Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden we de leden op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je in via deze link. ...

Meer lezen | Meer lezen

Nieuwe website Horti Consult

De nieuwe website van Horti Consult is vanaf heden online. Zoals u ziet is de site in een nieuw modern jasje gestoken. Ook de foto's van onze adv...

Meer lezen | Meer lezen

Komkommer, week 31 2014

Terug naar het overzicht

Komkommer, week 31 2014

De hoge etmaaltemperaturen van de laatste week zorgen voor een echte komkommertijd.
Met enkele dagen van meer dan 25 - 26 c etmaaltemperatuur  wordt elke komkommerplant aangezet tot produceren.
Omdat de nachten moeilijk afkoelen is het belangrijk de planten op de vrucht te houden.
Voor elk bedrijf is daarbij de situatie anders.
Voor bedrijven die net gestart zijn met de teelt is het belangrijk dat de plant goede wortels maakt. Mat temperatuur en druppelwater kunnen flink in temp oplopen waardoor de kans van pythium erg groot is. Streef daarbij naar veel ventilatievoud in de kas. Houdt de  klimaat instellingen  "laag" om elk moment van koude te pakken om de wortel ontwikkeling te stimuleren. Op de scherpe dagen direct na planten scherm gebruik  op 450 - 500 watt. Is er de mogelijkheid van bevochtigen dan bij een vochtdeficit van 11,5 - 12 deze inzetten. Zorg dat de eerste dagen na planten de potten niet indrogen. Wat is de start situatie, getopte plant, enkel of twee planten in een pot , plantdichheid enz.

Zolang we de wind uit het oosten kijgen en daarbij ook nog de wind houden worden de planten  gedwongen om te verdampen en en moeten de planten wel verdampen. Gedwongen verdamping . Het zijn de warme dompige dagen die slopend voor de planten zijn. Op zulke dagen werken de hulp middelen van schermen en bevochtigen juist tegen en moet met max luchten en beperkt water geven de beworteling van de plant juist worden gestimuleerd .Let daarbij ook op de hoogte van de EC  in de mat en het druppelwater. Streef naar droge stof in de plant om de levensduur van de plan te vergroten voor de "herfst" periode .

Bedrijven die juist de stam "vol" hadden hangen hadden eerst veel moeite om de uitgroei te stimuleren als gevolg van de weinige instraling. Met de hoge temperaturen werd de plant belasting zo groot dat klein geoogst moest worden om de opvolgende vruchten zwaarder te kunnen oogsten. Vruchten aanhouden aan de stam blijft zolang we de buiten omstandigheden niet in de hand hebben een terugkomende discussie.

 De beheersbare scheuten voor de draad kunnen daardoor wel eens doorslaan naar juist een te vroeg vol gewas. Warmte en vocht vullen een kas snel en dus is het openhouden van het gewas een must. Generatief sturen ! begint bij het openhouden van de kas in de nacht en morgen. Basis instellingen in deze periode laag ( zolang deze niet worden gerealiseerd ) op 14 - 15 C

nacht en in de morgen bij zon op , op 17- 18 C . P- banden klein. Als het vocht einde dag gemakkelijk terug komt. Buiten de dauw om 20.00 uur s`avonds al zichtbaar is dan kan is het "knijpen "van de ramen in de namiddag al bijna overbodig.
Streef wel naar een buis op vocht ( van 35 - 38 C )  in de nacht als deze oploopt naar 90 %. Bij geen buis gebruik wordt het te kil en vochtig onderin het gewas . Neemt de kans van mycosparella en botrytis op de poot en stengel toe, en heb je kans op valse meeldauw.
Let op de vochtgehalte grafieken . Pas de start en stop tijden aan.  Dit kan zoals de laatste week per dag  erg verschillen. Dit heeft zijn effect op de EC en PH en de opname van voedings elementen. Vraagt dus om Controle !

De hoge draad telers stellen aan hun plant de hoogste eisen omdat elke deel van de plant wat wordt opgebouwd zijn vervolg vind voor de rest van de teelt. Een kleine onregelmatigheid vergroot zich bij het verdere verloop van de teelt. Breng wekelijks  de afsplitsing van bladeren in beeld en pas daar de vruchtdunning op aan. Oogst gericht en pas het oogstgewicht aan , aan vocht, warmte en instraling.

In de augustus tijd neemt de druk  van schimmels en insekten sterk op. wat het hele jaar goed gaat vraagt nu alle aandacht van bijsturen met gerichte middelen. Te laat reageren is dan vaak nog moeilijk te corrigeren.