Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden we de leden op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je in via deze link. ...

Meer lezen | Meer lezen

Nieuwe website Horti Consult

De nieuwe website van Horti Consult is vanaf heden online. Zoals u ziet is de site in een nieuw modern jasje gestoken. Ook de foto's van onze adv...

Meer lezen | Meer lezen

Komkommer 41 2010

Terug naar het overzicht

Nieuwsbrief week 41

Meeldauw
Afgelopen weken is ons meerdere malen de vraag gesteld "hebben we hier te maken met een ander soort wit"? De vraag kwam voort uit het feit dat men zeer regelmatig meeldauw op de steeltjes van de vruchten zag en er toch weinig wit is het gewas aanwezig was. Antwoord op de vraag is nee. In Nederland kennen we in komkommers naar ons weten maar 1 stam van echte meeldauw. Het komt wel vaker voor dat aan het eind van het seizoen als de meeldauw bestrijding in frequentie wat afneemt meeldauw zich ook op de steeltjes van de vruchten laat zien. Op de bezochte bedrijven was dat echter niet het geval, conclusie de bestrijding van de meeldauw op het blad is wel effectief geweest.

Geschrokken
Afgelopen week hield de groei niet over. Er is daarin echter een twee deling te zien. Daar waar in week 38 en 39 redelijk (4,5 stuks bij de augustus plantingen) gesneden is was begin vorige week niet of nauwelijks groei te zien. Soms zo erg dat er gevreest moet worden dat half volgende week het gewas leeg staat en dat het einde oefening is. Reden van dit al is dat we in de weken 38 en 39 maar rond de 6000 Joule aan licht hebben gehad. Dit is gezien de temperatuur net niet genoeg voor 2 kilo komkommers. Worden er dan 4.5 40ers gesneden dan teert het gewas ergens op in en dat is de groei. Het tegen overgestelde is namelijk ook goed te zien. Daar waar begin vorige week voldoende groei en dus ook bloei te zien was, daar was in week 38 en 39 zelfs onder de 2.5 gesneden.  

Rot
De hoeveelheid wegval door rot poten valt 100% mee. Vier weken geleden rinkelden even de alarmbellen toen na een zonnig weekend er planten weg vielen. Er is adequaat gereageert en goed onder door gespoten.

Rassen
Terug kijkende naar afgelopen maanden moeten we eerlijk zijn en toegeven er zijn geen goede meeldauw rassen voor de herfst. En uiteraard weten we dat het gemiddelde meeldauw ras groeierig is en dus erg veel lichte en temperatuur nodig heeft. En dat dit juist in augustus en september niet aanwezig was. In de herfst vallen Demarage en Greenfitt door de mand. De productie valt ten opzichte van de vatbare rassen gewoon tegen. Daarnaast geeft Demarage veel te veel mycosphaerrella op stam en in de overgang naar de rank. De kwaliteit van Greenfitt is op de stam perfect en ook op de ranken erg netjes. Maar dit ras heeft dezelfde pijn als de Filia, Sacha en shakira het laait zich helemaal vol met vruchten. Die dan kort en bonkerig worden.
Niet dat op de vatbare rassen niets is aan te merken. In geval van bontvirus is de Sheila gewoon een kreng. Er is al moeilijk om groei op dit ras te houden en in zo'n najaar nog veel moeilijker, met desatreuze gevolgen voor het gewas. Is groei in zomer en herfst een probleem dan is Sheila niet de eerste keus.OOk zien we dat de Sheila met de Roxanne op dit moment de meeste tweede soort geven. Cratos van Enza doet het dan in het gewas beter. Door de lichtere vruchten aan de stam heeft dit ras net wat meer groei over. Kwalitatief blijft de Cratos tot nu toe erg netjes. Roxanne het beest van de zomer doet het productie technisch tot nu toe erg goed. Door de heftige groei is bontvirus niet zo dodelik voor het gewas. Roxanne heeft wel een aangepast teeltschema nodig; dat wil zeggen hoge temperaturen en meer lucht om uit de myco's te blijven en een hoge druppel ec om in het begin van de productie de rotpunten te voor komen. Als laatste de Troika. Een ras dat op kleinere schaal geteeld wordt, maar zeker nog niet vergeten is. De troika geeft zwaardere vruchten aan de stam en de overgang naar de rank is nooit echt flitsend. Voordeel van de Troika is dat de groei gemiddeld is en dat zien we nu terug is voldoende groei en een zeer gelijke productie. Kwalitatief is het een zeer mooie komkommer die op dit moment zelfs nog mooier van kleur is dan de Cratos. Nadelen heeft de Troika natuurlijk ook. Naast de gevoeligheid van pythium rond planten en gedurende de stamproductie, ligt er een brandkop gevoeligheid op de loer en is het enige ras dat tot nu toe steeds zonnebrand laat zien.

Rekenen
Periode van rekenen is voor de meeste al weer aangebroken. Probeer met het scherm op 15 graden komende week het gasverbruik onder de 1 m3/m2 te houden. Verder neemt de uitgroei snelheid zo ver af dat frequenter dan 2,5 keer rond snijden ook niet meer nodig is, dus kan op het aantal uitzend krachten ook bezuinigd worden. Dan nog blijft het lastig om met prijzen onder de 20 cent voor komende weken enig positief saldo te zien.