Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden we de leden op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je in via deze link. ...

Meer lezen | Meer lezen

Nieuwe website Horti Consult

De nieuwe website van Horti Consult is vanaf heden online. Zoals u ziet is de site in een nieuw modern jasje gestoken. Ook de foto's van onze adv...

Meer lezen | Meer lezen

paprika week 1 2011

Terug naar het overzicht

De laatste week hebben we een aantal redelijk lichte dagen gehad, waarbij de vroege zaaiers hebben kunnen werken aan het versterken van de knop terwijl de latere zaaiers nog gewas konden maken. De gewassen zijn nog wel wat achter in ontwikkeling ten opzichte van een gemiddeld jaar. Het is nu zaak om nu de nachttemperaturen niet te hoog in te stellen om gewas en knop sterk te houden We kunnen nu beter wat kracht over hebben om eventueel donkere dagen gedurende de komende week op te kunnen vangen. Stel nachttemperaturen in van 17 graden voornacht en 18 graden nanacht. Ga in
principe niet veel lager , zeker niet voor meer als enkele dagen. We vertragen het gewas dan teveel.  We kunnen beter wat later zetting hebben als vroege zetting op een te traag gewas.

Elk jaar weer zien we toch grote temperatuurverschillen in de gewassen. Deze zijn goed in kaart te brengen door het meten van de mattemperatuur. Kijk kritsch naar warme en koude hoeken. Warme hoeken kunnen we vaak verkleinen door het schilderen van de buizen met aluminiumverf. In koude hoeken moeten we kritisch kijken naar de afdichting van het scherm of de AC-folie. Ook het aanbrengen van een laag extra folie of bijvoorbeeld het aanbrengen van noppenfolie tegen een buitenwand kan koude hoeken verkleinen. Bovendien kunnen we met de ventilatoren ook nog invloed uitoefenen. Vaak staan deze niet maximaal omdat ze dan teveel geluid voortbrengen. Dit kan hinderlijk zijn voor het personeel, maar zeker gedurende de nachtelijke periode is dit geen bezwaar en kunnen de ventilatoren (indien nodig) op standje "irritant"  Een aantal bedrijven heeft boven het scherm een of meerdere verticale afdichtingen gemaakt dwars door de kasruimte waardoor we minder stromig boven het schermdoek krijgen. Hiermee worden goede resultaten gehaald en zien we de temperatuurverschillen onder het doek kleiner worden. De afdichting vind vaak plaats met doek dat wordt gebruikt in gevelschermen of met wat dikkere UV bestendige folie.

Nu we naar de zetting gaan werken mag het vochtgehalte in de mat ook verlaagd worden. Als een vochtgehalte van b.v. 80% de beginwaarde is mag gerust naar 60% worden ingeteerd. Dit kan de zetting wat bevorderen, en is bovendien goed voor een wat sterker wortelgestel en een betere gehele doorworteling van de mat. Met het verlagen van het vochtgehalte is een betere beheersing te realiseren als met het verhogen van de EC.

Normaal blijven veel telers kort toppen tot de zetting is gerealiseerd. Omdat op veel bedrijven de gewashoeveelheid nog niet groot is kan het zinvol zijn om nu al op een blad te gaan toppen om daarmee  wat meer bladmassa te maken.

Na 2 a 3 teeltweken zien we de eerste schadelijke insecten weer tevoorschijn komen in de kassen. Momenteel is het aantastingsniveau overal nog vrij laag, alleen rupsen zien we al wat meer, verder is het nog vrij rustig. Misschien is het koude decemberweer daar mede debet aan. De komende week gaan de buitentemperaturen weer oplopen en kunnen plagen als luis, mineervlieg en spint weer verwacht worden.

Volgens de weervoorspellers gaan de buitentemperaturen in de loop van de komende week oplopen naar 8 a 9 graden. Omdat vooral de wat grotere gewassen al gauw een minimum lichtbehoefte van 150 joules per dag nodig hebben zullen we de schermen wat gemakkelijker moeten gaan openen. Tussen 10.00 uur en 15.00 uur hebben we ongeveer 75% van de hoeveelheid licht buiten. Probeer in deze periode dan ook zoveel mogelijk het scherm open te houden Let in de avonduren op dat onder een gesloten scherm de afkoeling naar de nacht niet te traag verloopt. Is dit het geval trek dan een temperatuurkier.