Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden we de leden op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je in via deze link. ...

Meer lezen | Meer lezen

Nieuwe website Horti Consult

De nieuwe website van Horti Consult is vanaf heden online. Zoals u ziet is de site in een nieuw modern jasje gestoken. Ook de foto's van onze adv...

Meer lezen | Meer lezen

Komkommer week 27 2014

Terug naar het overzicht

Komkommer week 27 2014

We zitten in een periode waar de een de eerste teelt beeindigd en juist een ander de eerste stam komkommers gaat oogsten of weer een ander die net de stam leeg heeft geoogst.
Iedereen zoekt naar ideale  teeltplan om  de kans op goede prijzen  te hebben. Produceren  op het moment dat er een beperkte aanvoer van komkommer komt.


In de maand juli zullen de meeste  hogedraad telers de tweede teelt opstarten. Vast houden aan de gemaakte planning is ook onder de huidige omstandigheden vaak het beste . Het is moeilijk in te schatten wat de markt gaat brengen. De tradionele telers moeten hun ras keuze voor de derde teelt gaan maken. De meeste willen niet te laat planten, niet na eerste week augustus ,  omdat anders de productie van de laatste teelt tegenvalt.
Is voor de tweede teelt vaak nog gekozen voor een getopte plant. Bij de derde teelt gaat men weer meer naar de enkele planten.
Dichter planten heeft bij deze laatste teelt minder voordeel omdat in augustus / september de gewassen al snel te vol worden. Hierdoor neemt de kans van uitval eerder toe.
Wel kan,  als de keuze valt op een erg groeikrachtig ras,  de getopte planten nog een voordeel op leveren. Rassen voor de derde teelt zijn Shiella en Roxanne en een sommige kieze voor de Laureen of hebben belangstelling voor Hi-power.
Over het algemeen is de druk van Komkommerbont vrij rustig. De bedrijven met virus houden hun ras keuze op de virus tolerante rassen als Bonaire en Bonbon. 

Klimaat.
Het schrale weer van de laatste weken  stelde wel eisen aan het regelen van het klimaat.
Om productie te maken was het belangrijk etmaal temperatuur te realiseren van 21 - 21,5 C
Van uit de morgen niet te dompig telen. Wel met 19 - 20 uit de nacht komen maar 2 uur na zonop een lic( zon / wind )htverlaging op de ventilatie van 1 C bij 100 - 250 watt.
Na 10.00 uur kon door de lage RV buiten ook de RV in de kas al behoorlijk weg zakken.
Rede om middels een licht verhoging de ventilatie te verhogen en deze na 13.00 uur verder te verhogen naar 26 - 28 C om  het optimale komkommerklimaat te realiseren. . Gezien de dag lengte betekende dit dat tot bijna zononder de kas bijna dicht kon blijven ( wel altijd een lek% op de raamstand houden. )
Door overdag maximaal te gaan voor het dag klimaat,is het belangrijk de nacht temperatuur te gebruiken als correctie op de etmaaltemperatuur. Nacht instelling van 15 - 16 C. Ventilatie kort op de stooklijn.

De zon kan erg sterk zijn met soms instraling van boven de  900 - 1000 watt. Rede om te schermen afhankelijk van plant grote en gewas massa vanaf 500 watt. Daarnaast wordt de dak beregening of de verneveling in gezet. Dit kan middels kas temp ( boven de 25 - 27 c of op vochtdeficit van 7,5 - 8,0 of meer.
We willen zo laag mogelijke kosten maken en dus wordt er heel kritisch met gas omgegaan.
Een buis alleen in de nanacht om een te hoge RV op te vangen van 35 - 40 C. Overdag valt de minimum buis direct weg als de RV onder de 70 % komt.
Zolang het klimaat regelbaar is , is ook de opname van voeding nog hoog. Een lage RV mee druppelen kan juist tegen werken in de opbouw van de plant. Controleer de EC en PH van het drain water en stel bij als de omstandighden daar na zijn.

Ziekten
Wat ziekten betreft komen we wel alles tegen maar nog wel controleerbaar.
Bij nieuwe plantingen is het opletten direct vanaf planten voor wantsen. Deze prikt in de kop  van de plant waardoor de sapstrook wordt doorbroken en de kop verbrand.
Spint wordt in de meeste gevallen biologisch aangepakt , maar een correctie bespuiting kan noodzakelijk zijn.
Voor botrytis , Mycosparella, meeldauw wordt meer ingezet op het middel Lunar privelege .