Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden we de leden op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je in via deze link. ...

Meer lezen | Meer lezen

Nieuwe website Horti Consult

De nieuwe website van Horti Consult is vanaf heden online. Zoals u ziet is de site in een nieuw modern jasje gestoken. Ook de foto's van onze adv...

Meer lezen | Meer lezen

Komkommer 51 2008

Terug naar het overzicht

Nieuwsbrief komkommer week 51

Plantmateriaal
Vorige week zijn de eerste komkommerplanten voor het nieuwe seizoen afgeleverd. Deze week volgen er meer. Het plantmateriaal was mooi op lengte, zo'n 5 cm boven de stok van 55 cm. En het 6de blad stond los in de kop. In het westen ziet men zo'n plant graag in december. Het moet in deze planting niet te generatief wezen, want dat is deze planting al van eigens. 

Medium temperatuur
Een komkommerplant wacht met het inwortelen tot het medium 18 graden Celcius is. Tot die absolute minimumtemperatuur wil er echt geen wortel de mat of perlite in. Bedenk dat een koud medium een zeer generatieve aktie is.Duur gas en lage buiten- temperaturen moeten dus geen redenen zijn om niet op tijd met het opstoken van de teeltruimte te beginnen. Bedenk ook dat matverwarming, tempexplaatjes uit het kasbeeld verdwenen zijn. Verder liggen er bij 4 paden in de 8 meter tralie minder buizen op de grond en al liggen er voldoende hebben ze bij een teelt op goten weer minder invloed.
Gelukkig neemt een medium, als perlite en ook puimsteem, dat niet wordt vol gedruppeld sneller de temperatuur van de ruimte aan. Draineer steenwolmatten bij lage buitentemperaturen rond het planten altijd voor het poten. Beter is het echter om ruim op tijd op te stoken. Is het medium bij het poten niet op temperatuur stel de kastemperatuur dan de eerste 2 dagen op 19/19 in. Verhoog dit later naar 20/20. Is het gewas ingeworteld dan kan de normale teeltstrategie door gevoerd worden.
 
Stooktemperatuur
Etmaaltemperatuur moet komen de weken tussen de 19,5 en de 20,5 graden celsius liggen. Bij hogere etmaaltemperaturen dan 20,5 zorgt het gebrek aan vocht voor een erg dun gewas. En er moet uit gekeken worden dat bij het weinige licht de planten niet leeggestookt worden. Meerdere dagen een temperatuur lager dan 19,5 graden geeft later in de teelt meer problemen met te veel vruchtaanleg. Dit is niet zo erg als dat in april is, maar het doet zich met decemberplantingen altijd al in januari voor. Er is dan te weinig bladmassa en licht om al die bloemen tot oogstbare vruchten groot te brengen. Je moet dat dus niet willen.
Ga in december dus weg op een etmaal van 20 graden celsius. Dit kan zijn 20/20 of 19,5 nacht en 20,5 tot 21 op de dag. Om snel bladmassa te maken heeft het eerste regime de voorkeur. Zijn de vruchtbeginsels in zicht dan moet er op de dag een klein peikje naar 21 of zelfs 21,5 graden in gebouwd worden. Door deze verhoging op de dag moet het gewas meer verdampen, wordt daardoor donkerder en dus generatiever. Selectiviteit en afbloei worden dan beter.

Schermen
Het is al niet zo vreemd om bij komkommers te praten om de eerste week het scherm 168 uur dicht te houden. Of het scherm moet zo vochtdoorlatend zijn dat de rv juist stijgt als het scherm open gaat. We gaan er dan echter vanuit dat er een vast folie scherm onder ligt. Maar met rv's van nog geen 50 % en behoorlijke buistemperaturen blijft het scherm dicht. Er wordt wel eens geopperd dat het open moet om de verdamping te stimuleren. Het vochtdeficiet is bij 50 % vocht en 19 graden kastemperatuur al ruim 8 gram. De jonge plant staat te hijgen.
In de tweede week na het planten mag in de donkere dagen voor de kerst het scherm nog gerust dicht blijven liggen. Indien de gerealiseerde buis (51-er) over een geheel etmaal maar boven de 38 graden blijft. In week 3 wordt het weg vallen van de buis tussen 11.00 en 15.00 uur het sein om het scherm te open. Liever zien we dit te doen boven 150 watt instraling.