Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden we de leden op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je in via deze link. ...

Meer lezen | Meer lezen

Nieuwe website Horti Consult

De nieuwe website van Horti Consult is vanaf heden online. Zoals u ziet is de site in een nieuw modern jasje gestoken. Ook de foto's van onze adv...

Meer lezen | Meer lezen

Komkommer week 29 2010

Terug naar het overzicht

Hete weer:
Aan de jonge planten die deze week gepoot zijn zijn de hoge etmalen van de laatste weken goed af te lezen. De meeste planten zijn erg gerekt en bij veel planten zijn de eerste 4 oksels loos. Dus zonder vrucht. Verder zijn de vruchtbeginsels in het 5de, 6de en soms zelfs het 7de oksel wel erg klein en alle twee of drie van dezelfde grootte. Dit houdt direct in dat de eerste stamvrucht hoger aan de plant komt te hangen, want die kleine vruchtbeginsels worden waardeloos trage vruchten en meestal lang nekken. De enige reactie op dit plantmateriaal is zoveel mogelijk generatief te sturen. Als de eerste vrucht zo hoog hangt hoef je toch niet bang te wezen dat er in 14 tot 15 dagen na het planten geoogst wordt. Iets dat we de laatste 2 weken regelmatig gezien hebben. Deze gewassen staan met dunne koppen, die er te laat uitgaan waardoor de ranken niet op steeltjes staan. De overgang over 2 weken is dan waardeloos, met te veel stuwing in de plant als gevolg. Op de gewassen die aan de draad staan zien we bij heila veel hergroei (sprot) halverwege de plant en dikke bloembodems. De troika, Roxanne, Demarage en Shakira geven veel bladeren op het vrucht.

Rot:
In de plantingen van eind april en begin mei komt nu regelmatig een uitvaller door Botrytis, Sclerotinia of Mycosphaerrella voor. Het is hoogst opmerkelijk dat er planten door het droogrot Mycosphaerrella wegvallen. De oorzaak van dit alles moet gezocht worden in de natte, donkere en koude weken 19 en 20. aarschijnlijk is de verdamping toen niet voldoende gestimuleerd en is het weefsel te zwak aan gelegd. De zeer warme dagen 1 en 2 juli waren was voor een aantal planten te veel van het goede. Een chemische bestrijding helpt niet deze planten zijn gewoon op en het gewas gaat er toch al snel weer uit.

Meeldauw:
Gezien het weer valt de aantasing door meeldauw over de gehele linie mee. Een ieder is er zich van bewust dat op tropische dagen vooral in lage kassen eigenlijk te veel gelucht moet worden. Dus men probeert na net voor zononder de ramen sterk te knijpen. Ook nemen steeds meer collega's de tijd om in de eerste 2 weken te spuiten. En naast het spuiten wordt er ook nog elke week gefogt of staat de lvm aan. Bij de start wordt er meestal voor Baycor of Fungaflor gekozen al dan niet gecombineerd. Voor lint wordt er niet gekozen, vanwege de onbekentheid en lint is een leuk middel als er geen meeldauw aanwezig is. Als er gespoten wordt neem dan altijd 150 tot 200 gram Daconil mee. Niet dat dit middel zoveel tegen meeldauw doet (waarschijnlijk alleen de pH verhoging), maar het is een lekker breed middel tegen andere schimmels. Wissel om de 14 dagen de middelen af met Rocket. Bedenk wel dat Rocket maar 4 maal in een teelt aangewend mag worden. Als het gewas wat harder is kan er ook afgewisseld worden met Collis en Nimrod. Het middel Enzicure komen we niet vaak meer tegen. Het is jammer voor dit middel dat we nog zoveel chemische middelen hebben. Want Enzycure werkt echt, je ziet het wit grijs worden, maar niet voor lang.

Vocht:
Sinds vorige week donderdag zit er erg veel vocht in de lucht. Dit weertype met de laatste 5 dagen onder de 2000 J geef groei en dus ook wortelgroei. Wees dus bij jonge planten net voor de oogst, maar ook oude volle gewas bedacht op stuwing in de plant. Afgelopen dinsdag was zo'n dag. Er stond in de ochtend geen wind en we kwamen met 18 graden uit de nacht. Doorluchten helpt dan niet, dan moet de minumum buis naar 50 en de stook en luchtlijn in de vroege ochtend naar 20 graden. We zitten nu bijna 4 weken na de langste dag en het licht neemt al snel in sterkte af, dit is vooral in de avond goed te merken. Verhoog de minumale wachttijd of de stralingsom waarop gedruppeld wordt na 17.00 uur. Wees elke dag weer critisch op de stoptijd.

Krijt:
Voor de komende week wordt weer erg warm weer aan gegeven. Daar waar geen scherm en/of daksproeiers aanwezig zijn en het gewas is nog niet aan de draad moet er indien het krijt eraf is opnieuw gekrijt worden. Ook al is de stam net leeg het kan voor het vrucht op de rank geen kwaad om het krijt erop te houden. Vorig jaar sloeg het weer rond deze tijd om naar regenachtig en loud weer, bij dat weertype moet het krijt er direct af.

Rassen:
Het is een zomer voor de Shakira. Dit ras doet het niet verkeerd, groeid lekker door en de kwaliteit en productie zijn gewoon goed. Grootste nadeel is dat dit ras dat ook in 2006 liet zien. Ook toen vielen in juni en juli de spaarzame mussen van het dak. In dat jaar was de Filia in de proeven ook geweldig om in de zomers daarna vanwege het koudere weer helemaal af te branden. Niemand weet hoe de zomers zullen zijn en we vinden deze rassen dus te link. De Greenfitt (1163 de Ruiter) daarentegen doet zeer goed. Dit generatieve gewas is erg snel met de eerste vruchten. De stamvruchten zijn van een Proloog kwaliteit. Dit ras heeft wel temperatuur nodig om de ranken er goed uit te krijgen. Pas op de secundaire rank laat de Greenfitt zien dat het een zusje van de Filia is dan komt er te veel troep. Waarschijnlijk is door de snelheid van in productie komen de Greenfitt niet de beste keus voor een langere teelt al blijft het gewas lekker open. Er komt voor de derde teelt wat meer Troika vanwege de groeikracht, uithoudingsvermogen en de zwaardere stamvrucht.
Daar waar de Roxanne met nachttemperaturen boven de 19 en etmalen boven de 21,5 is geteeld is dit ras moorddadig. Pas dan geeft dit ras weinig mycosphaerrella en stekpunten. En de productie van een volgroeid gewas Roxanne wordt door geen ander ras overtroffen. Demarage zien we als partieel meeldauwtolerante Roxanne, dus ook het gas erop. Anders blijft dit ras te traag en laadt zich op de ranken te vol. Op de secundaire rank komt bij de Demarage wel eens een zwarte vrucht voor. De tijd van de Prologg is voorbij.
Enza is op de goede weg. In diverse proeven staat materiaal dat vooral voor de hoge draad teelt veel belovend is. Kratos heeft zich laatste 2 jaar wel bewezen. Mooi komkommertje aan een open gewas dat veel uithoudings vermogen heeft. Het ras dat tot het eind kwaliteit geeft. Maar door z'n groeikracht op de stam iets gemakkelijker een myco's vrucht geeft dan de Sheila.
Exalibor is eens en nooit meer. We zijn dit ras nu al vergeten, wat een bras.
De sheila van Nunhems blijft voor velen het hoofdras. Lekker generatief gewasje dat je met stoken en dunnen ook aan het groeien kan houden. Komen we bij de Hi-jack. Dit ras geeft de BV Nederland geen echte kwaliteits injectie. De vruchten zijn zo traag als dikke stront, en dat blijven ze zelfs bij etmalen van 23.5 graden. Toe gegeven je kan er veel komkommers van snijden, maar dan moet er wel een bordje bij liefst morgen al consumeren.