Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden we de leden op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je in via deze link. ...

Meer lezen | Meer lezen

Nieuwe website Horti Consult

De nieuwe website van Horti Consult is vanaf heden online. Zoals u ziet is de site in een nieuw modern jasje gestoken. Ook de foto's van onze adv...

Meer lezen | Meer lezen

paprika week 11/12 2011

Terug naar het overzicht

-Afgelopen week hebben we op bijna alle bedrijven redelijk veel zetting gehad. Enkele heel vroege zaaiers hebben het eerste zetsel al weg, veel telers gaan nu volop geel, rood en oranje snijden. Hierdoor is de fysieke belasting op veel bedrijven momenteel niet erg hoog. De vruchten van het eerste zetsel zijn al gesneden of bijna oogstrijp en trekken niet meer hard aan de plant. De vruchten van de tweede zetting zijn nog klein en zijn nog geen hoge belasting voor de plant. Bedrijven die enkele weken geleden wat tussenzetting hebben gehad staan nu redelijk in balans, maar op de overige bedrijven is er redelijk veel kracht op de plant. We hebben nu al enige dagen veel licht en de komende dagen zijn de vooruitzichten zeer goed. Dit betekent dat er op veel bedrijven tempo kan worden gemaakt. Etmalen van 20,5 a 21 zijn bijna overal nodig, op een enkel bedrijf zien we zelfs grove bloemen verschijnen en moet er nog hoger gerealiseerd worden.

 -Qua luchten blijft het nog goed opletten. De laatste dagen zien we wat veranderlijke windrichtingen en hebben we af en toe een wat milder buitenklimaat. Overwegend hebben we echter nog te doen met oosten of noorden windrichting, en dat betekent dat we nog zeer voorzichtig met de windzijde moeten luchten. Lucht aan de windzijde maximaal 5 a 10 cm en dan nog alleen als de buitentemperaturen boven de 13 a 24 graden komen. Vooral in de ochtend- en avonduren hoort de windzijde nagenoeg dicht te blijven. Voor 10.00 uur is het nog te koud om de windzijde mee te luchten. Overdag mag de kastemperatuur gerust naar 25 a 26 graden doorlopen, probeer in de middag wel altijd een kleine raamstand aan de luwe zijde erin te houden, anders hebben we al snel een te benauwd klimaat.

-De laatste 4 weken hebben we weinig rupsen gezien, maar nu zien we ze op diverse bedrijven wel verschijnen. Ook komen we plaatselijk wat spint en thrips tegen.

-Met toppen kunnen we de komende periode voorzichtig zijn. We moeten nu voldoende gewas maken. Dit betekent dat we alleen de grootste toppen moeten wegnemen om voldoende bladmassa boven het zetsel te houden. De hoeveelheid licht is de laatste dagen al boven de 650 Watt opgelopen, dus bladmassa boven in de plant is nodig. Schermen is eigenlijk nog niet nodig, of er moet sprake zijn van zeer weinig gewas of van zeer gevoelige soorten.

-Nu we veel instraling hebben moeten we meer gaan luchten en gaan de schermen voor een langere periode open. Dit betekent dat ook de watergift verhoogt moet worden. Gaven we de laatste weken nog 2-2,4 cc per joule, nu moeten we toch minimaal 2,5 cc per joule gaan geven. Geef water van 9.00 uur tot 16.00 uur en zorg voor minimaal 25 % drain.

 -Doseren van CO2 is nu nodig van 8.00 uur tot 17.00 uur. Ga niet boven de 1000 ppm, maar probeer deze waarde wel te halen. Het is wel belangrijk om gedurende de gehele periode te blijven doseren. Beter constant op een wat lager niveau als hogere waarden gedurende een kortere periode.