Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden we de leden op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je in via deze link. ...

Meer lezen | Meer lezen

Nieuwe website Horti Consult

De nieuwe website van Horti Consult is vanaf heden online. Zoals u ziet is de site in een nieuw modern jasje gestoken. Ook de foto's van onze adv...

Meer lezen | Meer lezen

Paprika 23 2009

Terug naar het overzicht

Paprika 1 juni 2009

Teelt:
De produktie zal wel iets terugvallen ten opzicht van voorgaande weken, alleen zien we dat er geen grote gaten in de produktie zullen ontstaan. De kwaliteit is over het algemeen goed te noemen, mits er op tijd gesneden wordt. Wel zien bij vruchten die in de zon hebben gehangen en die wat later gesneden wordt iets meer zonnebrand(rijpheidstippels) ontstaan.

Klimaat:
Het licht lijkt de afgelopen tijd goed, maar toch liggen we qua lichtmeting nog 2% achter ten op zichte van voorgaande jaar(op 10 jaar gemiddelde zelfs meer). De komende tijd zal de buitentemperatuur wat toenemen, alhoewel nu de komende dagen dit nog niet het geval is. Als de etmaaltemperatuur boven de 22C komt is het beter om de nacht lager in te stellen. Boven deze temperatuur is nauwelijks snelheid te winnen en dit kost grofheid. Met deze temperaturen moet er generatief gestuurd worden, als straks de nachten warm worden kan het niet meer. Afluchten naar de nacht of voornacht is een generatieve actie. Moet er vegetatief gestuurd worden dan ramen zeker niet open om af te luchten. Over het algemeen is de indruk dat verliezen van vocht produktie kost. Hierbij geldt ook dat het gewas vaak door verdamping voor meer verkoeling kan zorgen dan door het openen van de ramen.  Een te hoog vocht kan ook problemen geven, zeker in nacht en ochtend. Zo zien we in de nachten bij weinig buisgebruik het vochtpercentage boven de 90% uitkomen. Hiermee moeten we oppassen, zeker als er fusarium in het spel is. Wees ook alert op het vocht in de ochtend. Beter sneller luchten dan te warm en te broeierig in de ochtend. Laat de windzijde in de ochtend niet te ver nalopen. Dit geeft meer problemen om vocht kwijt te raken. Ga pas in de middag aanvangen met knijpen van de luchtramen.

Watergift:
Op zonnige dagen moet er zeker tot 19.00 uur water kunnen worden gegeven. Ook het toepassen van een nachtbeurt/avondbeurt kan aan te raden zijn.  Laat de mat-Ec niet oplopen boven de 2.5. Laat de druppel-ec met zonnige dagen op het heetst van de dag rustig teruglopen tot 1.8. Wees alert op het realiseren van meer dan 30%(met name dagen met hoge luchtvochtigheden) per beurt na 15.30 uur. Dit i.v.m het te nat ingaan van de nacht van de matten.  Ga bij de watergift er niet zomaar vanuit dat de geregistreerde drain uit de drainput geheel juist is. Het kan namelijk voorkomen dat litertellers afwijken of dat op èèn of andere manier niet alle drainwater terugkomt. Regelmatige (handmatige) controle door emmertjes of controle via drainbakken is dan ook al snel aan te raden.

Plagen:
Veel luizen en rupsen worden er nu gevonden. Laat vooral in deze tijd de aantasting van luizen niet te groot geworden.  Ook rupsen vormen nu een bedreiging. Wacht niet te lang met het bestrijden. Kleine exemplaren zijn veelal gemakkelijker te doden dan grote. Daarnaast worden er nu ook wantsen gevonden. Met name de brandnetelwants kan in een korte tijd veel schade aanrichten. Hierbij groeien de koppen veelal niet meer door. Bij een appelwants zien we gaatjes in de kop(prikschade) welke later uitgroeien tot grotere gaten. Zwavel nu van 21.00 tot 6.00 uur in de ochtend. Vaak ontstaat de eerste schade bij niet meedraaiende potjes. Aandachtspunten; controleer of alle potten meedraaien, zorg dat de potjes maximaal halfvol zitten, vervang de zwavel als deze te vervuild is. Zorg bovendien dat tussen het potje en het verwarmingselement maar maximaal 3 à 4 mm ruimte zit.

Diversen:
Toppen
Dit mag ons inziens wel op 1 blad,( zeker bij rassen zoals Viper waar vruchten snel op het 2e oksel zetten en vervolgens uitbreken),  maar top niet in de bovenste 15 cm van de plant. Minimaal elke 16 à 17 dagen is wel nodig, 3 weken is nu te lang. In principe is elke 14 dagen ideaal.
Hoge temperaturen en meer licht betekent ook meer arbeidsbehoefte van het gewas. De snelle afrijping van de vruchten en een snellere gewasgroei zijn hierbij verantwoordelijk voor meer werk. Zorg dat u een goede planning heeft van de oogstverwachting en stel deze op tijd bij. Kijk hierbij ook naar het arbeidsaanbod. Immers de komende tijd zullen er meer mensen op vakantie gaan en bent u dus meer afhankelijk van minder ervaren krachten. Op tijd aantrekken en inwerken van deze krachten kan u veel ergernis en tijd besparen. Zorg ook dat u daadwerkelijk goed de tijd neemt om uw personeel zorgvuldig in te kunnen werken. Achterlopen met arbeid kost immers geld. Zo is een achterstand in toppen en draaien is vaak moeizaam in te lopen. Bovendien gaat er door grote toppen weg te nemen ook veel energie verloren. Een ander nadeel is hierbij ook dat de kans op brandplekken sterk toeneemt. De zon krijgt door het wegnemen van grotere toppen vrij spel op de vruchten. De overgang is hierbij groot. Met name vruchten in het halfgroene stadium zijn hier erg gevoelig voor. Het bijzijn met uw werk geeft u ook de mogelijkheid om op extreme zonnige en warme dagen alleen de in ochtend te toppen en te draaien. Zorg ook ervoor dat het puntje van het mes verwijderd is zodat er minder kans is op beschadiging van naburige vruchten.