Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden we de leden op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je in via deze link. ...

Meer lezen | Meer lezen

Nieuwe website Horti Consult

De nieuwe website van Horti Consult is vanaf heden online. Zoals u ziet is de site in een nieuw modern jasje gestoken. Ook de foto's van onze adv...

Meer lezen | Meer lezen

paprika week 12/13

Terug naar het overzicht

-Rond week 5 zijn er veel paprika's gezet. Deze gaan in week 13,14 en 15 gesneden worden. In week 11 en 12 is er wederom veel zetting geweest. Hiervan zal in week 19 en 20 gesneden gaan worden. Dit betekent dat er in de weken 16, 17 en 18 weinig aanvoer van gele en rode paprika zal zijn. Door het weertype is de tweede zetting voor veel bedrijven in dezelfde weken gekomen. Alleen de vroege zaaiers die wat doorgestookt hebben zitten een weekje voor op voernoemd schema.

-Afgelopen week is er op veel bedrijven behoorlijk groei ontstaan. Dit betekent dat er nu redelijk veel topwerk in de gewassen zit. Blijf echter toch wat laag in de plant toppen, over twee weken zal de groei onder invloed van het redelijk grote tweede zetsel weer snel gaan afnemen. Als we nu teveel blad boven uit de plant wegtoppen hebben we over enkele weken kans op een te schrale gewasstand.

-Luis en thrips zijn momenteel de meest voorkomende plagen. Ik verwacht op korte termijn ook weer rupsen, we zien links en rechts weer een motje vliegen.
Probeer nu je personeel goed te laten scouten op ziektes, de bioloog komt ook maar op enkele plekken in de kas. Zelf signaleren met je eigen personeel is nodig voor een goede verdeling  van de natuurlijke vijanden. Tweewekelijkse controle van de vangplaten is ook een goede manier om inzicht te krijgen in het verloop van de aantastingen van o.a. thrips.

-Bij het mooie weer van week 12 hebben we veel verschillen in hoeveelheid watergift kunnen waarnemen. 2,5 cc per joule is voldoende, bij hogere giften zien we vaak teveel drain en/of te natte matten. Tot 13.00 uur mag er best redelijk drain worden gemaakt, na 13.00 is een drainpercentage van max 25%  per beurt meer als genoeg. Vaak betekent dit dat we na 13.00 uur de beurt wat kleiner moeten maken, of dat we dan de lichtsom waarop we druppellen wat hoger moeten instellen.

-Op diverse bedrijven is de tweede zetting vrij groot, waardoor we zien dat de plantbelasting soms al tot boven de 30 vruchten per m2 oploopt. Het is dan zinvol om slechte, kromme vruchten en tweede vruchtjes in een oksel weg te halen. Bekijk ook of er straks geen vrucht groen moet worden weggesneden. Bij een te hoge plantbelasting kan de groei over enkele weken te hard terugvallen.

-Pas nog steeds op met luchten aan de windzijde. Bij buitentemperaturen onder de 10 graden luchten we vaak teveel kou binnen.  Bij zonnig weer mag de kastemperatuur niet hoger oplopen als 25 a 26 graden. Hogere temperaturen verzwakken het gewas teveel.  

-De komende week wordt wisselvallig weer opgegeven. Stel de maximum buis niet te hoog in, of pas een lichtverlaging toe. (max buis b.v. 60-10 op licht ) Vaak zien we dat bij wisselend weer de buis tijdens buien vrij warm wordt, waarna bij doorkomende zon de kastemperatuur doorschiet.  Door de buis te begrenzen bij licht wordt deze wat vlotter teruggerekend. Hiernaast is het verstandig om geen lichtverhoging op de ventilatie in te stellen. Een rustige p-band is goed, maar de lichtverhoging geeft gemakkelijk een te benauwd klimaat bij een fel doorkomende zon.