Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden we de leden op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je in via deze link. ...

Meer lezen | Meer lezen

Nieuwe website Horti Consult

De nieuwe website van Horti Consult is vanaf heden online. Zoals u ziet is de site in een nieuw modern jasje gestoken. Ook de foto's van onze adv...

Meer lezen | Meer lezen

Komkommer 52 2010

Terug naar het overzicht

Nieuwsbrief week 52

Gepoot
Afgelopen anderhalve week zijn er in het Westen van het land diverse gewassen gepoot. Wat opviel was dat ondanks de lagere buitentemperaturen toch een aantal partijen eerder naar huis gehaald moesten worden, dit omdat ze anders te lang werden. Hierin een tweedeling van planten die hun ontwikkeling wel hadden (7de blad in de kop) en planten die duidelijk achter liepen in ontwikkeling. Van de planten in deze partijen waren de zaadlobben uiteraard al geel. Ook hebben we partijen gezien die 2 dagen later naar huis gehaald moesten worden om de nodige ontwikkeling op de plant te krijgen.
Er is met de wetenschap van vorige winter duidelijk meer vast folie getrokken boven de decemberplanting.

Temperatuur
Start de eerste 2 dagen na het planten met 20 graden rond. Ga niet lager zitten daar het water in de druppelslangen de ruimte temperatuur aanneemt. Ga na twee dagen op de dag naar 21 graden. Stel deze temperatuur in tussen 10.00 en 15.00 uur. De etmaal zal onder een folie + scherm dan op 20.2 a 20.3 graden uitkomen. Zolang het gewas geen bloemen en vruchten draagt kan er nog snel massa gemaakt worden, omdat alle energie naar het gewas gaat. Over enkele weken als het gewas zelf klimaat kan maken is het belangrijk om de eind tijd van de dag naar 16.00 of nog later te verschuiven. Het koelt zowel buiten als binnen in de winter na 15.00 uur erg snel af. Maximum buis liever niet hoger dan 60 a 65 graden instellen. En een minimum buis is voor het gewas niet nodig. De gerealiseerde buis ligt op dit moment al hoog zat en de luchtvochtigheid is ook laag genoeg. Een minimum buis van 30 kan daar helpen, waar de verwarming en dus ook de ruimtetemperatuur in een zaagtand verloopt.

Schermen
Alleen een beweegbaar scherm betekent nu twee weken gesloten houden. Temperatuur is in de eerste twee weken belangrijker dan licht, om zo snel mogelijk massa te maken. Of het buitenklimaat moet zodanig wezen dat het open trekken van het scherm geen aktie van de buizen vereist. Dus geen kouval, waardoor de buizen aantrekken en de luchtvochtigheid zal dalen. Houdt er rekening mee dat het gewas als het net onder de draad is pas klimaat kan maken.
Wat te doen met het beweegbare scherm als er een vast foliescherm aan wezig is. Vertel de Privacomputer middels I101 eerst dat er een vast folie scherm is getrokken. Het scherm mag boven 150 watt vanaf 10.00 uur open en weer om 15.00 uur dicht. Nu is het zo dat op dit moment het licht vanaf 14.30 uur al weer sterk afneemt en het scherm dus vaak om 15.00 uur dicht gaat.

Stamvruchten
Plantingen van week 50 en 51 kunnen 4 stamvruchten groot brengen. Dat groot is maar betrekkelijk want de eerste zullen met moeite een 35er worden. Verdeel de stamvruchten niet netjes, maar volg de volgende regels. De eerste stamvrucht trekt altijd het hardst dus beinvloed de rest het meest. En de bovenste stamvrucht snijden we half februari als er meer licht is en die komt er dus altijd. Een mooi dun patroon bij 15 bladeren (langer worden de planten meestal toch niet) is het volgende; eerste vrucht op oksel 6, dan 3 oksels leeg tot nummer 2. Twee oksels leeg tussen twee en drie en een oksel leeg tussen de laatste twee stamvruchten. Waarom nu 3 oksels leeg tussen de eerste twee? Enige reden is dat als ze korter op elkaar zitten de tweede altijd te veel concurrentie heeft van de eerste en van de uitgroeiende ranken.

Druppelen
Eerste paar dagen na het poten vraagt het vochtgehalte van de pot de nodige aandacht. De verdaming van het gewas stelt de eerste twee weken nog niets voor, druppel voor een goede aansluiting pot : medium. Uit een droge pot komen geen wortels en uit een iets uitgedroogde pot te weinig. Zorg er dus voor dat alle potten goed nat zijn. Dit zal bij steenwol op steenwol vragen om 2 dagen 6 beurten per dag en bij steenwol op droge perlite 3 dagen om de twee uur een druppelbeurt. Druppel met het koude weer nooit meer dan 60 tot 70 cc. Dit is bij de meeste slangen precies de hoeveelheid die tussen twee druppelaars in de slangen zit. Dit water wordt in de tussentijd tussen twee beurten opgewarmd naar ruimte temperatuur. Te vaak wordt gedacht dat het niet mis kan gaan als er voor verwarmd druppelwater wordt gebruikt.De meeste semileidingen echter liggen tegen de voet of bij de voet ingegraven, steenkoud dus.