Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden we de leden op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je in via deze link. ...

Meer lezen | Meer lezen

Nieuwe website Horti Consult

De nieuwe website van Horti Consult is vanaf heden online. Zoals u ziet is de site in een nieuw modern jasje gestoken. Ook de foto's van onze adv...

Meer lezen | Meer lezen

paprika 2010 week 28

Terug naar het overzicht

-het warme weer is nog niet ten einde. De komende week zien we de thermometer overdag weer oplopen naar waarden van rond de 30 graden. Gelukkig worden koudere nachten voorspeld. De gewassen hebben de warmte tot nu toe redelijk doorstaan. Bijna elk bedrijf heeft wel wat brandvlekken en wat neusrot opgelopen, vooral op vruchten die wat horizontaal hingen. De hoeveelheid gewas is over het algemeen redelijk en de laatste weken is er overal voldoende bijgezet (soms zelfs teveel), zodat de plantbelasting hoog genoeg is.

-De generativiteit in de gewassen is hoog genoeg. Ondanks dat moeten we de nacht nu laag genoeg instellen om de etmaaltemperatuur te drukken. Bij etmalen boven de 22,5 graden mag gerust 15 graden nacht worden ingesteld. Stook in de ochtend wel op met een minimum buis van 40 graden vanaf ongeveer 4.00 uur. Haal de ventilatietemperatuur omhoog naar minimaal 20 graden om 7.00 uur, om het gewas bij het toenemen van de instraling goed op temperatuur te hebben.

-Een toenemend probleem in de paprika is dit seizoen het aantal bedrijven met meeldauw. Dit ligt beduidend hoger als de voorgaande jaren.Door de hogere dagtemperaturen van de laatste maand hebben de luchtramen wat meer open gestaan waardoor de kans op meeldauw wordt vergroot. Bovendien is de aandacht voor de meeldauw wat verslapt, omdat het probleem zich de laatste jaren minder voordeed. De zwavelpotten waren wel eens leeg of stonden verkeerd afgesteld.  De zwavelpotten mogen 6 a 7 uur per nacht aanstaan, en de onderkant van het potje moet maar enkele mm boven het verwarmingselementje zitten. Vervang de inhoud van de potten minimaal elke 6 weken en kontroleer de potten (bij 6 a 7 uur gebruik) elke 2 weken op voldoende inhoud. De rode zwavelpotten worden veel warmer als de zilverkleurige zwavelpotten die we op sommige bedrijven ook nog zien. De capaciteit van de zilverkleurige potten is veel minder en de potten hebben veel meer draaiuren nodig om hetzelfde effect te hebben.
Als de meeldauw al aanwezig is moeten we minimaal elke 2 weken bestrijden. De ziekte kan bij onvoldoende bestrijding grote schade aan de groei van het gewas.
Minimaal 1 keer bespuiten met voldoende water is goed als de meeldauw ook onder in het gewas zit. Door te spuiten met voldoende water spuiten we de sporen aan de buitenkant van het blad weg, waardoor deze zich minder gemakkelijk verspreiden.
Zie voor middellen de gewasbeschermingslijsten.  Een nieuw middel is Flint. Dit middel heeft een wachttijd van maar 1 dag. De dosering is 12,5 gram op 100 liter water. De fabrikant adviseert bij een zwaardere aantasting na 7 dagen de bespuiting te herhalen.

-Het zetsel van enkele weken gelden is op veel bedrijven een vrij groot zetsel. In dit zetsel zien we de meeste neusrot. De kleinere vruchten met neusrot zien we vaak al snel vergelen, deze vruchten vallen van de plant. De grotere vruchten groeien nog wel door.
Omdat de plantbelasting hoog genoeg is kunnen deze vruchten weggehaald worden. Bij planten met weinig belasting (kan voorkomen op bedrijven die groen snijden) moeten we opletten met het weghalen van de vruchten, dat kan onbalans veroorzaken Als we vruchten weghalen deze altijd verzamelen en meenemen uit de kasruimte. Als deze vruchten op de grond terecht komen zijn ze een infectiebron voor fusarium.

-Bij het huidige weertype moeten we volop water geven. Het weer kan nu echter snel omslaan, en de nachten worden dan snel vochtiger. Het is dan nodig om voor
het behoud van een goed wortelgestel om de watergift tijdig aan te passen. De laatste twee uur dat water wordt gegeven mag er maximaal 20% drain per beurt gerealiseerd worden. Te natte matten en/of potten geeft kans op slechte wortels. We zien nu al dat op potten waar twee druppelaars staan (vaak langs de pad) de wortels in de pot
al verbruind zijn, en dat de poten van de plant in de pot verdikt en rottingsverschijnselen aan de buitenkant vertonen.