Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden we de leden op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je in via deze link. ...

Meer lezen | Meer lezen

Nieuwe website Horti Consult

De nieuwe website van Horti Consult is vanaf heden online. Zoals u ziet is de site in een nieuw modern jasje gestoken. Ook de foto's van onze adv...

Meer lezen | Meer lezen

Komkommer, week 31 2009.

Terug naar het overzicht

Komkommer, week 31 2009

Een zomer wat toch geen echte zomer is. Bedrijven die "midden" in de teelt zitten en de stamvruchten geoogst hebben  merken dat het gewas nog veel energie vraagt. Het koelend vermogen van de gewassen maakt dat goed opstoken naar de morgen een must is om het gewas productief te houden. De nachten zijn vochtig en soms is het tegen de morgen nog koud.
Streef naar een korte voornacht en zodra deze wordt gerealiseerd op stoken naar de dag. Gezien de verschillende nachttemp. is dit elke dag anders , realiseer etmalen van 21 c . Zodra het vocht in de kas naar de 85 - 90 % gaat een minimum buis in brengen van 35 - 40  C , na 3.00 - 4.00 uur naar een min. buis van 45 - 50 tot 9.30 uur. Op licht een afbouw van - 20 C bij 200 - 450 Watt.
Het is misschien een oude stel regel maar  wie de meeste energie er is stop ( letterlijk / figuurlijk)  krijgt daar de meeste productie voor terug. Of dit ook rendabel is, is natuurlijk de vraag. Maar ieder bedrijf heeft een verschillende energie
prijs en belangen te realiseren en  maakt dus ieder zijn eigen afweging.
Bedrijven die over weinig stook middelen beschikken merken dat de druk van valse meeldauw groot is. Wacht niet te lang met een  behandeling met Daconil.
Dat vruchtdunning op de stam noodzakelijk is hebben we de afgelopen weken kunnen zien. Sommige bedrijven liepen tegen te veel chlorotische koppen aan of hadden op de
ranken nog vrucht afstoting. Regelmaat van oogsten is nodig om de plant op de stam niet over te belasten. Ook ras gevoeligheid speelt een rol, of van de meeldauwtolerante
rassen  blijver zijn  moeten we nog afwachten als de teelt ten einde is. Tot  de oogst van de stam vruchten lagen de meeldauw tolerante rassen iets achter op de standaard rassen. Houd de gewassen open en neem tijdig stamblad in de kop weg. De oogst verloopt gemakkelijker maar ook de scheuten krijgen meer ruimte en geven midder kromme  en afgestoten vruchten.

Voor jonge gewassen die nu geplant zijn of worden is het belangrijk dat goed wortels worden maken. Werk op activiteit! Na planten pot vochtig houden om doorworteling van de mat mogelijk te maken. Na 2 tot 4 dagen de watergift beperken om kans op pythium te voorkomen. Blijf controle houden op de intering van de mat maar ook van de pot om schok effecten op de wortels te voorkomen.
De verdamping van het gewas is erg weers afhankelijk. Zorg er voor dat het overtollig drain water uit de mat kan. Maak eventueel extra drain gaten in de mat.  voorkom doodwater met een hoog gehalte aan zwakte schimmels en bacterien. Het mee druppelen van middelen kan noodzakelijk zijn om de ziekte druk bij de start laag te houden. Druppel op de dag met zonnig weer met EC van 2,5 - 2,7 en overige tijd met 3.0 - 3.3  EC.
Komt het vocht in de nacht boven de 70 % dan minimaal een buis van 40 aanhouden.

Voor bedrijven die de keuze hebben gemaakt om voor een derde teelt komkommer te kiezen in plaats van tomaat moeten hun aandacht richten op de ziekte druk in het oude gewas en  die van de volgende teelt. Hoe groot is de trips druk, witte vlieg en verwacht je wortel problemen ? In veel gevallen is extra biologisch ingezet in de huidige teelt.  Bij de start van de teelt direct chemisch inzetten op trips  en witte Vlieg. Vraag ook of de plantenkweker nog voor afleveren zijn bespuitingen uitvoert om de kans op trips , meeldauw zo klein mogelijk te houden. Afhankelijk van de geraliseerde etmaaltemperatuur ( boven de 22-22,5 C ) de bespuitingen binnen 3 dagen  herhalen.