Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden we de leden op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je in via deze link. ...

Meer lezen | Meer lezen

Nieuwe website Horti Consult

De nieuwe website van Horti Consult is vanaf heden online. Zoals u ziet is de site in een nieuw modern jasje gestoken. Ook de foto's van onze adv...

Meer lezen | Meer lezen

paprika week 1 2010

Terug naar het overzicht

paprika week 1 2010


-Allereerst iedereen nog een gezond en succesvol 2010 toegewenst.

-Na enkele donkere dagen tussen kerst en nieuwjaar wordt voor deze week redelijk wat licht voorspeld. Dit komt goed uit voor de vroege zaaiingen,  deze gewassen hebben immers nu voldoende gewasmassa opgebouwd en kunnen naar een sterke bloem gaan werken. Hiervoor is een koudere nacht gewenst om voldoende kracht in het gewas op te bouwen. Denk hierbij aan een voornacht van 16,5-17 graden en een nanacht van 18,0-18,5 graden. Wel is het belangrijk om overdag voldoende temperatuur te maken, de plant moet om 9.00 uur op 20 graden zijn, en de planttemperatuur moet zeker 3 a 4 uur boven de 21 graden komen. Hier hoort een stookinstelling van minimaal 4 uur 21 graden bij, in kombinatie met een minimum buis die tussen 12.00 uur en 15.30 uur niet onder de 40 graden mag zijn. Met de zon erbij mag het gerust 24 a 25 graden worden.
-De latere planters zijn nog bezig met het maken van voldoende bladmassa, hier moet nog worden doorgestookt. Een net geplant gewas mag op de lichtere dagen gerust een etmaal  van 22 graden hebben, als het gewas al een a twee weken in de kas staat moeten we meer richting de 21-21,5 graden denken.
-Het wordt de komende week waarschijnlijk te koud om het scherm veel te openen. Bij vriezend weer verliezen we vaak meer aan groei-klimaat als wat we aan licht winnen bij een geopend scherm.  Openen is alleen verstandig tussen 11.00 uur en 14.00 uur als er voldoende licht is. Bij  vriezend weer moeten we dan denken aan 175 watt. Bij 3 a 4 graden boven nul kan het scherm even open bij > 150 watt. Des te kleiner het gewas, des te minder de noodzaak om het scherm te openen. Bij tuinders met een dubbel scherm of ac folie in kombinatie met een doekscherm is het natuurlijk wel nodig om een scherm vlot te openen. Vanaf 9.00 uur -15.30 uur hebben we ongeveer 80% van de
totale hoeveelheid licht, dus in deze periode moeten we het eerste scherm openen.
-Voordat we naar een sterke bloem gaan werken mogen we voldoende water geven. 2 a 3 beurten per dag  van 100 cc per plant (3-stengels) is nodig, de plant moet immers volume maken. Als we naar zetting gaan werken is het verstandig om de watergift te gaan afbouwen naar 1 klein beurtje per dag, bij zacht weer mag gerust eens een beurtje worden overgeslagen. De mat mag tegen de zetting gerust ongever 20% interen, en we moeten beginnen met het verlagen van het watergehalte ongeveer 2 weken voor de gewenste zettingsdatum. Dit betekent dat de mat gemiddeld 1-1,5 %  per dag mag interen in deze twee weken.
-Hang nu de gele of blauwe vangplaten uit om op tijd insecten te traceren. Rups, thrips, witte vlieg, ineervlieg en luis zijn al gesignaleerd.
-het gebruik van melk heeft de laatste jaren weinig de aandacht. Het is echter nog zeker aan te bevelen, zeker als uw ras niet alle virusresistenties heeft. Gebruik de melk minimaal tot na het  vastzetten van de planten. Virus is geen groot probleem landelijk gezien, maar het duikt elk jaar toch weer op, en op de bedrijven waar we het zien kan de schade toch aanzienlijk zijn.
-Vooral de viper wil gemakkelijk wat doorrekken. Begin met dit ras niet te laat met aanbinden.