Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden we de leden op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je in via deze link. ...

Meer lezen | Meer lezen

Nieuwe website Horti Consult

De nieuwe website van Horti Consult is vanaf heden online. Zoals u ziet is de site in een nieuw modern jasje gestoken. Ook de foto's van onze adv...

Meer lezen | Meer lezen

komkommer week 5 2011

Terug naar het overzicht

Komkommer week 5 2011

We hebben er naar uit gekeken maar toch hij was er deze week ,de zon. Na meerdere dagen van donker weer achter elkaar, laten gewassen zien dat ze licht moeten hebben. Vooral voor de vroege telers met een eerste vrucht tegen de oogst was het licht welkom. Maar dagen dagen van 500 tot zelfs 700 joule hebben de gewassen goed gedaan. Met etmaal temperaturen van 19.5 zat je al aan de hoge kant. Alleen voor de jonge gewassen was een etmaal van 20 C haalbaar.
Van de  december plantingen hebben sommige telers  de eerste vruchten geoogst. Voornamelijk nog 30 - ers. Alleen voor diegene die ruim gedund hebben ( 3 tot 4 vruchten aan de stam)  is een 35 -er haalbaar.
De vroege rassen met als hoofdras Vienna heeft geen moeite om scheuten te brengen. Een enkele teler heeft Proloog als vroeg ras en daarvan zie je wel dat deze erg generatief kan zijn. Dit ras heeft korte internodieen en maakt weinig zijscheuten. Verdeel de belasting op de stam en zet dit ras niet te koud anders wordt het te generatief.
Nu het weer deze week is omgeslagen naar veel licht en koude nachten met een lage RV moet wel op etmaal temperatuur worden bij gestuurd. Voorkom dat de stam te zwaar wordt naar de draad en dat op de ranken te veel vrucht beginsels in een oksel worden aangelegd.
Bij de veel bloei op de rank oksels wordt de door groei van secundaire scheuten beperkt. Vanaf dat moment neemt het gewas volume af daarwaar het
licht juist toeneemt.
Stuur tijdig bij met de watergift en EC. Vanuit het donkere weer is ook de watergift beperkt. De laatste dagen zien we echter dat de opname van de plant erg groot is. Zodra de eerste bloemen zijn  uitgebloeid de watergift verhogen. Intering van matten is dan niet meer aan de orde.
Streef naar drain afhankelijk van de hoeveelheid instraling. Verlaag de druppel EC van 3.0 naar 2.6 tot 2.8 .
Op de snelle systemen als perlite zien we dat bij vlot water geven de gewassen weer overgangen gemakkelijker oppakken.
Het s`nachts water geven is vooral de laatste dagen met nacht vorst erg belangrijk op oplopende EC in het medium te voorkomen.
Streef naar een goede opvolging van de uitgroeiende vruchten. Als de een vrucht wordt geoogst moet de tweede al voor enige belasting zorgen.
Is dit niet het geval stuur dan het klimaat bij licht hier op aan. Dit kan door meer op licht verhoging te sturen waarbij de kastemp op de middag tussen 11.00 en 12.30 uur mag oplopen naar 24 - 25 C. Het aansturen op een voornacht kan mits op de oksels van de rank hoog uit een tot twee vruchtbeginsel aanwezig zijn. 


Folie.
Voor gewassen onder folie zijn de omstandigheden erg zacht en soms te warm geweest. Er moest boven het scherm gelucht worden zowel dag als nacht om de etmaal temp niet te hoog te laten uitkomen. Folie is er als eerste om het beoogde plantmodel te realiseren wat in een te koude kas niet haalbaar is.
de plant moet echte wel wortels maken en dat gaat niet door er geen energie in te stoppen. Actief telen is dus een must.
Er moet dus een buis ( min buis ) aanwezig zijn zowel dag als nacht. De te hoge temp moet afh. van temp en vocht worden afgevoerd dmv luchten.
Het is vooral naar het einde van de dag , na 14.00 uur belangrijk de plant met een verhoogde kas temperatuur wordt aangezet voor een goede bladkleur te realiseren. 
Een te hoge dagtemperatuur zal in de nacht met een eventuele voornacht gecompenseerd moeten worden.
De wateropname onder folie is minder dan zonder gebruik van folie. Pas dit in de gift naar de plant aan. Controleer het vochtgehalte van  de mat of deze ook werkelijk elke dag in vochtgehalte zakt.Hoge dag temperaturen en vocht zijn de oorzaak van broeikoppen.
 Voor sommige bedrijven waar de folie erg nat wordt en looppaden onder water staan
kan het open leggen van de folie op het pad van 10.00 tot 15.30 uur een goed mogelijk zijn om gemakkelijk vocht af te voeren.
Andere geven de voorkeur aan om gaten aan te brengen in de folie, dit verdeelt over de kas. Zodra de plantbelasting in het gewas is gerealiseerd kan de folie
uit de kas mits de energie behoeft op het bedrijf dit toelaat.