Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden we de leden op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je in via deze link. ...

Meer lezen | Meer lezen

Nieuwe website Horti Consult

De nieuwe website van Horti Consult is vanaf heden online. Zoals u ziet is de site in een nieuw modern jasje gestoken. Ook de foto's van onze adv...

Meer lezen | Meer lezen

Komkommer 40 2011

Terug naar het overzicht

Komkommer, week 40 2011

Een zomerse week maak natuurlijk niet alles goed, maar het wel die positieve
inpuls die we allemaal nodig hadden. De huidige stand van de gewassen wordt voor deel groot deel bepaalt door de leeftijd van het gewas.
Vooral de gewassen geplant van begin juli hebben het moeilijk. Er vallen door botytis en mycospharella op de stengel planten uit. Vooral de meeldauw torerante rassen zijn hier gevoelig. De donkere periode van september heeft zijn effect gehad op de productie . Door de lage prijzen is men minder intensief gaan oogsten. hierdoor neemt het aantal 50-ers toe.
Dit kost productie en de levensduur van de plant wordt niet groter. Een week van goed weer zoals afgelopen week geeft de planten groei maar komt er een week van slecht weer dan kan de uitval van planten we eens enorm zijn. Het streven is zo lang mogelijk doorgaan, zolang het de kosten gas en arbeid gedekt zijn.

Voor de latere planters is het belangrijk het gewas gezond te houden . De winst moet komen uit de oktober en november productie. We zien dat veel gewassen nog gemakkelijk scheuten en daarbij bloemen aanmaken. Voorkom dat de plantbelasting bij afnemend licht te groot wordt. Om dit te voorkomen  streven we naar voldoende etmaal tempeatuur van 21 c en op zonnige dagen van 22 - 22,5 C. Zeker nu de kans van koude nachten toeneemt, de voornacht kort houden en met 20  tot 20,5 c uit de nacht komen.
Het vocht in de nacht is zowel in de kas als buiten hoog en dit vraag om een minimum buis op vocht of temp van 30 - 35 c 
Bij een stilstaand klimaat neemt de kans van botrytis en mycospharella toe. Ook overdag van zonop tot 18.00 uur uitgaan van een buis van 45 c, die op licht of laag vocht wordt afgebouwd. De dagen zijn kort en komt er licht dan in de periode van 11.00 tot 16.00 uur de ventilatie lijn verhogen naar 22 - 24 c. Aan het einde van de dag, vanaf  18.30 - 19.00 uur zien we de RV snel stijgen, dit is het moment om een korte voornacht aan te houden. Hoe sneller deze afkoelt hoe eerder we opstoken naar de nanancht.

Het schermen stellen we graag zolang mogelijk uit. Zeker op jonge gewassen. Bij oude gewassen is het nu noodzakelijk om de kosten laag te houden. Daar kan bij een buis boven de 45 - 50 C het scherm dicht. Bij jonge gewassen bij een buis vraag van 50 - 55 C,  het scherm sluiten of tijdelijk  een lagere kastemperatuur  accepteren. Voor bedrijven die beschikken over een bovennet kunnen op koude nachten deze gebruiken
om de plant temperatuur  en daarbij de uitgroei snelheid op de vrucht te hoger te houden.

Blijf de planten preventief behandelen tegen schimmels. Alle rassen ook de meeldauw tolerante rassen elke 14 dagen behandelen tegen "meeldauw" met Rocket of fungaflor. Daarnaast elke 14 dagen de stengels spuiten met Daconil met Rovral of Ortiva.
Let op de watergift. De tijd dat het mooi weer of zonnig is , is maar kort in de maand oktober. Na 15.00 uur neemt de kracht van de zon al sterk af en dus ook de verdamping van de plant. Ook de kans voor een nacht beurt wordt klein met de hoge luchtvochtigheden buiten.

We zien dat de rassen sheila en roxsanne en voorsprong in productie hebben tot en met de oogst op de ranken . De meeldauw torerante rassen zullen nu hun doorgroei moeten laten zien om in oktober en november de achterstand weer in te halen.  De gewassen hebben een generatieve stand. De blad ontwikkeling blijft beperkt en dus is blad weg nemen of scheuten toppen niet noodzakelijk. De slijtage van het onder blad gaat door afnemend licht toch al snel genoeg.