Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden we de leden op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je in via deze link. ...

Meer lezen | Meer lezen

Nieuwe website Horti Consult

De nieuwe website van Horti Consult is vanaf heden online. Zoals u ziet is de site in een nieuw modern jasje gestoken. Ook de foto's van onze adv...

Meer lezen | Meer lezen

Komkommer, week 4 2015

Terug naar het overzicht

Komkommer week 4 2015

Daarwaar collega tuinders met paprika- of tomatenplanten al enkele weken vol in bedrijf zijn , moeten veel komkommer bedrijven nog opstarten.
Met het donkere weer van de laatste weken had men niet het gevoel veel verloren te hebben. De vroege planters hebben zich flink moeten inhouden om de planten niet "leeg "te stoken. Met etmaaltemperaturen van 19,0 - 19,5 C had men de handen vol.
Basis van de etmaaltemperatuur is afhankelijk van het gekregen plantmateriaal. Het donkere weer laat zien dat planten die ruimer bij de plantenkweker hebben gestaan veel meer inhoud hebben. Met 18 tot 20 planten per meter neemt de kans van gele lobben en onderbladeren toe. Deze planten zijn ook gevoeliger voor blad beschadiging. Zodra de planten het

plantbed gesloten hebben neemt de rek in de kop snel toe. Bij 12 of 14 planten per meter hebben de planten een groter hoeveelheid diameter blad en is vooral de blad kleur en kwaliteit beter. 
Bij het huidige donkere weer is het belangrijk voldoende droge stof in de plant op te bouwen. Er wordt  met een hogere EC gedruppeld van 3.5 en een EC van  3,8 - 4.0 voor   planten die onder een vast scherm staan. Vooral het ras Proloog ( hoofdras) kan de plant vrij bleek en licht van kleur gaan staan als deze te gemakkelijk over water kan beschikken Verschillende bedrijven geven daarom de voorkeur om de gietbeurt s`nachts te geven. Een gietbeurt overdag bij hogere kastemperatuur  maakt  het gewas gemakkelijker  blond en vegetatief.
Streef naar een intering van de mat totdat de eerste bloem die wordt aan gehouden is uitgebloeid.
Afhankelijk van het soort groeimedium wat men gebruikt,  de watergift afstemmen. Verschillende bedrijven geven de voorkeur om alleen in de nacht te druppelen Enkele bedrijven hebben gekozen voor potten van 10 cm hoogte. De ervaring van sommige telers van afgelopen seizoen was   dat de productie bij gebruik van deze potten hoger uitkwam. 

 Nu we in een periode zitten van weinig water geven staat het druppel water lang in de hoofd leidingen.  Stilstaand water geeft meer kans van bacterie groei wat negatief op de wortel ontwikkeling  kan zijn.  De PH van het druppel water kan veel lager zijn dan men heeft ingesteld.

Een ophoping van bacterien belemmert de groei van de plant en de aanmaak van wortels. Controleer daarom met enige regelmaat de EC en PH van de eerste gietbeurt uit de druppelslangen. Voor sommige bedrijven is dit aanleiding standaard met een oplossing van waterstofperoxide mee te druppelen.
Voor bedrijven die met een vast folie werken is het streven naar voldoende actief klimaat. Houd de ventilatielijn kort op de stooklijn. Dit met bepering van de maximum raam maar met een kleine P-band. Andere bedrijven zullen de voorkeur geven om in de dode zone tussen stook en ventilatie temperatuur te kiezen voor een minimum raam regeling op vocht.

Zodra de kastemperatuur boven de ingestelde verwarmingtemperatuur komt wordt een minumum raam gerealiseerd. Hiermee kun je voorkomen dat onder de stooklijn wordt gelucht.
Buis temperatuur vraag kan voort komen uit gevraagde buis maar kan ook ingebracht worden op het moment dat de luchtvochtigheid te hoog wordt. Sommige bedrijven geven de voorkeur

aan vochtdeficit regeling . Weer andere gaan uit van het absolut vocht of het VPD ( nieuwe telen).   Bedrijven met een vast folie naast een beweegbaar scherm moeten dit op de

dag van zonop tot 14.30 - 15.00 uur altijd openen. S`nachts wordt het beweegbaar scherm gesloten op basis van buis vraag of als het verschil in verwarmings temperatuur en buiten temperatuur groter is dan 12 C.
Bedrijven die alleen met een beweegbaar doek werken zullen het doek alleen openen als de buisvraag terug valt tot onder den 37 - 40 graden of als de instraling s`morgens  boven de 100 Watt komt ( afhankelijk van de buitentemp. ) Komt in de middag na 13.30- 14.00 uur  uur het licht onder de 250 Watt dan kan het scherm weer gesloten worden.
 
Voor een goede gelijkmatige groei van de plant naar de draad is het belangrijk de plantbelasting over de plant te verdelen.  Door een eerste vrucht op het 7e of 8e oksel aan te

houden, wordt de kop naar de draad niet te zwaar. Bij een zware plant blijven de internodieen kort waardoor de kans van te veel stamvruchten op het laatste stuk naar de draad erg groot is. Een "vroege "belasting van de plant voorkomt dit.
Bij de hogedraad telers is Hi Jack en Hi Power het meest gezet ras. Bij de opkomst zien we dat de lob bladeren niet altijd even vlot uitgroeien waardoor een achterstand in de groei van de planten kan ontstaan. Houd controle op de partij.
De ziekte druk op de bedrijven is nog erg laag. Hang tijdig gele kaarten op als controle op mogelijke trips of wittevlieg in de kas.