Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden we de leden op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je in via deze link. ...

Meer lezen | Meer lezen

Nieuwe website Horti Consult

De nieuwe website van Horti Consult is vanaf heden online. Zoals u ziet is de site in een nieuw modern jasje gestoken. Ook de foto's van onze adv...

Meer lezen | Meer lezen

paprika 2010 week 4

Terug naar het overzicht

We hebben een koude en relatief donkere maaand januari achter de rug. In deze periode zien we ook nog veel verschillen in licht per regio. Door het weinige licht hebben we in week 3 en 4 maar weinig zetting gezien. De hele vroege zaaiers (voor 15/10) hebben een vrucht per stengel hangen, de latere gewassen vertonen nog weinig zetting. Op 26 januari hebben we een lichte dag gehad waardoor er wat vruchten zijn gezet, maar dit mag op veel bedrijven nog geen volledige zetting worden genoemd.De meeste gewassen stonden nog wat zwak door de donkere dagen ervoor en gebruikten deze mooie dag vooral voor een stukje groeiherstel.

-Het gevolg van het relatief donkere weer is dat veel paprika's momenteel bij een vrij lage etmaal groeien, 18 a 19 graden komt voor. Let op bij deze gewassen dat de knoppen niet verstenen, en probeer in ieder geval op de dag toch zeker 4 a 5 uur op minimaal 21 graden uit te komen. Bij donkere dagen mogen we wel om 15.00 uur naar de nacht gaan.

-Bovendien is het goed om bij een toename van het licht ook met de nachttemperatuur te verhogen . Stel een lichtsomverhoging in in de nacht. Verhoog de nachttemperatuur op de lichtsom, b.v met 0,5-1 graad met een traject van 250-500 joules Als we te koud blijven met toenemend licht is de kans op kwaliteitsproblemen met o.a. staartjes en/of oortjes groot.

-De bedrijven die wel zetting hebben moeten nu zo snel mogelijk dunnen om de groei in de plant te houden. De zetting, meest op het 4e blad moet gevolgd worden door twee leeggemaakte oksels. 

-Op een aantal bedrijven is boven het gewas nog een AC foliescherm aanwezig. Bedenk dat de planttemperatuur onder deze schermen vrij hoog blijft. Dit betekent dat de dagtemperatuur vaak vrij gemakkelijk wordt gehaald, maar let op dat dit in de nacht
voldoende gecompenseerd wordt. Stel de nachttemperatuur wat lager in, en let op dat in de avond de temperatuur voldoende snel  afkoeld naar de nacht. Sluit het beweegbaar bovenscherm pas als de kastemperatuur naar de nachttemperatuur is afgekoeld.

-Na vandaag krijgen we volgens de weerdeskundigen wat lichter en kouder weer. Door deze voorspelling krijgt het laten liggen van de AC-folie het voordeel van de twijfel, zeker bij de wat jongere gewassen. Gaat het gewas echter dof van bladkleur staan, dan moet de reaktie altijd het verwijderen van de AC folie zijn. Als tussenfase kan nog gewerkt worden met kieren of gaten in de folie om het overtollige vocht af te voeren. Maak de kier in het scherm liefst op een warmere plek in de kas, b.v boven de middenpad. Hier krijgen we meestal geen kouval en wordt er wel vocht afgevoerd.

-Qua licht hebben we tussen 11.00 uur en 14.30 uur vaak 55 a 60 % van de totale daglichtsom te pakken. Probeer in deze periode zoveel mogelijk het scherm te openen. Ook bij buitentemperaturen onder de 0 graden geeft de zon bij 175 a 200 Watt nu al extra  warmte in kan de temperatuur vaak redelijk gehaald worden. Eventueel kan na 14.30 uur de temperatuur bij weer gesloten scherm nog enkele uren worden vastgehouden.

-temperatuurverschillen zorgen altijd voor verschil in groei en verschil in kwaliteit. Te koude en te warme hoeken zorgen voor onbalans in de plant, en vooral koude hoeken geven altijd een verminderde kwaliteit. Kijk goed op Uw bedrijf of er oplosssingen zijn. Vaak is het afdichten van scherm en of folie bij de gevel, het anders instellen van de gevelverwarming, het dichtknijpen van buizen in warme hoeken, of het schilderen met aluminiumverf in warme hoeken een oplossing om verschillen kleiner te maken. Ook de plaats en blaasrichting van de ventilatoren kunnen invloed hebben.  Op veel bedrijven zien we verschillen, soms weten we ook een oplossing maar beginnen we er vaak niet aan.

-Let ook goed op de werking van de meetbox, de hoogte en plaats waarop deze hangt (niet boven een buis of onder een kier). Bij een verdeelgroep in de kas is het ook belangrijk dat de minimum en maximum temperatuur naar dit verdeelstuk toe voldoende hoog staat ingesteld. Vaak zie je een afdeling te traag reageren door te lage aanvoertemperatuur naar het verdeelstuk toe.

-De eerste dierlijke parasieten komen we al weer tegen in de paprika. Luis, thrips, mineervlieg en witte vlieg zijn alweer gesignaleerd. Voorwaarde voor een goede bestrijding is altijd een goede scouting van de plagen. Hang vangplaten weg en instrueer Uw werknemers goed.  Een goede waarneming van de eerste aantasting en het verloop daarna is voorwaarde voor een goede bestrijding.  Een niet voldoende werking van de biologische bestrijding is in 80% van de gevallen een gevolg van een te late reaktie door te laat of onvoldoende waarnemen van een plaag. Vooral op grote bedrijven gebeurt het regelmatig dat plagen als b.v. boterbloemluis teveel schade hebben aangericht voordat ze worden aangepakt.