Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden we de leden op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je in via deze link. ...

Meer lezen | Meer lezen

Nieuwe website Horti Consult

De nieuwe website van Horti Consult is vanaf heden online. Zoals u ziet is de site in een nieuw modern jasje gestoken. Ook de foto's van onze adv...

Meer lezen | Meer lezen

Komkommer, week 4 2010.

Terug naar het overzicht

Komkommer, week 4 2010

Klimaat verandering in Nederland? Het wordt niet warmer, Nee het is al weken lang voor nederlandse begrippen koud en het houdt nog niet op. Ook de komende weken blijft de buiten temperatuur net boven nul en in de nacht ondernul.
Dit weer is terug te zien bij sommige gewassen. vaak gaat koud weer samen met
zon ovedag. Dit is helaas nu anders. Hierdoor hebben het gewassen met plantbelasting het moeilijk. De vruchten groei trager uit. Daarom worden de lichter geoogst omdat ze vaak  ook niet zwaarder worden.
Vooral op plekken in de kas waar het te koud is komen de vruchten er moeilijk af
of kunnen verstenen als het klimaat telang kil is gebleven.
Streef naar een actief gewas waarbij het nodig is de plant goed op kleur te hebben  op het einde  van de dag. Dit kan door voldoende buis te realiseren op het einde van de dag en door gericht  de watergift te regelen.
Zolang de nachten koud blijven is het niet nodig te werken met een voornacht.
Houd de warmte van de dag in de kas. Gebruik het scherm om het plantmodel in balans te houden  en het gewas op kleur te krijgen.
Dit wil zeggen open het scherm  niet te vroeg s`morgens. Voorkom dat het kasklimaat bij het open van het doek onderuit zakt. ( hulp middel is het meten van de temp. boven het scherm) Als een temp. van 13 - 14 C boven het scherm wordt gemeten kan het doek open. Uitgaande van een dag temp, van 20 - 21 C, waar op licht een lichtverhoging  van 1.5 tot 2 C ervoor moet zorgen dat de buisvraag aanwezig blijft  De nachttemp komt nog niet onder de 19 C. Met eventueel op de lichtsom een verhoging van 1 C . Hierdoor bloeien de bloemen vlot af en zullen ook sneller uitgroeien tot oogstbaar vrucht.
Bedrijven met een bovennet kunnen zodra het licht afneemt in de namiddag , het net voor laten lopen op het ondernet. In de namiddag vaaf 14.00 - 14.30 uur kan de planttemp. al onder de kastemp zakken. Door het bovennet in te brengen
is het gewas goed op kleur te zetten . Het is ook mogelijk het scherm tijdig in de namiddag te sluiten. Hierdoor wordt de warmte van de middag langer vast gehouden. Houd onder het scherm de minimum buis vast om de kastemp van de middag langer vast te houden.
Het scherm kan dus alleen open van 11.00 en 14.00 uur als het plantmodel het toelaat en als de energie/warmte op het bedrijf dit toelaat.
Wat zijn de warmte mogelijheden op het bedrijf? ieder bedrijf maakt daarin zijn eigen keuze afhankelijk van wat de WKK en ketel toelaat.  Bedrijven die uit oogpunt van energie de buizen veel begrenzen hebben meer temp, verschillen op het bedrijf. Door de inzet van ventilatoren zijn deze maar beperkt te verhelpen. Breng de warmte daarwaar nodig is en voorkom dat gevels te koud blijven waardoor plantverschillen groot  kunnen worden.
 
Voor bedrijven die de laatste week geplant hebben is het belangrijk etmaaltemp. te realiseren. ga uit van 21 - 21.5 c en op donkere dagen 20.5 C
Zolang het koud blijft, zit de planttemp. vaak onder de kastemp. ga daarom niet te traag van start. bedrijven met een vast folie moeten opletten dat als de kracht van de zon  toeneemt, de kas temp niet te snel doorschiet. De kans van Broeikoppen neemt dan toe. Stel de ventilatie lijn op 24 - 25 c in om dat te voorkomen.
Controleer de watergift en de intering van de mat. Veel energie gaat op aan het rond pompen van water door de plant. Als na planten de wortels goed in de mat zitten
de watergift beperken en steven naar minimaal een intering van 1 tot 1.5 % per dag totdat de eerste bloem is uitgebloeid. Daarna kan naar drain worden gewerkt zonder
daarbij het vochtgehalte van de mat te verhogen. Dit kan door de gietbeurten langer te maken. Als de EC te hoog blijft deze verlagen , door de standaard EC met 0.3 - 0.5 EC te verlagen. streef naar  een EC van 3.0  - 3.3 in de mat  bij oogst van eerste komkommer.
De ziekte druk is algemeen nog laag. Sommige bedrijven hebben preventief ingezet met vertimec. Op meeldauw wordt pas ingezet als dit ook aanwezig is.