Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden we de leden op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je in via deze link. ...

Meer lezen | Meer lezen

Nieuwe website Horti Consult

De nieuwe website van Horti Consult is vanaf heden online. Zoals u ziet is de site in een nieuw modern jasje gestoken. Ook de foto's van onze adv...

Meer lezen | Meer lezen

Komkommer, week 24 2011

Terug naar het overzicht

Komkommer,  week 24 2011

Nu veel onduidelijkheden,  duidelijk zijn geworden kunnen we de komkommerteelt weer positief voortzetten. Iedereen zal van uit een andere situatie aan de teelt voortzetten of weer beginnen.  
Voor bestaande gewassen is het belangrijk naar evenwicht te streven. Doordat vaak is afgeweken van de oogst freqentie zijn gewassen voller en vegetatiever geworden.Het weer van de laatste week, vochtiger en koeler, heeft hier niet  aan bijgedragen. Afhankelijk van de teeltduur is het belangrijk blad in het gewas weg te nemen zodat vruchten goed zichbaar zijn en het zonlicht dieper in het gewas komt om de plant gemakkelijker op te warmen en generatiever te houden.
Voorkom dat het s`morgens te snel warm en dompig wordt in de kas.  Lucht kort op de stooklijn.  Houd de P-band klein en lucht luw en  wind gelijk om voldoende ventilatievoud te realiseren. Ga daarbij uit van een basis temp van 19 - 19,5 C van 3.00 uur tot 18.00 uur.
Zodra het licht toeneemt een licht verlaging van -1 tot -1,5 C op de ventilatie van 100 tot 250 watt.
Vanaf 12.00 - 13.00 uur mag  de ventilatie worden verhoogd naar 23 - 24 C. Te vroeg verhogen van de temperatuur kan door de kracht van de zon tot wel 1000 Watt
de kas temp te ver verhogen. Ondanks dat de RV laag kan zijn is voor de bloemaanleg en kwaliteit het beter meer te blijven luchten. Na 19.00 - 20.00 uur kan worden afgebouwd naar een voornacht van 17.5 - 18C. De laatste nachten koelt het gemakkelijk af. Te lage temperaturen vertragen de uitgroeiduur van de vruchten te veel. 
De laatste dagen zien we dat in de namiddag de zon nog sterk doorkomt en de luchtvochtigheid laag kan zijn.  Dit is juist de tijd om klimaat te maken en de uitgroeiduur van de vruchten te versnellen en generativiteit te realiseren.  In deze fase neemt de plant nog veel water op.  Aanvullende nachtbeurt voorkomt dat de intering van de mat te groot wordt.
Veel bedrijven zullen nu juist met de teelt beginnen. Sommige hebben het oude gewas eerder geruimd en hebben deze tijd kunnen gebruiken  om de kas extra vrij te maken van witte vlieg en spint of trips. De buitenomstandigheden van nu zijn veel anders dan het schrale weer van enkele weken terug. We moeten nu veel meer ventilatievoud
realiseren om de plant actief te houden. Bij een RV van overdag boven de 60 % en s`nachts boven de 70 % neemt de plant weinig water op. Hierdoor neemt de
kans op pythium toe. Start van uit een  lage basis temp van 18.5 - 19 C. Ventilatie kort op de stook. Zodra de instraling toeneemt ramen direct los en doorluchten.
Ook overdag een belemmering op de raamstanden voorkomen  maar streven naar ventilatievoud.  Vanuit de morgen altijd een min buis van 40 - 45 C. Vooral de meeldauwtolerante rassen zijn gevoeliger op de wortels en vragen om meer aandacht voor het goed inwortelen in de mat. Doordat buiten omstandigheden per dag erg kunnen verschillen moet meer worden bij gestuurd.
Scherm op jonge planten bij 500 watt. Bij veel wisselingen van zon en geen zon is het beter het scherm te handhaven ook al valt de zon even weg.
Bij uitschieters van 800 tot 1000 watt de dakberegening aan. Vooral de eerste dagen van de teelt de pot vochtig houden en pas overgaan op beperking als de planten goed vast staan. Tot inwortelen druppelen met een EC van 2.5 en daarna verhogen naar 3.0 EC. 
Door alle ontwikkelingen gaat het niet zo zeer om de eerste vrucht hoe snel deze geoogst kan worden maar over de productie van de gehele teelt.
Vruchtdunning geeft meer zekerheid op teeltproblemen als pythium, brandkoppen en groeiremming bij kkbontvirus. Daarnaast wordt de arbeid meer verdeelt
als alle planten getopt en vaststaan voordat de eerste komkommer wordt geoogst.
De kans van zwakte schimmels in de mat neemt toe bij vertering van oude wortels van de vorige teelt. Om jonge planten goed te laten weg groeien kan het nodig zijn preventief
middelen als Previvur of AA-terra in te zetten. Omdat ook meeldauwtolerante rassen nog gevoelig blijven voor meeldauw is behandeling met Fungaflor nodig.
De inzet van andere middelen is afhankelijk van de druk van insekten  die men verwacht. Welke voorbereidingen heeft men getroffen nu de kas door markt omstandiheden langer heeft leeg gelegen .