gesignaleerd. Dus ga het gehele gewas spuiten.

Slapers
In zowel de Troika als de Greenfitt staan planten die slap en dood gaan, met verschijnselen die wel heel veel op Verticilium lijken.

Spintroofmijt
Het lijkt er nu op dat de spintroofmijt eindelijk de overhand krijgt. Dat heeft wel erg lang geduurt, ondanks dat het weer niet echt spintweer is geweest. Echte goede verklaringen, over waarom de spintroofmijten zo moeilijk aansloegen hebben we niet gekregen.

Wisselvallig weer
In deze periode mag op donkere dagen (< 500 J) de etmaal temperatuur niet boven de 20.5 graden uitkomen. Terwijl de etmaal op een lichte dag (1500 J) gerust de 21,5 aan mag tikken. Houdt snelheid op het vrucht en kijk niet te veel naar de sterkte van het vruchtbeginsel. Te koud betekent wel mooi sterke bloemen, maar dan moet er wel eerst groei geweest zijn. En aan het laatste ontbreekt het bij veel gewassen. Kan ook niet gezien het licht van afgelopen twee weken (16000 J) en de snij getallen. Dan is er weinig energie over voor de groei. oudt daarom de nanacht en ochtend op 20 graden en verhoog in de loop van de ochtend de temperatuur naar 21. Een lichtverhoging van een graad en na 15.00 uur een lichtsom verhoging van ook 1 graad zijn nodig om in de middag klimaat te maken. Reegel komende weken de etmaal temperatuur met de middag temperatuur door stoken, maar vooral door niet te luchten.

Licht
Vanaf week 29 levert 2010 bijna 20% licht in op het 15 jaarlijkse gemiddelde. Dat zijn aan het eind van deze week 9 weken minder licht. Het zal zo zijn dat er 10 of meer stuks per m2 in deze herfst minder gesneden gaan worden. Dat geldt voor al de plantingen van 25 juni tot 14 augustus. Laatste zijn nog niet door de stammers heen, dat zal volgende week gebeuren en dan de overgang naar in het algemeen een zwakke rank met zwakke vruchtbeginsels.