Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden we de leden op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je in via deze link. ...

Meer lezen | Meer lezen

Nieuwe website Horti Consult

De nieuwe website van Horti Consult is vanaf heden online. Zoals u ziet is de site in een nieuw modern jasje gestoken. Ook de foto's van onze adv...

Meer lezen | Meer lezen

Komkommer 38 2009

Terug naar het overzicht

Nieuwsbrief week 38

Terugblik
Uiteraard was in ongeschermde kassen krijten deze zomer noodzakelijk. Maar we zien dat daar waar dik gekrijt is met slijtvast krijt het gewas te zwak is op gegroeid. De laatste 20 dagen van juli waren eigenlijk te wisselvallig om vast krijt te rechtvaardigen. Dus voor een ander jaar gebruik gewoon spuit-krijt, dan is het er maar met een regenbui af.
Er zijn toch ook wel klachten over de slijtvastheid van lucatech. Het zou er eerder af zijn dan men had verwacht.

Virussen
Naast het bont-virus komen er op dit moment meerdere andere virussen in de teelt voor. In de zomer-teelten waren er af en toe planten aangetast door meloenennecrose-virus voor. Nu in de herfst-teelt zien we regelmatig pseudoslavergeling-virus, komkommermozaik-virus (luizen-virus) maar ook courgettegeelmozaik-virus.Dat de twee laatste meer zichtbaar zijn komt waarschijnlijk door de grotere druk van luizen dit jaar. Niet voor niets is er meer tegen katoenluis gedaan dan de afgelopen 3 jaren bij elkaar. Van het luizen-virus denken we dat ook de witte vlieg dit virus kan overbrengen. Verder kan dit virus zich zichtbaar erg snel door het gewas verspreiden indien de etmaal-temperatuur onder de 20 graden duikt. Planten kunnen dan ook aan dit virus dood gaan.

Witte vlieg
De haartjes met witte vliegen worden stilaan steeds groter. Het uitzetten van encarsia heeft ogenschijnlijk geen zin, omdat pas laat in oktober de zwarte poppen worden gevonden. Dus dan maar druppelen met Plenum en/of Admire en spuiten met Oberon. In andere teelten heeft het schimmel preparaat Botanigard aardig effect op de witte vlieg. Groot nadeel van dit middel is dat je het zeker 5 keer moet spuiten en niet 100 % werkt.

Rotte poten
De gehele zomer lang zien we ze al de rotte poten, gelukkig was dat meer Mycosphaerrella dan Botrytis. Waarom gelukkig, omdat Mycosphaerrella een droog rot is en Botrytis een nat-rot. Meestal zijn we in de herfst meer Botrytis optreden. Dus nat-rot, dus meer wegval van planten. Start daarom net voordat het gewas leeg komt te staan van stam naar rank met een bestrijding-schema.Dat kan zijn Ortiva druppelen of Collis, Teldor en Rovral spuiten. Uit de praktijk komt ook de opmerking dat de Daconil die tegen de valse meeldauw wordt gebruikt een nevenwerking tegen rot heeft. We weten niet of de werkzame stof van Daconil dit effect sorteert of dat Daconil misschien een hogere pH aan de spuit-vloeistof geeft, het lijkt niet voor niets dat er gekrijt is. Proeven bij tomaat hebben namelijk aan getoond dat het spuiten met een hoge pH de sporen van schimmels dood. Dus hier helpt krijten wel. Houdt in september het bestrijding-schema elke 14 dagen aan.
Verder weten we vanuit onderzoek dat als het klimaat minder actief wordt er wel meer lesies op een stam ontstaan, maar dat deze niet snel doorrotten. Blijven het klimaat echter zeer actief door veel te luchten dan ontstaan er minder Botrytis plekken, maar deze rotten binnen enkele dagen door.Logisch, want de grootte van de wortel-druk van vandaag wordt bepaald door de verdamping van gisteren. Advies is dan ook om aan de windkant niet of nauwelijks meer te luchten. En om in de nacht een minimum buis van 35 graden aan te houden. Verhoog deze minimum buis 2 uur voor zonsopgang naar 45 graden.

Meeldauw tolerantie
Met komend jaar in het vooruitzicht dat Rocket hoogst waarschijnlijk in maart echt het veld moet gaan ruimen en overzicht van de meeldauw-tolerante rassen. Horti-Consult stelt dat in het algemeen geen tolerant ras in productie kan tippen aan de Sheila, Roxanne en Cratos. Hoe dit komt, meeldauw-tolerante rassen groeien gewoon te hard en staan dus niet lekker op het vrucht en zijn in de herfst te traag. Dit geldt in ieder geval voor Shakira en Filia en dan komt daarbij nog de gevoeligheid voor rot poten en Mycosphaerrella. De Aviance is een geweldig mooie komkommer maar heft hetzelfde probleem en is te zwaar in vrucht-gewicht. De Exalibour (S&G) en de Borgata zijn niet geschikt voor een nazomer planting. Naomi de voorloper van Exalibour heeft altijd last van erg zwakke ranken en daarna van rot poten.
En de Proloog (RZ) dan, die het in het voorjaar zo uitzonderlijk goed gedaan heeft. Proloog is net als Aviance enkel-vruchtig en dat wreekt is in een echte zomermaand zoals augustus is geweest. Blijven alleen Demarage (RZ) en Adinda (Nunhem) nog over. Demarage heeft veel bladeren onder de draad en zal toch gedund moeten worden om de ranken eruit te krijgen. Verder kan in de Demarage gemakkelijk een brandkop komen, is het vrucht niet een van de zwaarste en vertoont nogal eens een myco's puntje. Adinda is trager op de eerste stamvrucht dan Sheila. Zal zeer goed gedund moeten worden anders zijn de ranken zo wit als sneeuw, maar Adinda houdt het vrucht verbazend goed vast. In de hoge draad teelten waarbij de stam-belasting niet al te hoog geweest is en er dus wel een goede rank is gegroeid houdt de Adinda zonder al te veel gewas te hebben vatbare rassen in productie bij.
Conclusie is; aanbod is groot, maar er zit overal haken en ogen aan. Kies 2010 een vatbaar ras en stippel een bestrijdingsplan uit en volg dat.