Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden we de leden op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je in via deze link. ...

Meer lezen | Meer lezen

Nieuwe website Horti Consult

De nieuwe website van Horti Consult is vanaf heden online. Zoals u ziet is de site in een nieuw modern jasje gestoken. Ook de foto's van onze adv...

Meer lezen | Meer lezen

paprika week 23 2013

Terug naar het overzicht

Algemeen:
Afgelopen tijd is het iets rustiger geweest met het snijden. Mede door het trage lossen van de vruchten zien we dit jaar een moeizame zetting van week 19 t/m week 22. Het licht van week 20 en week 21 was historisch laag, wat ook zeker op langere termijn invloed zal hebben op de produktie.  Grofheid en kwaliteit van de vruchten is over het algemeen goed te noemen. De komende weken wordt er langzaam aan weer meer geoogst. 

Klimaat:
Buitentemperaturen zullen de komende iets oplopen met  rustige nachttemperaturen rond de 10 graden. Dit betekend dat we het klimaat optimaal kunnen sturen, alleen kan een snel doorkomende zon met sterke instraling in deze tijd snel voor verandering zorgen. In tegenstelling tot voorgaande weken moeten we opletten met te rustig telen, zeker als er meer gesneden wordt. Hierdoor zullen kopsterkte en groffe bloemen alleen maar toenemen. Belangrijk is dan ook om goed op te stoken naar de dagtemperatuur, zodat we voldoende strekking op het gewas houden. Ook de ochtendtemperatuur niet te koud houden, maar voorkom al vroeg een te broeierig klimaat. Zeker op regenachtige dagen met af toe zon kan dit  hier als snel voor zorgen. Zorg dan ook dat in de middagtemperatuur als de  kastemperatuur hoger is dan 22 graden voor een kiertje lucht aan beide zijden. Knijpen aan de windzijde is goed met drogere omstandigheden, maar pas op voor te vroege in de middag knijpen. Natuurlijk met schrale omstandigheden en relatief koele buitentemperaturen kan er vroeger geknepen worden. Bedenk dat de zonstand op het gewas hierbij ook van invloed is (vruchten die recht in de zon hangen. Afluchten naar de nacht of voornacht is een generatieve actie. Moet er vegetatief gestuurd worden dan ramen zeker niet openen om af te luchten. Over het algemeen is de indruk dat verliezen van vocht produktie kost. Hierbij geldt ook dat het gewas vaak door verdamping voor meer verkoeling kan zorgen dan door het openen van de ramen. Op een aantal plaatsen is er (diffuus) krijt opgebracht.  De planttemperatuur is hierdoor lager. Met rustig weer moeten we weer opletten dat het niet te traag gaat overdag en zullen we zeker ook overdag iets meer tempo aan mogen houden.

Watergift:
Het blijft bij paprika oppassen met te hoge giften van water. Laatste weken zien we dat met koelere temperatuur er een gift van 2 tot 2,5 cc per joules ruim voldoende was.
Op zonnige dagen moet er zeker tot 16-17.00 uur water kunnen worden gegeven.  Laat de mat-Ec niet oplopen boven de 2.5. Laat de druppel-ec met zonnige dagen op het heetst van de dag rustig teruglopen tot 1.8. Vaak is het beter op donkere dagen om eerder te durven te stoppen (14.00 bijvoorbeeld). Afgelopen zondag en maandag was dit zeker noodzaak.  Mocht het nodig zijn dan kan er altijd nog gekozen worden om een avond/nachtbeurt toe te passen. Wees alert op het realiseren van meer dan 25%(met name dagen met hoge luchtvochtigheden) per beurt na 15.30 uur. Dit i.v.m het te nat ingaan van de nacht van de matten.  Ga bij de watergift er niet zomaar vanuit dat de geregistreerde drain uit de drainput geheel juist is. Het kan namelijk voorkomen dat litertellers afwijken of dat op èèn of andere manier niet alle drainwater terugkomt. Regelmatige (handmatige) controle door emmertjes of controle via drainbakken is dan ook al snel aan te raden. Controleer ook eens op verstopping, zeker nu algen in het bassin toenemen.
Hou verder calcium in het drainwater voldoende hoog met jonge snel groeiende vruchten ivm kans op neusrot.

Plagen:
Ook dit jaar zien we dat spint toch nog onverwachts de kop op kan steken. Wacht niet te lang met het bestrijden/corrigeren zeker als de bezetting door phytopseilus te laag is. Daarnaast worden er nu ook wantsen gevonden. Met name de brandnetelwants kan in een korte tijd veel schade aanrichten. Hierbij groeien de koppen veelal niet meer door. Bij een appelwants zien we gaatjes in de kop(prikschade) welke later uitgroeien tot grotere gaten.
Hier en daar komt er een enkele plaats voor met meeldauw.
Zwavel nu van 21.00 tot 6.00 uur in de ochtend. Vaak ontstaat de eerste schade bij niet meedraaiende potjes. Aandachtspunten; controleer of alle potten meedraaien, zorg dat de potjes maximaal halfvol zitten, vervang de zwavel als deze te vervuild is. Zorg bovendien dat tussen het potje en het verwarmingselement maar maximaal 3 à 4 mm ruimte zit.