Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden we de leden op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je in via deze link. ...

Meer lezen | Meer lezen

Nieuwe website Horti Consult

De nieuwe website van Horti Consult is vanaf heden online. Zoals u ziet is de site in een nieuw modern jasje gestoken. Ook de foto's van onze adv...

Meer lezen | Meer lezen

Komkommer, week 38 2013

Terug naar het overzicht

Komkommer, week 39 2013.


De omslag naar koud herfstweer heeft een grote invloed op de productie van de gewassen.Voor zowel de oudere plantingen van begin julie als de nog jonge plantingen van eerste en tweede week augustus laten zien dat licht en temperatuur bij komkommer noodzakelijk zijn om tot een goede productie te komen.


Productie maken doormiddel van stuks is goed mits het vrucht gewicht voldoet aan de vraag.In de julie en augustus periode zijn op veel bedrijven veel 30- ers geoogst.
Hierdoor zakte voor deze gewichtsklasse de prijs sterk en werden de 35 -ers en vooral de 40-ers goed betaald. Het dunnen op de stam is noodzakelijk  gebleken om tot een goede verdeling van de plantbelasting te komen , waardoor ook de overgang van de stam naar de rank de productie strak door getrokken kan worden.

Bedrijven met getopte planten of een grotere plantdichtheid van meer dan 1.5 stengels / koppen per m2 hebben extra kunnen ervaren dat ook hier vruchtdunning noodzakelijk is om niet te klein te hoeven oogsten. Een meer productie in stuks door een lichtere oogst is mogelijk maar niet in kilo`s per m2 tov traditionele teelt. 

Vooral het ras Laureen vraagt om meer vruchtdunning om de ophoging van vrucht aan de stam te voorkomen. Het onbalans dat hiermee wordt gerealiseerd heeft een negatief effect op de kwaliteit.

 Kurios is het meest groeikrachtige ras , hier is het houden van  balans in de plant noodzakelijk om uit de mycosphrella te blijven.
Bedrijven met Bonair werden geconfronteerd met slappe planten. Ondanks de tolerantie tegen komkommerbont is het ras toch erg gevoelig op dit virus wat terug te zien als veel  zichbaar virus aantasting op  ranken en secundaire scheuten.
Hoge draad telers , waar vruchtdunning een vast gegeven is hebben tov de tradionale telers hun voordeel had door zowel stuks als gewicht te kunnen oogsten. Het ras Hi Jack geeft echter wel veel stuks maar van een groot % 30 -ers.

Door het vochtige koude weer worden gewassen gemakkelijk vol. Neem tijdig stamblad bij de draad weg, dit  aan zowel de voorkant als achter kant van de plant. Hierdoor krijgen de ranken en secundaire scheuten meer ruimte en groeien niet over elkaar heen. Naar einde teelt kunnen alle stambladeren van de plant.

Streef niet in deze tijd naar een "kijk " gewas. Voorkom dat de ranken met te veel bloemen worden bezet. Bij afnemend licht vragen al deze jonge vruchten te veel assimilaten . Streef  naar een etmaal temepratuur van 20,5 - 21 c en reageer tijdig op instraling en heldere koude nachten. Alleen op schrale dagen kan in de middag op vocgt of lichtverhoging de kas temperatuur worden verhoogd of kan na 13.00 uur een grotere naloop op de windzijde worden ingesteld.

Voorkom Valse meeldauw.
bij te lage nacht instellingen en weinig tot geen buis vraag in de nacht neemt de kans op valse meeldauw toe. Ook overdag bij snelle weers overgangen van on / regen kan door een nat geworden gewas valse meeldauw ontstaan.

Spint druk is op sommige bedrijven erg groot. Alleen biologisch is niet onder controle te ouden corrigeer tijdig met bijspuiten.

De kans op botrytis en mycospharalla op de stam en poot neemt toe zeker als gewassen in onbalans zijn . Naast gebruik van scalla heeft nu ook Switsch een toepassing in komkommer gekregen.