Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden we de leden op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je in via deze link. ...

Meer lezen | Meer lezen

Nieuwe website Horti Consult

De nieuwe website van Horti Consult is vanaf heden online. Zoals u ziet is de site in een nieuw modern jasje gestoken. Ook de foto's van onze adv...

Meer lezen | Meer lezen

Paprika week 2 2009

Terug naar het overzicht

Horti-Consult wenst u een gezond en gelukkig nieuwjaar toe!
Het jaar 2009 is goed begonnen met veel licht maar wel met koude temperaturen. De vroegste planters die hierbij gebruik hebben gemaakt van dubbelscherm en/of scherm gecombineerd met plastic hebben hiervan goed kunnen profiteren. Door de koude temperaturen zien we dat het vocht in de kas gemakkelijk wat lager blijft. Al dit licht is wel positief voor de vroege zetters. Over het algemeen is het redelijk aan het zetten, alleen is 100% zetting ondanks het mooie weer nog niet altijd gerealiseerd. Ook zien we bij deze vroege zetters de groei al wat meer terugvallen. Etmalen die we hierbij zien liggen veelal tussen de 18 en 19,5 graad. Het blijft hierbij afwegen wanneer de temperaturen hierbij weer omhoog  zou kunnen om de groei te bevorderen, maar de zetting moet hierbij wel betrouwbaar blijven. Belangrijk is hierbij zeker om het licht mee te blijven nemen. De nacht verhogen met een graad is dan ook raadzaam wanneer het licht boven de 300 joules komt.
De eerste vruchtjes mogen zich ook niet onder het 3e en 4e oksel bevinden. Snoei is zeker noodzakelijk wanneer er meer dan 1 vrucht op de stengel zit.
De jongere gewassen die net geplant zijn geld dat er in deze periode nog redelijk kan worden doorgestookt. Etmalen liggen hierbij tussen de 20,5 en 23 graden. Toch moeten we hierbij opletten dat er bij donkere dagen niet te hard wordt doorgestookt, zeker als de plant al door de splitsing heen is. Stoken bij donker geeft meer ongelijkheid in de stengels. Op een dag onder 150 joules mag het etmaal 1 graad lager zijn dan als op een dag met meer dus 150 joules. Dus ook hier lichtafhankelijk sturen.
Afgelopen week hebben we grote verschillen in de buitentemperaturen in de verschillende regio’s gezien. Toch merktn we dat de zonsterkte al iets aan het toenemen is. De straling van de zon gaat hierbij weer richting de 300 watt. Voor het openen van het scherm is het belangrijk dat de temperatuur boven het scherm is opgewarmd en de buisvraag al richting de 37 graden loopt. Ook dient de lichtverhoging er al bijgerekend te zijn voordat het scherm opengaat. Bij gebruikmaken van plastic scherm zien we dat het doek toch veel licht wegneemt als dit gesloten blijft. Zeker als het doek al wat enige jaren meegaat. Het bovendoek kan bij 2 schermen eerder worden geopend, zeker als het vocht in de kasruimte gaat toenemen. Probeer bij het aanbinden van de stengels de kop van de plant aan de buitenkant van de rij te houden, zodat deze zover mogelijk uit elkaar te blijven staan en de lichtbenutting zo optimaal mogelijk is. Loop ook in deze periode niet achter met toppen. Wees voorzichtig vanaf het oksel van waaraf je zetting wilt. Laat hierbij een blad of een steeltje staan om de knoppen zo min mogelijk te beschadigen.
Wees bij een gesloten kas voorzichtig met C02 doseren. Controleer de meting en de aanvoerslangetje inclusief het pompje van de meter. Controleer ook de tijdsduur dat de unit draait. Als dit langer is dan 10 minuten is het zeker raadzaam om de meter te controleren. Kijk ook eens naar uw alarmen. Staan deze met deze koude buitenomstandigheden nog wel op de goede waarden?