Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden we de leden op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je in via deze link. ...

Meer lezen | Meer lezen

Nieuwe website Horti Consult

De nieuwe website van Horti Consult is vanaf heden online. Zoals u ziet is de site in een nieuw modern jasje gestoken. Ook de foto's van onze adv...

Meer lezen | Meer lezen

Paprika week 20 2012

Terug naar het overzicht

Paprika week 20 2012

Teelt:
Afgelopen week hadden we in onze registratie de 8e week op rij van rond de 8000 joules. Qua licht gaat dit wel lekker strak, maar in vergelijking met het voorgaande jaar lopen we toch zo’n 17% licht mis. Natuurlijk kregen we vorig jaar geen spetterende zomer en zullen we hopelijk dit jaar compenseren. Qua klimaat was het op enkele dagen naafgelopen week uitgezonderd goed te sturen. Buitentemperaturen blijven ook in de voorspelling een beetje koud, maar hopelijk gaat het licht meer meewerken. Het gevolg van dit alles is dat vroege en late planters nagenoeg in hetzelfde ritme zijn beland, maar dat de verschillen vooral worden gemaakt door  vroege en late rassen.  Een ras zoals bijvoorbeeld Viper welke vroeger redelijk snel was met voorgaande rassen wordt nu vergeleken met snellere rassen waardoor dit ras al snel als traag wordt bestempeld.  Voor de komende weken hangt er nagenoeg t/m de langste dag nog voldoende plantbelasting aan om te snijden. Rond de langste dag zal er even een gaatje ontstaan. De laatste weken zien we de gewassen traag zetten en is die 8000 joules toch te weinig om goed door te zetten.

Klimaat:
Het afwisselende weer vraag om diverse instellingen. Dit betekent met warm weer dat het etmaal beneden de 22 graden moet worden gehouden. Bij koude buitentemperaturen moeten we ervoor zorgen dat het etmaal minimaal 21 graden redt. Dit om toch voldoende snelheid te houden op de te oogsten vruchten. Duidelijk is dat wanneer we de plantbelasting kunnen verlagen de zetting dan pas weer toeneemt. Op een aantal plaatsen komen we toch nog tegen dat de max. raamstanden beperkt zijn. Pas in deze tijd hier goed mee op.  Met benauwd weer is het belangrijk om de windzijde minder achter te laten lopen. Zorg verder dat er overdag altijd gewerkt wordt met een kiertje lucht aan beide kanten zodra de kastemperatuur boven de 23 graden komt. Natuurlijk mogen deze “kiertjes”de kastemperatuur niet teveel verlagen, maar deze zorgen er wel voor dat er geen te benauwd klimaat ontstaat en de ramen sneller reageren wanneer de zon opeens doorbreekt. De zon heeft in deze tijd met een instraling van 850 watt en meer een grote invloed.  De zonstand in combinatie met de kasstand kan van grote invloed zijn. Wanneer die bijvoorbeeld in de namiddag op een kant draait is het oppassen dat er juist in deze tijd geen brandplekken ontstaan door hoger vruchttemperaturen. Pas dan ook met te hard knijpen in deze periode wanneer dit bijvoorbeeld het geval is. Nu er wat drogere dagen komen wordt er links en rechts gekeken naar het toepassen van al dan niet diffuus krijt. Na dit jaar zullen we veel wijzer hierover zijn hopelijk. Belangrijk is wel dat het glas schoon is voor het opbrengen, maar van veel stof op de ramen is met de regen van de laatste tijd weinig sprake.

Watergift:
Watergeven met sterke weersveranderingen blijft het moeilijkste. Duidelijk is wel dat de laatste jaren geleerd hebben dat een teveel aan water en grote hoeveelheden drain al snel voor problemen kunnen zorgen zoals flesjesschimmel en olifantenpoten. Vooral  bij deze laatste kwaal zijn natte potten veelal de oorzaak. Een aantal telers hebben als proef dit jaar de pothoezen in een vroeg stadium verwijderd.  Zorg er ook voor dat draingaten nog goed open zijn.
 Lagere luchtvochtigheden en meer licht zorgen voor meer verdamping van de planten. Wateropname van de planten en ook de intering van de matten neemt dan toe.  Belangrijk is om te kijken naar 1e drainmoment deze  moet toch wel tussen 10.00 en 11.00 uur gerealiseerd worden. Drainpercentages zeggen niets over de hoeveelheid watergift. Hou hierbij ook de Ec van de drain  in de gaten. Deze mag overdag niet stijgen. Stoptijdstip is zeker zo belangrijk als de starttijdstip, maar kijk kritisch naar de drain% aan het eind van de dag. Het is niet nodig om later in de middag nog drain% te realiseren van boven de 30%. Algemeen wordt er tussen de 2 en 2,5 cc per joules gegeven bij de paprika. Werk eventueel in de late middag met een stralingsdrempel, zodat er op donkere dagen toch aan meer intering gewerkt kan worden.

Plagen:
Steeds meer telers beginnen nu luis te vinden. Ook haarden van trips duiken nu ineens soms op. Probeer deze goed te lokaliseren en zet snel hier extra orius uit. Vorig jaar is op veel plaatsen te traag gereageerd op een tripsexplosie, waardoor deze (te) snel toenam. Hang ook blauwe vangplaten in deze haarden, om de ontwikkeling hiervan te kunnen volgen.
Ook spint wordt er nu gevonden. Een vroege herkenning is vaak essentieel. Druk het personeel op het hart om goed naar belagers te kijken. Laat een eerste aantasting aan alle medewerkers zien.
Verder zien we soms een lichte aantasting van meeldauw.
Ook rupsen vormen nu een bedreiging. Wacht niet te lang met het bestrijden. Kleine exemplaren zijn veelal gemakkelijker te doden dan grote.


Diversen:
•Wees kritisch voor verstoppingen en spui liever nog eens een keer.
•Controleer ook de waterafgifteverschillen en de drukverschillen per kraanvak.
•Top vanaf nu niet te kort om uitgroeiende vruchten te beschermen.
•Maak een apart rondje om vruchten die op de grond liggen op te rapen.
•Verwijder vruchten die afwijkend zijn in vruchtvorm, dubbel in het oksel en vruchten op de 2e trap. Liggen met snijden toch op de grond!