Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden we de leden op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je in via deze link. ...

Meer lezen | Meer lezen

Nieuwe website Horti Consult

De nieuwe website van Horti Consult is vanaf heden online. Zoals u ziet is de site in een nieuw modern jasje gestoken. Ook de foto's van onze adv...

Meer lezen | Meer lezen

paprika week 17 2012

Terug naar het overzicht

-In week 18 gaan de produkties van rood en geel goed op gang komen. Op een aantal bedrijven is toch wel wat groen uit het komende zetsel gesneden.  De prijzen zijn voor rood en geel gelukkig wat aangetrokken voor groen is deze momenteel nog onder niveau.  De kwaliteit is tot nu toe goed te noemen al hebben we op sommige bedrijven de laatste weken toch een enkel brandvlekje gezien. Met het huidige wisselvallige weertype komt de zon er soms vrij scherp door en zien we pieken boven de 800 watt. We mogen nu dan ook niet te benauwd telen overdag en de luchting niet te hoog instellen. Laat de maximum kastemperatuur niet boven de 27 graden uitkomen.
-De komende week zitten we nog in relatief koud voorjaarsweer. Omdat dit gepaard gaat met  matige hoeveelheden licht zullen  we de etmalen wat naar beneden moeten bijstellen. Hadden we vorige week nog etmalen van boven de 21,5 graden, momenteel zijn er dagen bij waarop 20,5 a 21graden voldoende is. Op veel bedrijven mag er na de relatief grote tweede zetting wat groei op het gewas komen. Probeer in deze gewastypes nu de nacht niet te koud te maken en vlak de dagtemperatuur wat af. Top ook niet hoog in de plant om voldoende bladmassa bovenin het gewas te creeeren. Als het weer nu omslaat kan de zon redelijk fel doorkomen en hebben we voldoende blad hoog in de plant nodig.
- Op diverse bedrijven zien we een te laat op gang komende drain. Let hierop als het weer omslaat. De eerste drain moet er om 11.00 uur zijn. Bij mooi weer mag tot 18.30  uur gedruppeld worden, bij regenachtig koud weer is 15.00 uur al lang genoeg. De laatste twee uur dat we watergeven mag de drain maximaal 20 a 25% per beurt zijn. Droger de nacht ingaan voorkomt o.a. olifantspoten, fusarium  en rotting van weefsel aan de voet van de plant. Veel water geven in combinatie met een benauwd klimaat in de middaguren kan fusarium en olifantspoten in de hand werken.
-Qua plagen komen we alles tegen. Vooral de luizen komen massaal voor in de paprikagewassen.  Wacht niet te lang met ingrijpen, bedenk dat een middel als plenum al gauw 4 tot 5 dagen nodig heeft om zijn werking te laten zien. Ook rupsen kunnen zich in deze tijd van het jaar enorm snel ontwikkelen.
-De periode van wat meer drukte op de bedrijven breekt nu aan. Dat betekent dat er minder tijd komt voor een aantal werkzaamheden. Kontrole wordt dan vaak een sluitpost. Dit kan echter niet. Stel een lijst op van zaken die wekelijks noodzakelijk gecontroleerd moeten worden. Belangrijk hierbij is vooral de watergift en afgifte per kraanvak. Zorg dat er in elk kraanvak een meting is op een gemakkelijk zichtbare plaats.

-Denk ook aan een regelmatige controle van de zwavelpotten. Als deze potten al wat ouder zijn kan er een enorm verschil in temperatuur optreden tussen de potten onderling. Meet de potten een keer met een infrarood meter als ze aanstaan en kijk of ze allemaal voldoende warm worden . (meet de temperatuur van de vloeibare zwavel) Eventueel een verwarmingselement vervangen als een pot tever achterblijft in temperatuur. Zorg dat alle potten ongever voor de helft gevuld zijn, en controleer ook de afstand van de pot tot het verwarmingselement. Enkele mm afstand is voldoende.