Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden we de leden op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je in via deze link. ...

Meer lezen | Meer lezen

Nieuwe website Horti Consult

De nieuwe website van Horti Consult is vanaf heden online. Zoals u ziet is de site in een nieuw modern jasje gestoken. Ook de foto's van onze adv...

Meer lezen | Meer lezen

komkommer 52 2009

Terug naar het overzicht

Nieuwsbrief komkommer week 52

Plantmateriaal
Week 50 zijn de eerste planten naar huis gehaald. Ook aan het plantmateriaal van afgelopen week was te zien dat week 49 te donker is geweest. De planten waren allemaal net iets te lang en moesten gemiddeld een dag eerder gepoot worden. Kop van de plant was niet overdreven dik en het 6de blad was zo groot als een 2 euro muntstuk en stond los van de kop.

Laatste puntjes
Regelmatig komt het voor dat de gasten jassen van het oude seizoen nog niet zijn verwijderd of gewassen als er al gepoot is. Controleer ook of de onsmettings bak reeds ververst is. Zorg er verder voor dat de CO2, Ec en pH meters zo snel mogelijk geijkt worden. Wis verder alle instellingen in de computer die wel voor de herfst van belang waren maar niet voor de winter.

Druppel water
Opstoken zelfs onder deze winterse omstandigheden heeft zich de laatste jaren beperkt tot hooguit 1 a 2 dagen voor het planten. Op zich niet vreemd want bij een teelt op goten, in bakjes of emmers heeft opstoken niet zoveel zin meer. Het medium moet echter wel 18 graden of warmer wezen. Onder deze temperatuur zal een komkommer plant niet inwortelen.
Gebruik dus het feit dat luchtig substraat als puimsteen en perlite maar ook uitgedraineerde steenwol matten na een tijdje de ruimte temperatuur aannemen. Hetzelfde gebeurd met het druppel water in de druppel slang. Maak bij vorst de druppel beurt (meestal 50 cc) zo lang dat alleen het water in de druppel slang wordt gedoseerd. Zelfs zonder voor verwarming van het druppel water neemt het water dan de temperatuur van de ruimte aan.
Om te voorkomen dat de pot onder invloed van hoge buis temperaturen uitdroogt moet regelmatig gedruppeld worden. Op perlite en puimsteen is het raadzaam de eerste 7 dagen tussen 09.00 en 16.00 uur elk uur 50 cc te geven. En druppel in de avond om de 3 a 4 uur. Is het gewas eenmaal ingeworteld, iets dat in deze tijd van het jaar zeker 14 dagen duurt dan kan de frequentie in de nacht omlaag. Het zou ook op steenwol niet verkeerd zijn om enige nacht beurten te geven. Een december planting groeit toch altijd te generatief weg.

Rocket inslaan
Wij krijgen te horen dat er vanuit de toelevering regelmatig wordt aangedrongen om maar een paar dozen Rocket in te slaan. Want na 18 maart zou het niet meer kunnen. Horti-consult staat op het standpunt dat het hamsteren van Rocket geen zin heeft. De detectie methoden zijn zeer verfijnt en Rocket staat al niet best aan geschreven bij onze Ooster buren. Komt nog bij dat we laatste twee jaar in andere gewassen al leverings verboden en financiele schadevergoedingen hebben zien optreden.

Stook temperatuur
Al eerder is vermeldt dat een december planting van nature al generatief genoeg is. Het bekende gladiolen veld vanaf half januari is alom bekend. Alleen met hoge temperaturen krijg je voldoende groei. Etmaal temperatuur moet gedurende de weken naar de draad dan ook uitkomen tussen de 19,5 en de 20,2 graden Celsius. Hogere etmaal temperaturen dan bijvoorbeeld 20,5 zorgt vooral in de eerste 3 weken voor een erg dun, donker gewas met strak staand blad. Het gewas heeft door de hoge temperaturen te veel moeten verdampen.
Streef in december naar een etmaal van 20 graden celsius. Dit kan zijn 20/20 of 19,5 nacht en 20,5 tot 21 op de dag. Om snel blad massa te maken heeft het eerste regime de voorkeur. Zijn de vruchtbeginsels in zicht dan moet er op de dag een klein peikje naar 21 of zelfs 21,5 graden in gebouwd worden. Door deze verhoging op de dag moet het gewas meer verdampen, wordt daardoor donkerder en dus generatiever. Selectiviteit en afbloei worden dan beter.
Gerealiseerde buis temperaturen zijn afgelopen dagen hoog genoeg. Begrens de maximum buis in de eerste 3 weken op 55 tot 60 graden. Ga niet hoger, dus accepteer een lagere ruimte temperatuur. Want hogere buis temperaturen geven, zolang het gewas geen klimaat kan maken, een lagere rv en dus een dunner en donkerder gewas. Minimum buizen zijn voor het kasklimaat nu niet nodig. Mocht de buis regeling en dan ook vaak het kasklimaat als een zeer grove zaagtand reageren kan een mimimum buis instelling wel een helpen.

Schermen
Tot het gewas eindelijk na 3 weken klimaat kan maken moet er veel geschermd worden. Want hoge buis temperaturen zijn nadelig voor de groei en schatkist. Het scherm mag de eerste twee week best 168 uur dicht liggen. Of het moet in die weken boven nulpunt zijn en meer dan 200 watt instraling.Op dat moment is er ook geen buis vraag meer. Het scherm zou dan vanaf 11.30 uur open mogen en weer om 14.30 uur dicht.