Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden we de leden op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je in via deze link. ...

Meer lezen | Meer lezen

Nieuwe website Horti Consult

De nieuwe website van Horti Consult is vanaf heden online. Zoals u ziet is de site in een nieuw modern jasje gestoken. Ook de foto's van onze adv...

Meer lezen | Meer lezen

Nieuwsbrief Tomaat week 3 2013

Terug naar het overzicht

Tomaat 13 Januari 2013

Algemeen:
• Afgelopen tijd hebben we steeds teruggemoeten in temperatuur bij de onbelichte teelt. De behoefte aan licht was groot, maar we kregen van nature gemiddeld maar 1000 joules of minder per week. En dit was in combinatie met het zachte weer echt te weinig. Niet voor niets zijn er records in temperatuur en licht gebroken sinds 1951. Laatste dagen is het wel kouder geworden maar mogen we ook qua licht nu niet meer mopperen.
• Op veel bedrijven staat de 1e, 2e tros of derde tros in bloei. De afbloei is traag verlopen mede door laag gerealiseerde etmalen (wat niet anders kon met etmalen tussen de 14 en 17,5 graad). De donkere en vochtige buiten omstandigheden  hebben duidelijk een negatieve invloed gehad op de generativiteit van de plant. Door het instellen van een groter dag/nachtverschillen kon dit worden gecorrigeerd. Op een enkel bedrijf komt de eerste tros zeer matig tot ontwikkeling door vaak een combinatie van het verkrijgen van een spichtige plant en te hoge starttemperaturen. De bevlieging van de hommels liet op deze planten te wensen over.  De plant heeft dan te weinig kracht om de tros te brengen.
• Dit jaar is er op grotere schaal gekozen voor het inbrengen van een zwak peppino stam(dit jaar voor eerst een toelating). Na het inbrengen zien we vaak na 14 tot 17 dagen de eerste symptomen.

Klimaat:
• Nu kan er gelukkig weer gestookt worden met 3 dagen van boven 300 J en meer. Blijf de plant generatief sturen(wel afhankelijk van ras en gewas) en probeer vooral de dagtemperatuur te liften zonder het onder plastiek te broeierig wordt.  Tot en met het begin van tros 4 mag er nog gerust generatief gestuurd worden. Hierbij mag er zeker met licht flink gepiekt worden 21/22 + 2/3 graden met licht met een maximum van 26 graden. Hou hierbij het voctdeficiet in de gaten en voorkomen een benauwd klimaat. Stuur hierbij met een flink dag en nacht verschil, bij de groffere soorten moeten we in de nanacht oppassen dat deze niet te koud wordt gehouden. De gewassen moet zeker iedere dag goed op kleur worden gezet. We zien de gewassen met het mooiere weer meer uitzwaren. Zeker nu er meer gewassen er op het gat geplant worden is het belangrijk hier snel op te reageren., Wanneer er meer plantbelasting komt mag het verschil dag en nacht teruggebracht worden naar maximaal 2 graden. Als er een dief moet worden aangehouden is het beter om op voldoende kracht te telen.
• De planten die meteen gedubbeld zijn of worden moeten duidelijk een lagere etmaaltemp hebben.

Watergift:
• Belangrijk bij deze omstandigheden is het interen van de mat. Om tot een goed oordeel te komen hoeveel water de plant nodig heeft is het belangrijk het vochtgehalte van de mat te blijven controleren. Hierbij worden alleen nog kleine gietbeurten van 80 tot 100 cc gegeven bij het naast het gat staan. Na goede inworteling kan er over worden gegaan naar grotere beurten. Drain realiseren is nog niet noodzakelijk, maar met licht weer te aan te raden (lichte drain) Goed opletten dat de steenwolmatten nu niet te droog worden anders krijg je ze het hele jaar niet goed nat meer.
• Het geven van nachtgietbeurten is alleen noodzakelijk als het medium waarop wordt geteeld weinig bufferhoudend vermogen heeft of om de planten overdag beter op kleur te krijgen. Met donker weer zal er eerder gekozen worden voor een avondbeurt. Met lichte/zonnige dagen is het aan te raden om toch overdag in de ochtend een beurtje te geven.

Plagen:
• De eerste meeldauw is al gesignaleerd. Dit mede agv het zachte weer en het vele luchten wat boven plastic hier aan vooraf ging.
• op enkele bedrijven komen rupsen  voor

Door het natte najaarsweer is het mos op het dek hard gegroeid. Het afkrabben van het mos langs de roeden is op veel bedrijven dan ook geen overbodige luxe.

Diversen
• De meeste bedrijven werken nog met een startschema. Dit schema kan de eerste 2 a 3 weken na het planten worden aangehouden. Zolang er geen vruchtdracht aan een gewas is voldoet het startschema goed. Na goede inworteling nemen de  meeste bedrijven toch een monster, en naar aanleiding van dit monster kan op een normaal bemestingsschema worden overgestapt.
• Kijk eens kritisch naar mengkleppen die niet door de computer voldoende dicht worden gestuurd en dus bijvoorbeeld in de voornacht lekken en dus warmte doorlaten. Ook zien we soms dat groeibuizen onnodig warm zijn. Op een aantal bedrijven zien we soms onderbuizen die niet meelopen. Belangrijk is om dit te controleren.
• Check de Co2-meter door er eens in de kas in het aanvoerslangetjes te blazen, binnen 1 minuut moet er op de meter een reaktie te zien zijn. Knikken in de slang/condens of onvoldoende zuigkracht van het motertje kunnen zorgen voor een slechte meting.
• Zet de p-banden/p-factoren van de luchting weer op winterse waarden.
• Met het snoeien worden nu meer afwijkende planten gevonden. Let hier op en vervang deze tijdig
• Indien er Co2-gedoseerd wordt( al dan niet via een WKK is het raadzaam om een tuinkersproef te zaaien)