Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden we de leden op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je in via deze link. ...

Meer lezen | Meer lezen

Nieuwe website Horti Consult

De nieuwe website van Horti Consult is vanaf heden online. Zoals u ziet is de site in een nieuw modern jasje gestoken. Ook de foto's van onze adv...

Meer lezen | Meer lezen

paprika week 25 2009

Terug naar het overzicht


-De gewassen zijn momenteel wat minder belast en we zien op veel bedrijven weer wat hergroei. Door het sterk wisselende weer, waarbij de instraling in de pieken naar ruim boven de 1000 Watt opliep hebben we wel links en rechts een brandvlekje of een overrijpe plek op de vruchten opgelopen. Met dit weer zien we ook dat elke 5 dagen snijden bij paprika in warme perioden een  must is.

 
- We zitten nu in de periode met de langste daglengte. In deze periode is de etmaal vrijwel altijd  aan de te hoge kant. We kunnen nu de nacht dan ook vrijwel standaard laag instellen. Belangrijker is wat we met de luchtlijn doen. Bij het huidige weertype met overwegend westen en zuiden winden kunnen we op de dag gemakkelijker wat vlotter doorluchten en is knijpen waarbij de temperatuur boven de 26 graden oploopt niet gewenst. Probeer op de dag de temperatuur wat te drukken en knijp niet teveel
als de kracht van de zon nog aanwezig is. Na 18.00 uur wordt het wel interessant om de ramen wat verder te sluiten. Dan mogen we het vocht weer gaan opbouwen om dit zo snel mogelijk weer op een niveau van  boven de 80% te krijgen. Dit proces moet zeker tot 22.00-22.30 uur worden volgehouden, daarna kan aan de  luwe zijde wat worden afgelucht.

 
-In deze economisch zware tijden willen we gemakkelijk bezuinigen op de kosten. Hierdoor zien we soms toch dat er te weinig CO2 wordt gedoseerd. Het is zaak om zo lang mogelijk te doseren met eventueel een minimale  hoeveelheid CO2. Van 7.30-20.00 uur een gehalte van minimaal 350 ppm in de kas is echter wel nodig om voldoende groei en produktie te realiseren. Bedenk dat bij gehaltes onder de buitenwaarde de groei snel afneemt.Een verlaging van het CO2 gehalte van 300 naar 200 ppm kost 17% groei, een verhoging van 300 naar 400 levert 4% groei op.


-Qua ziektes zien we momenteel vooral de rups opkomen, en plaatselijk is ook spint een lastig probleem. Vooral als de biologische bestrijding op een laag pitje staat kan de spint zich in de zomerperiode enorm snel ontwikkelen Instrueer uw werknemers goed, zodat spintplekken snel gesignaleerd en bestreden kunnen worden. 

-Na de langste dag zien we altijd een licht afnemende waterbehoefte van de gewassen. Het is dan ook wenselijk om de watergift hieraan aan te passen. We moeten in deze periode nog wel een lange periode druppelen, van 7.00 uur tot 19.30 uur is nog nodig op de warmere dagen. Wel is het nu goed om de hoeveelheid drain na 16.00 niet meer te hoog te laten oplopen. In de avonduren is vanaf nu een maximale drain van 25 % gewenst per beurt en zeker niet meer. Dit is goed voor de wortels, en is positief voor de generativiteit.