Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden we de leden op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je in via deze link. ...

Meer lezen | Meer lezen

Nieuwe website Horti Consult

De nieuwe website van Horti Consult is vanaf heden online. Zoals u ziet is de site in een nieuw modern jasje gestoken. Ook de foto's van onze adv...

Meer lezen | Meer lezen

paprika week 13/14

Terug naar het overzicht

paprika week13/14 2010


-Het weer is nu veranderd in voorjaarsweer. De nachten zijn nog wat koud,maar overdag lopen de temperaturen al aardig op. We moeten in de ochtend nu opletten dat de kastemperatuur niet te snel doorschiet. Lucht maximaal 1 graad boven de stooktemperatuur tot ongeveer 14.00 uur. Pas daarna kunnen we de luchtlijn verder laten oplopen. Lucht nog wel met rustige p-banden in de ochtend, de buitentemperaturen zijn dan vaak nog onder de 10 graden.
-De meeste gewassen zijn nu zwaar belast. Het eerste zetsel is eraf bij de vroege zaaiers, maar de meeste telers snijden nu volop van deze eerste zetting. De tweede zetting is op veel bedrijven vrij groot en is volop aan het uitgroeien. Vandaar dat we momenteel  over het algemeen nog weinig ruimte in de plant hebben voor zetting. Bij dagen boven de 1500 joules moeten we dan ook etmalen van minimaal 21 graden draaien. Te koud in de nacht stuurt teveel energie naar de vruchten, en de plantbelasting is op veel bedrijven al vrij hoog.
-Rupsen is momenteel een plaag die duidelijk naar voren komt. Hiernaast zien we algemeen luis in de gewassen.  Van meeldauw of virussen zien we gelukkig nog weinig aantastingen.
-De watergift moeten we nu aanpassen aan het weertype. Omdat we meer gaan luchten zal er ook meer water door de plant gaan. We moeten nu minimaal 2,5 cc per joule geven, en doordruppelen tot 17.00 uur De gewenste hoeveelheid drain is 25 % minimaal.
-Vandaag was de zon vrij sterk. Het gebruik van het scherm voor andere doeleinden als energiebesparing komt weer aan de orde. Bij de meeste gewassen hangen er nu geen kleine vruchten boven in de kop. BIj een open gewastype (b.v. bij viper) kan schermen vanaf 600 a 625 watt nodig zijn. Bij vollere gewassen kan men zeker tot een lichtniveau van 700 a 725 watt het scherm open houden.
Neem vooral de eerste dagen van het scherpe weer geen risico, bij twijfel kun je het scherm de eerste dagen beter iets vroeger dichtsturen.
-De tweede zettting is op veeel bedrijven aan de grote kant. Het is raadzaam om uit dit zetsel een groene weg te snijden, zeker als het gewas nog vrij weinig massa heeft